Blogger Widgets

úterý 4. září 2012

RECENZE: Dymytry - Neonarcis


Dymytry - Neonarcis

Vydavatel: Metalgate Records
Datum vydání: 17. srpen 2012
Země: Česká republika, Praha
Žánr: Psy-core
Počet skladeb: 13
Celkový čas: 49:37


Tracklist:
01. Lunapark (4:19)
02. Média (3:47)
03. Síť pro sociály (3:30)
04. Skoč (4:01)
05. Rédijo (2:54)
06. Neonarcis (3:27)
07. Stáváš se potravou (3:26)
08. Pod Nuselákem (4:06)
09. Jsem nadšenej (3:47)
10. Dymytry (4:34)
11. Ocelová parta (4:58)
12. Harpyje (5:52)
13. Hanglická (1:28)

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Současní členové:
Jan "Protheus" Macků - zpěv
Jirka "Dymo" Urban - kytara
Artur "R2R" Mikhailov - baskytara
Jan "Gorgy" Görgel - kytara
Miloš Meier/Eduard Štěpánek - bicí

Diskografie:
Psy-Core (Open Media, 2006)
Neser! (Metalgate, 2010)
Neonarcis (Metalgate, 2012)
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Stav české hudební scény, a to i té undergroundové, známe všichni. Je to hodně smutný příběh, ale nebudu zde polemizovat, kde je, nebo není chyba. Chci říct, že když se v roce 2010 objevila deska Neser! pražské party DYMYTRY, svitla ve mně naděje. Dobrá, nejedná se o žádný hardcore, thrash nebo extrémnější styl, ale kluci v maskách přinesli vcelku svěží zvuk doplněný chytlavými melodiemi, (dle mého) zajímavým hlasem Honzy Macků a především hodně slušnými texty. Album i kapela společně posbírali velmi dobré reakce a hvězda DYMYTRY začala svítit, čím dál, tím víc. Z desky se asi největšími hity staly písně Dejte mi pít a Strážná Věž. V roce 2012 přichází na světlo světa druhé album, tentokrát s názvem Neonarcis.

Tady ale veškerá radost z poměrně nové kapely na scéně končí, a to velmi ledovou sprchou. Je sice skoro pravidlem, že se kapelám obecně příliš nedaří navázat na eventuálně veleúspěšný debut, ale to v tomto případě není omluvou. Neonarcis ve mně vyvolává spíše otázky, než dobré pocity z nové dávky songů. Pravda, DYMYTRY se na kytarách nechali inspirovat legendárními ARAKAIN, kterým nejednou předskakovali a určitě to je také díky tomu, že Jirka Urban je synem kytaristy ARAKAINU. Ale tahle podobnost neurazí (ba téměř naopak). Ani to, že „Protheus“ mi v několika písních připomíná Aleše Brichtu. Nejvíc pak v otvíracím Lunapark nebo Média či refrénu Neonarcis.

Co mi hlavně vadí, je to, že texty tentokrát ztratily tu ráznost, kterou měly na Neser!, obsahují mnoho klišé a chybí nějaká konkrétnost nebo rovnou smysl (Rédijo, tenhle song má kladné body jedině za hodně dobrý growl na konci). Když už se pak objeví náznak, že text má co nabídnout, je song postaven na elektronice či klávesách (Média), nebo na naprosto levné melodii (Jsem nadšenej), kterou bych čekal možná od mainstream rocku. Takže ani po instrumentální stránce to není věc, která by mě brala. Skutečně by mne zajímalo, na jakou cílovou skupinu je nové album mířeno. Hlavně doufám, že se DYMYTRY nesnaží jít ve šlépějích beer rockové skupiny SAKO a prodat co nejvíc desek a koncertů na úkor kvality jak muziky, tak posluchačů.

Přesto má Neonarcis i pár silnějších míst, ale než se k nim dostanu, musím napsat o nejhorší skladbě. Tou je Média. Jak jsem napsal o pár řádků výše, začátek stojí na elektronice a klávesách, což se nehodí ani ke zbytku tracklistu, ani k DYMYTRY. A smyčce v závěru? Smyčce v metalu na mě vždy zaberou, ale jen pokud mají své místo a smysl. Tady se staly skutečným klišé a já můžu jen kroutit hlavou na obě strany. Následující skladba Síť Pro Sociály mi dělá velké problémy, jak se k ní postavit. Začátek jak zrcadlový odraz ŠKWOR, text ucházející, ale pořád v tom něco chybí. No, raději přejděme k těm silnějším momentům.


Dostala mě píseň Pod Nuselákem. I když je baladou, velmi silně na mě zapůsobila. Nevím jestli se naklonit ke skepsi, že je to velmi povedený kalkul, nebo (a to bych řekl spíš) se pánové na pozadí songu nechali inspirovat skutečnou událostí. Kdo ví. Každopádně za tento kousek velké +. Druhým, a vlastně posledním, kouskem, který mě zaujal, je Dymytry. Lyrika těžce nad věcí a vysvětlující, co můžeme od kapely čekat. Jen si díky Neonarcisu nejsem jistý, jestli budou mít chlapci raději metal nebo plnící se sály. Za zmínku stojí ještě sólo v písni Skoč a závěrečka Hanglická. Ta je sice žel věcí, která funguje jako legrácka, ale kdyby byla myšlena seriozně a jak po hudební, tak po hlasové stránce (ani by nebylo třeba zpívat hanglicky) byla inspirací celému albu, byl bych mnohokrát šťastnější….a asi bych nebyl sám.  

Za tu krátkou dobu, co píši, jsem nenapsal tak negativní recenzi k nějaké desce jako v tomto případě. Jenže nová věc DYMYTRY je pro mě natolik bolestným zklamáním, že to jinak ani nešlo. Věřím tomu, že zástup fanoušků kapele stoupne a také Neonarcis bude mít mnoho příznivců. Já ale mezi ně patřit nebudu a ani nemůžu. Tahle pražská parta s druhým albem v mých očích dost klesla, ale budu pevně doufat, že se ve svých závěrech se směřováním do propasti středního proudu pletu a další plackou se vrátí k tomu, čím většinu lidí zaujala na Neser!Neonarcisu mohu snad jen dodat to, že se hodí maximálně k jízdě do auta nebo na hudební podklad lidmi nacpané hospody v pátek večer. Moje pocity z novinky asi nejlépe vystihuje refrén songu Benzín z alba Neser!

HODNOCENÍ: 4,5/10

Celé album si můžete poslechnout níže pomocí youtube, pokud budete chtít kapelu podpořit koupí CD za příjemných 120 kč, pokračujte ZDE

35 komentářů:

  1. Ahojda...po delsi odmlce zdravim z UK konzumenty dobre muziky...Bohuzel i pro me bylo album Neonarcis zklamanim,tak nejak jsem byl netesenej na neco silnejsiho,bohuzel ne kazde kapele se povede udelat dalsi cd lepsi nez to predesle.mozna to chtelo nespechat tolik a nechat to dozrat...na druhou stranu verim,ze to kluci udelali tak,jak to citili a v dnesni zaplave kapel,desek a songu je asi hodne tezke udelat neco,co se nebude aspon trochu podobat necemu,co uz nekdo udelal a me bohuzel bylo dano muziku jen poslouchat a ne vytvaret,takze smekam pred kazdym,kdo neco takoveho dokaze,at se mi to libi nebo to treba zrovna neni podle meho gusta...rozhodne skladba Pod Nuselakem je zazitek a Hanglicka jak rikas...a docela bych fakt uvital cd v anglictine,ne proto,ze bych nebyl vlastenec,ale protoze mam spoustu pratel a znamych,kterym bych rad Dymytry s hrdosti pustil,ale oni proste cestinu neberou a maji radi,kdyz vedi o cem song je,treba se jim nekdy nejake povede.Uvidime cim nas kluci prekvapi do budoucna...Mejte se fajn fsichni...

    OdpovědětVymazat
  2. Učitě souhlasim, i já můžu jhudbu jen poslouchat, ale zaplatdábel za to. Taky mám úctu ke každýmu, kdo stvoří něco smysluplže se tentokrát nezadařilo jak bych si já (a asi tedy nejen já) představoval, rozhodně neznamená, že jen odsoudim a kapela u mě skončila...leda v případě, že by další kousek byl podobnýho ražení asi bych si začal říkat, že je něco špatně, ale osobně si nemyslim, že se tak stane.=o)

    OdpovědětVymazat
  3. Je pravda, že jsem také očekával trochu více tvrdosti, na druhou stranu nemusí být každé album supertvrdé, jako bylo to předešlé. Já naopak oceňuji, že písničky od Dymytry mají, alespoň pro mě, nadále jasný a podobný rukopis, sic tam je teď více melodických pasáží, což dle mého není nutně na škodu.

    Dále bych se rád vyhradil proti názoru autora recenze, že by vše, co je v main streamu mělo být nutně špatné (Nightwish, Disturbed, Iron Maiden, Hammerfall - všechno je to dnes mainstream, ale furt je to dobrá hudba). Mainstream dle mého vzniká ve chvíli, kdy kapelu poslouchá více lidí, což jen znamená, že hudba je pro širší publikum, ne jen pro pár "pravých milovníků a ochránců jediné správné hudby, která je pro každého nepochopitelná, protože není osvícen"- a to není kritérium dobré hudby (viz např. Nazi-punk, úplná sračka, ale její milovníci budou naštvaný, když jejich kapela začne hrát normální hudbu...).

    Uvidíme, co předvedou dále, potenciál mají nadále ohromný :-)

    Též zdravím z UK :-)

    OdpovědětVymazat
  4. Slaaaavaaaaa konecne se nekdo taky zapojil do diskuse a pridal svuj osobni nazor...a jeste ke vsemu krajan emigrant...))Ja uz myslel,ze tu piseme jenom ja,Kozel,Jessi a bratranec ze Slovenska...))Kde priblizne se nachazis??Ja Manchester teda kousek od Manchesteru...
    Mainstream ne-mainstream...at zije bigbeat...!!!Bez nej bych asi umrel...))

    OdpovědětVymazat
  5. Musím souhlasit, ne každá mainstreamová kapela je špatná, když ale o něm mluvím, myslím tím vždycky ten hanlivej význam=o) hudbu vykalkulovanou na masy, líbivou, ale bez duše a hloubky...to je pro mě skutečnej mainstream...sám nevěřím tomu, že Dymytry se do toho bahna dostanou, ale přece jen mě Neonarcis poněkud vyděsil, ale to může být má chyba...hlavně to ale připočítávám úspěchu Neser...kluci určitě potenciál mají a prostě ne každá věc se musí podařit a zabrat na všechny..každopádně nemám kapelu důvod zatracovat=o)...Laddy Francu: souhlasim, odezva v rámci komentářů je stále malá, což nás někdy vede k pochybám o smyslu naší snahy, ale to k tomu patří=o)...s poslední větou velkej souhlas=o)

    OdpovědětVymazat
  6. Chtěl bych autora upozornit, že skladby na deskách nejsou zpravidla víceslovná vlastní jména měst. Samozřejmě, může se tak stát, ale uznejte sami, že Dejte Mi Pít název města opravdu není. A už vůbec to není název v anglickém jazyce, odkud se pravděpodobně vzala ta blbá móda psát názvy ať už písniček nebo alb s velkými písmeny ve všech slovech. Nevypadá Dejte mi pít lépe?
    Hodnotit recenzi nebudu, to je autorova věc. Hodnotit tu desku musí především každý sám za sebe.

    OdpovědětVymazat
  7. Díky za upozornění a radu, opravím a příště si dám u češtiny větší pozor. Nevím, jestli je to "blbá móda", nicméně nepopírám, že v tom hraje roli jistá degenerace všudypřítomnou angličtinou i má nezkušenost

    OdpovědětVymazat
  8. No pěkně, číst takovýhle věci o práci, která nás stála třičtvrtě roku nervů, potu a slz doslova. No názor na to má každý svůj, ten nikomu nebereme to určitě ne. Bohužel, asi jste moc nepochopili už od začátku jak to my s tím naším metalem myslíme, ale možná to je taky naše vina. Děláme si ten metal po svym a hlavně pro lidi. Hrdinů a rádoby tvrďáků je po zkušebnách a sklepeních stovky a tisíce a nikdo na to nechodí. A těm kapelám je to líto a samozřejmě záviděj každý jiný kapele na kterou, alespoň trochu choděj lidi. Nehrajeme si na tvrďáky a murmury a blití my fakt neradi. Připadá nám to legrační a větší klišé než smyčce v Médiích. Chtěli jsme barevnou desku pro lidi, protože pro ně to děláme, chceme sebe a je bavit a zase jenom bavit, chceme, aby nám rozuměli o čem zpíváme a případně se s tím i ztotožňovali. A až někdo zahraje to co Miloš ve skladbě Dymytry, můžeme se bavit o tom kdo hraje jak tvrdej metal :-)
    Poslouchali jsme ostatní recenzované kapely s vyšším ohodnocením a už chápeme, proč hodnotíš naší desku tak jak hodnotíš.
    Takže se na tebe nijak nezlobíme díky za názor a měj se fajn!

    ...:::DYMYTRY:::...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Chlapi! Ani nevíte jakou mám radost, že ste se ozvali vy osobně! Původně sem chtěl recenzi poslat vám na Fb už při zveřejnění, ale právě proto, že vaše nový dítě moc nechválim, tak sem to udělal až dneska v komentářích=o)...vim, že sem vaši snahu a práci (která beztak stála i nějakou tu krev) moc neocenil, ale fakt, že se mi Neonarcis příliš nelíbí, neznamená, že mám důvod na vás zanevřít. Navíc je taky rozdíl, jak zní songy na desce a co dokážou na koncertě=o) Líbí se mi na vás právě to, že si děláte metal po svym bez ohledu na to, co si myslí okolí. Jedno plus ale album pro mě přece jen má....to že ste vzali zas jinej přístup, podle mě znamená, že další kousek bude zas krapet jinej a na to se těšim a krom toho přeju hodně zdaru;)...P.S.: doufám, že brzo dorazíte na Vysočinu=o)

      Vymazat
    2. Narazil jsem na Dymytry nedavno, proto si myslim ze mam dostatecny odstup. Obe desky jsou jiny proste proto ze to tak kapela chce - me se tenhle pristup libi. Ono totiz pokud se podivate na nasi scenu tak pulka kapel si na neco hraje a uzkostlive se toho drzi. Vysledkem je pouha kopie toho co najdu v zahranici desetkrat lepsi. Dymytry se mi libi cim dal vic a to rikam i z ohledem na to ze jsem vyrostl na daleko tvrdsi muzice (Napalm Death, Entombed, Sepultura, Obituary atd...) . Vsichni clenove jsou perfektni hudebnici (viz napr. bubenik mrknete na youtube) a na hudbe je to fakt dost videt. Libi se me ze zpivaji cesky a meni styly. Je to pekny, cesky a srozumitelny. Anglicky bliti desitek ceskych kapel je nuda nudouci, to si radsi pustim Soulfly a tam to mam vsechno 10x lepsi.

      Vymazat
  9. Dymytry semi nikdy moc nelíbyl podle mě jeto prostě a jen pruměr a to i na české poměry ale ikdyž semi jejich první deska nelibyla tak sem se rozhodl poslechnout jejich novou musím řict že ani tentokrád mě ničím neuchvátili (jenom písnička z medii měla jistou šanci ale jak se piše v recenzi je po hudební strance zabitá) doufal sem že tohle cd mě přesvědčí ale nestalo se tak

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ty se hlavně nauč vyjadřovat pořádně česky, než začneš psát nějaký kecy...

      Vymazat
    2. jen proto že semnou nesouhlasíš nezamenáto že sou to kecy a vací nejde oto jak co napíšeš ale jáký je obsah a jen tak mimochodem pravo na vijadření má každý i ti kterým čeština nejde :)

      Vymazat
    3. To mají, ale akorát všem ukazuješ, že jsi trošku retardovanější ;) Sorry, ale vyjádření s I, to dokáže napsat jen kretén, co si sežral mozek. Je vidět,že asi posloucháš "kapely" typu Kryštof :D :D

      Vymazat
    4. to sem rád že si mě poznal za 2 přízpěvky :D:D už jen to něco napovídá o tobě (asi si genialní Psycholog) a tim to bych tvuj "ducha plný" přizpěvek dál nekomentoval

      PS: mám iq 118 což je opravdu není IQ redarda (jen aby bylo jasno iq má menší) jak si mě "mile" nazval

      PSS: slyšel si někdy o poruchách psaní ? :) to asi těžko :)

      Vymazat
    5. :D :D :D Tohle není ani k smíchu, ale k pláči...
      To ti tedy k tvýmu IQ srdečně blahopřeji a až se uvidíme,tak ti koupím Pravidla Českého pravopisu :D :D


      Slyšel,ale jěště jsem neslyšel, aby člověk s vysokým IQ měl poruchy psaní :D Víš vůbec, co to IQ znamené? To není výška člověka :D :D

      Škoda, že nehulim, páč bych se ti smál asi celý den :D

      Vymazat
  10. iq 118?to si vážně tak ubohý ,že tu máváš svym iq jako smradlavou ponožkou?jestli se ti dymytry nelíbí mám pro tebe jen jednu odpověd : NESER!

    OdpovědětVymazat
  11. Ze vas to bavi se jenom urazet??To se v dnesni dobe uz neda normalne komunikovat nikde a s nikym??Proste se mu to nelibi a tak to napsal a jestli ma pravopis takovej nebo makovej asi jenom retardovany clovek ma potrebu resit...Nevim,ale myslim,ze tyhle stranky maji jine urceni...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Sorry, ale když někdo dokáže takovým způsobem NIČIT češtinu, tak by se měl ozvat každý Čech.... A ne jen blbě přihlížet a pak se takovýho debila zastávat..

      Vymazat
    2. Mily Pavle Malecku...Nikoho se nezastavam,jen mi prijde trochu divny urazet nekoho kvuli cestine jenom proto,ze ma jiny nazor na toto cd.Osobne neverim,ze vsichni Tvoji pretele(teda pokud nejaky mas,protoze moc pratelsky se nezdas)jsou v cestine stoprocentni a urcite je debilama nenazyvas...Heavy Metal Hell...Nikde tu nevidim nazev Zaklady Ceskeho Jazyka nebo tak neco...pokud chces polemizovat o kvalitach znalostech ceskeho naroda,skoc si nekam na kantorsky blog...
      P.S.Lidi nebojte se a piste,vkladejte sve hudebni nazory a postrehy...pokud si zrovna nebudete jisti pravopisem,konzultujte s p.Maleckem...on vam to jiste rad pravopisne zcenzuruje...jinak i ja jsem asi debil,nicim cestinu,pisu bez hacku a carek,ale bohuzel jsem si nejak zvyknul na anglickou klavesnici a ani nevim vlastne,kde carky a hacky mam...
      AT ZIJE BIGBEAT...!!!

      Vymazat
    3. No jo, já jsem to takový druhý Hitler :D
      Ale sorry, když už se veřejně vyjadřuju, tak ať to má nějakou úrověň. A tím nemyslim háčky a čárky, na ty vůbec nenarážim. Já narážel na pravopisné chyby.

      A ano, odteď jsem konzultant přes pravopis na těchto stránkách :D :D

      Vymazat
    4. Každý kdo napíše že dymytry stojí za hovno lituji páč kdo nepochopí význam jejich tvorby je zaostalý.

      Vymazat
  12. Ve skladbě "Jsem nadšenej" je levná melodie a skladba Hanglická péseng by mohla prezentovat album?! :)) No, alespoň vím, zač stojí tvůj smysl (spíše nesmysl) pro hudbu.

    T. Hubka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No je pravda, že i když mám Dymytry rád a i nová deska se mi líbí, tak song Jsem nadšenej se mi nelíbil už loni, když ho kluci vypustili mezi lidi. Od začátku mi to připomíná tu hrůzu Banditi di Praga od Kabátu a to tou melodií, takže já konkrétně u týhle písničky musim s autorem, ač nerad, souhlasit.

      Vymazat
    2. Je levná, protože je hodně jednoduchá, což v tomhle případě je spíš ke škodě=o)...a Hanglická by nemusela zrovna prezentovat album, ale byl bych raději, kdyby Neonarcis měl trochu tvrdší formu (což nemusí bejt na základě growlu)...nj, můj hudební nevkus si ujíždí na tvrdší muzice než předvedl Neonarcis...asi bych se měl stydět=o)

      Vymazat
    3. Já myslím, že je tvrdé dost, jenom ve výsledku (myslím tím mastering) jsou kytary takové zahuhňané a je kladen větší důraz na vokály. Hold každý producent má trochu jinej styl. Co se týče podobnosti nejmenováné skladby od kabátů, nevím co k tomu dodat :D snad jen asi, že skladba Harpyje je dost podobná skladbě pohoda ... (ironie)

      T. Hubka

      Vymazat
  13. Album je super! A křest byl uplně boží!
    Jen to už není 100% psy-core, tak jak to nastavilo Neser album; vývoj ale musí být a DM3 jdou správně, jen tak dál, těšim se na vás na Arakainech v Letňanech a na vaše další hudební počiny.

    A anglicky umí zpívat každej... :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ver,ze zpivat anglicky kazdy neumi...))Minimalne ja teda neumim,neumim zpivat ani cesky...)))

      Vymazat
  14. Ahoj lidičky. Můj názor není nějak směrodatný, ale jsem rád že ho můžu vyjádřit - mě se nová deska líbí! Ale je pravda že spoustu času trávím v autě, takže i do auta je muzika super! i když se může najít podobnost s jinými kapelami já říkám no a co? Celek jako takový mému necvičenému uchu lahodí. Těším se na další muziku. A pro kapelu bych připojil jediné - kritiku vyslechněte, poučte se z ní a hlavně dělejte si věci dál po svém !
    štěpán

    OdpovědětVymazat
  15. Mě se nové album líbí hodně podle mě je povedené a o lacinosti nemuže být vůbec řeč je pravda že mohly být více výrazné kytary než vokál nic méně přirovnávat dymytry ke kabátu je nesmysl a dymytry na živo uplně nejvíc umí lidi vyhecovat kotel naprosto výtečný a tak no každopádně dymytry jen tak dál neonarcis je super!!!!! A to jsem příznivec hodně tvrdé muziky jako je grind core death black a hlavně trash....

    OdpovědětVymazat
  16. Zdravím. Já mam opačný názor. Dymytry jsou úžasná kapela,dokonce si dovolím řict, že lepší metálovou kapelu v česku neznám(ALBUM JE SKVĚLÉ). Nemusí to být pořád jen rubačka jak hovado. Líbí se mi melodicky po textové stránce. Neznám žádnou metálovku, která naráži svýma textama na společnost a s takovým úžasným vtipem. Hlas Protheuse je úžasný. Kytary taky super a o Milošovi ani nemluvím(ten je lord mezi českýma bubeníkama). Takže bych to shrnul, že se album povedlo a splnilo účel.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pod tenhle názor se plnně podepisuji! Filosofické texty o ničem jsou mi cizí a zvuk a image Dymytry jsou pro mě č.1 a to je mi 44 let.

      Vymazat