Blogger Widgets

pondělí 24. září 2012

Century Media vs. nelegální stahování: Prohlášení manažerky


Evropská ředitelka Century Media Records Antje Lange vydala prohlášení, které bylo součástí obžaloby podané právníkem z New Jersey jménem labelu, jenž se zaměřuje na více jak 4 000 lidí za údajné využívání peer-to-peer sítě, aby protiprávně distribuovali album Dystopia, poslední počin americké metalové kapely ICED EARTH.

V prohlášení se píše: "Já, Antje Lange, prohlašuji pod hrozbou trestu za křivou přísahu podle práva Spojeného Království následující:

Jsem evropskou ředitelkou Century Media Records Ltd. (´Century Media´), žalobcem v tomto jednání. Zhotovuji tuto deklaraci na podporu této žádosti o předběžné opatření zabraňující obžalovaným neoprávněnou distribuci autorsky chráněného obsahu alba Dystopia přes torrentové sítě na internetu.

Century Media je nahrávací společnost. Jedním z našich umělců je kapela ICED EARTH. Podporujeme a distribuujeme díla ICED EARTH, včetně Dystopia. Century Media je držitelem výhradního práva distribuovat album Dystopia po celém světě.

Dystopia bylo poprvé vydáno ve Spojeném Království v říjnu 2011 s přibližně 6 000 prodanými kopiemi v prvním týdnu a získáním prvního místa v Billboard Top 200 během prvního týdne prodeje. Dytopia je předmětem platné autorské registrace v United States Copyright Office. 

Nikdy Century Media neschválilo distribuci Dytopie na internetu prostřednictvím sítí peer-to-peer. Obžalovaní v tomto řízení, kteří práci distribuovali, tak učinili bez souhlasu Century Media a v rozporu s našimi exkluzivními právy na distribuci."

V typickém případu nelegálního stahování si právník najme firmu pro vyhledávání IP adres spojených s používáním softwaru pro sdílení souborů jako je např. BitTorrent. Jakmile jsou IP adresy sesbírány, právníkovi klienti podají žalobu na obviněné pojmenované jako John Doe. Pak se snaží masově obeslat poskytovatele IP adres, aby získali jméno a adresu uživatele IP adresy ke dni, kdy byla zaznamenána. Jakmile je identifikován, uživatel internetového účtu obvykle čelí výběru mezi pokutě několika tisíc dolarů nebo se obrátit na advokáta a bojovat proti obžalování.

Krátce poté, co se hlavní muž a kytarista ICED EARTH Jon Shaffer dověděl o soudu, vydal prohlášení a distancoval se od akce: "Všichni víme, že se hudební průmysl mění. Přizpůsobili jsme se tomuto modelu streamovacími službami jako Spotify a tím, že se naše hudba dostala do míst, kde jsme předtím nehráli.

Stejně jako my respektujeme, že labely hůře prodávají muziku, cítíme, že je to marná snaha, a chceme, aby naši fanoušci věděli, že bychom k tomu nesvolili, kdyby se nás někdo ptal."

Nuclear Blast Records plnilo titulky tisku začátkem roku, když podala žalobu proti 80 uživatelům BitTorrentu za nelegální stahování extrémních metalistů z Oaklandu, ALL SHALL PERISH. Soud probíhal nejen bez svolení kapely, ale dokonce i bez jejího vědomí.

Poté, co členové ALL SHALL PERISH dali jasně najevo, že se nechtějí účastnit soudního řízení, Nuclear Blast dobrovolně stáhli žalobu, aniž by se začala řešit.

"Je to těžké. Pokud jste dostali jeden z těchto dopisů, byli jste vrženi do obtížné a nespravedlivé pozice," Rebecca Jeschke, mluvčí Electronic Frontier Foundation, v San Franciscu založené skupiny chránící občanské svobody. 

"V mnoha z těchto případů," dodala pro NorthJersey.com. "to nevypadá jako boj o porušení práv, ale o kolonizaci. Je to místo, kde se vydělávají peníze."

V prosinci 2008 Recording Industry Association Of America (RIAA) upustila od své soudní kampaně proti sdílení souborů po zaměření asi 18 000 osob, obvykle čítající desítky až stovky v jednom řízení.

Většina z obžalovaných zaplatila soudu pár tisíc dolarů, než aby čelili riziku pokuty za porušení autorského práva, která se může vyšplhat až na 150 000 dolarů za každou jednu skladbu.


Žádné komentáře:

Okomentovat