Blogger Widgets

středa 24. října 2012

RECENZE: Ill Nino - Epidemia


Ill Nino - Epidemia

Vydavatel: Victory Records
Země: USA, New Jersey
Datum vydání: 22. říjen 2012
Žánr: Nu-metal
Producent: Dan Korneff
Počet skladeb: 10
Celkový čas: 34:27


Tracklist:
01. The Depression (3:44)
02. Only The Unloved (3:39)
03. La Epidemia (3:10)
04. Eva (4:12)
05. Demi-God (3:17)
06. Death Wants More (3:35)
07. Escape (3:33)
08. Time Won´t Save You (4:49)
09. Forgive Me Father… (3:28)
10. Invisible People (3:58)

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Současní členové:
Christian Machado – zpěv
Dave Chavarri – bicí
Daniel Couto – perkuse
Lazaro Pina – baskytara
Ahrue Luster – kytara
Diego Verduzco – kytara

Diskografie:
El Nino (1999)(EP)
Ill Nino (2000)(EP)
Revolution Revolución (2001)
Confession (2003)
One Nation Underground (2005)
The Best Of Ill Nino (2006) (kompilace)
The Under Cover Sessions (2006)(EP)
Enigma (2008)
Dead New World (2010)
Epidemia (2012)
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Je to téměř na den přesně dva roky, kdy tahle nu-metalová banda vydala poslední album. U labelu Victory Records vyšel 22. října jeho nástupce nazvaný Epidemia. Protože ILL NINO se pohybují na scéně od roku 1998 a už mají něco za sebou, je podle mě vcelku zbytečné se nějak více zabývat kapelou samotnou, a tudíž se rovnou vrhneme na předmět recenze. Novinku, která má něco málo přes půl hodiny a obsahuje deset skladeb, vezmeme tentokrát asi trochu hopem.

I když jsem desku poslouchal horem spodem, zleva doprava, od začátku do konce a také pozpátku, prakticky vůbec se mi nedostala pod kůži. V písních postrádám jakoukoli chytlavost nebo něco, čím mi utkví v hlavě. Ke všemu zní většina z nich velice podobně, bez větších změn v rifech, rytmu, zpěvu nebo vlastně čehokoli. Struktura sklabeb jako by byla podle jedné a též rovnice, což většinou nedopadá dobře. A to nemluvím o absenci slibovaných španělských vlivů, díky kterým se kapela stala poměrně dost známým pojmem (díky tomu jsem si dlouhou dobu myslel, že jsou ze Španělska). Náznaky těchto elementů se objevují jen na několika místech. Alespoň, že zůstaly melodické vokály v refrénech podané Christianem tak, jak je člověk zvyklý.



Čímž se dostávám k té silnější stránce desky. ILL NINO bez pochyby vydali nejtvrdší desku, což je dáno díky o něco ostřejšímu zvuku kytar a hlavně drsnějšímu přístupu ke zpěvu. Důkazem toho budiž song La Epidemia, kde se objevuje growl i screaming, který jsem dosud v jejich tvorbě neslyšel. Původcem toho je hostující Frankie Palmeri, kterého můžete znát z kapely EMMURE. I když jsem na netu našel, že hostuje pouze v této písni, podle mě má prsty ve vícero skladbách. A nebo se Christian inspiroval, ale raději nespekulovat.

Pokud bych měl jmenovat některé songy, které dle mého stojí za vypíchnutí, tak by to byla již zmíněná La Epidemia. Dále k lepším patří mnohem melodičtější Eva, a pak Death Wants MoreTime Won´t Save You, ve kterých se sporadicky objevuje španělská krev členů. Nicméně to nemění nic na faktu, že nový počin ILL NINO sice považuji za nejtvrdší, avšak hlavně za nejslabší desku, kterou mají na svém kontě. Hostující vokál a trochu brutálnější přístup k věci určitě není zárukou kýženého úspěchu. Možná je deska také důkazem toho, že nu-metal jako samostatný žánr začíná narážet na nedostatek inspirace. Vzpomeňme vedle ILL NINO velikány KORN, kteří vydali epic fail v podobě Path Of Totality, P.O.D. s diskutabilním návratem Murdered Love nebo DISTURBED, kteří se rozhodli, že je na čase dát si pauzu. Proti téhle Epidemii ILL NINO zůstávám imunní, což se nedá říct o předchozím albu nebo deskách ze začátku tisíciletí.

HODNOCENÍ: 5/10

Níže k poslechu song La Epidemia:



Žádné komentáře:

Okomentovat