Blogger Widgets

pondělí 3. září 2012

ROZHOVOR: Elize Ryd pro německý fanklub KAMELOT


Každý, kdo v poslední době navštívil nějaký koncert KAMELOT, bude jistě znát jméno Elize Ryd. Tato kráska, původem ze Švédska, hostuje v kapele na pozici zpěvačky. Nejlépe si jí vybavíte ze skupiny AMARANTHE,  nebo dalších projektů, kde se mihla. Německý fanouškovský web Kamelot pořídil s Elize menší rozhovor, ve kterém se rozpovídala hlavně o sobě a kapele. Náš blog vám přináší jeho překlad.

O: Od začátku roku 2010 působíš jako hostující zpěvačka na turné s KAMELOT. Pověz nám, co ti doposud tato zkušenost  přinesla?

Až doposud to bylo pro mě, jako pro umělce, velmi vzrušující a podnětné. Zažila jsem věci, o který by mě ani nenapadlo, že se můžou přihodit. Kamelot jsou úžasnou kapelou. Bylo to obrovské potěšení, a stále je, být součástí Kamelot.

O: Jak ses dostala k práci hostující zpěvačky?

Potkala jsem před pár lety v Göteborgu Thomase (Youngblood) a to na místě zvaném Diamond Dogs. Později mne kontaktoval a učinil nabídku, zda s nimi nechci absolvovat koncertní tour.

O: Znala jsi tvorbu Kamelot ještě před tím, než přišla nabídka s nimi zpívat?

Je mi velmi líto, že to musím říct, ale upřímná odpověď zní: ne. Od té doby jsou ale členové kapely mí noví přátelé, protože oni byli vždy velkou inspirací pro většinu mladých i starších metalových fandů.


O: Repertoár kapely je plný úžasných písní, který song se ti líbí nejvíce?

A Sailorman’s Hymn, tato píseň jako by po každém vystoupení žíla svým vlastním životem.

O: Jaký hudební žánr/ kapelu posloucháš nejvíce?

Ráda poslouchám dobrou hudbu nezávisle na žánru, kapele nebo umělci.

O: V kolika letech jsi začala zpívat a kdy ses rozhodla vydat na profesionální dráhu zpěvačky?

Podle mé maminky jsem začala zpívat, když mně byly dva nebo tři roky. Ve dvanácti přišla první "práce" v muzikálu. To byl začátek mé kariéry.

O: Máš nějaké hudební idoly, které tě ovlivnily?

Ano, jako dítě jsem milovala ABBU nebo Queen, ale také Madonnu nebo švédskou kapelu s názvem Basic Element.

O: Jela jsi s KAMELOT turné po Evropě, Severní Americe nebo Jižní Americe. Jak hodnotíš odezvu fanoušků v porovnání těchto třech kontinentů?

Je vzrušující pozorovat to, jak jsou lidé rozdílní v závislosti na tom, v které zemi žijí.

O: Někdy si říkám, jaké to asi je, být na cestách a žít ve stísněném autobuse. Dívka potřebuje svůj prostor! Jak se s tím vyrovnáváš?

Pracuji tak každoročně několik měsíců. Je těžké zůstat dámou, ale když na to přijde, KAMELOT mi rozumí a respektují mé potřeby, a to je důvod, proč s nimi opravdu ráda pracuji.

O: Šaty, kostýmy, maškaráda, břišní tanečnice, Mefistova dívka - který kostým předvádíš na jevišti nejraději?

Břišní tanečnici!! Yeay!


O: Byla jsem letos v červenci na festivalu Bang Your Head! a myslím, že na pódiu funguje mezi tebou a Tommym Karevikem úžasná chemie. Jaké to je, nebýt už jediným Švédem v kapele a jak se Tommy začlenil do kapely?

Pro kapelu je ideální a jsem ráda, že pochází ze Švédska, protože mám někoho, s kým si můžu promluvit v rodném jazyce. Tommy je ještě navíc báječný chlapík.

O: Který koncert s KAMELOT byl pro tebe doposud nejpamátnější?

V Argentině, jako předkapela Iron Maiden, víc snad říkat ani nemusím...

O: Zpíváš na připravovaném albu KAMELOTŮ jménem Silverthorn. Jaké bylo nahrávat ve Studio Gate po boku lídí jako Amanda Somerville nebo Sascha Paeth?

Moc, moc hezké. Jsou to talentovaní, profesionální a kreativní lidé. Amanda je fantastická holka, kterou obdivuji a během společného nahrávání jsme si užili hodně legrace. Přeji si, abych ještě někdy dostala šanci a mohla s nimi opět spolupracovat.

O: Bude tvůj hlas slyšen pouze jako součást sboru nebo existuje na desce i nějaký duet?

S Tommym jsme nazpívali jeden duet a také pro tuto píseň nahráli i video, bude to zároveň první singl. Jinak zpívám sólové části v dalších dvou písních na albu.


O: Můžeš nám říct, jak se ti osobně líbí nové album a co můžou fanoušci očekávat od nových písní?

Mohou očekávat KAMELOT v nejlepší formě, řekla bych, že se drží kvalitativně na vlně desky The Black Halo, což je mé nejoblíbenější album. No vlastně si myslím, že toto bude doposud jejich nejlepší deska.

O: Jaké jsou tvé plány do budoucna? S tvým krásným hlasem a okouzlující osobností si dokáži představit všechno možné!

Děkuji moc! Nevím, kterou cestou se v budoucnu vydám, ale mým cílem je cítit se dobře a pokračovat dále v tvrdé práci a myslím, že až čas ukáže, kam budu směřovat.

O: Poslední otázka. Venku existuje mnoho dívek, které se jednou touží stát zpěvačkou. Máš pro ně nějakou radu?

Nikdy nepřestat snít. Nastavit si velký cíl a pomalými krůčky se k němu blížit. Pokud budete tvrdě pracovat a nikdy se nevzdáte nebo nepřestanete věřit, může se splnit vše, co jen budete chtít.

Děkuji za rozhovor, Elize!

Také děkuji!

Kamelot - The Haunting (live in Vizovice 12. 07. 2012)

1 komentář: