Blogger Widgets

neděle 19. srpna 2012

LABELY: Megaforce Records


Megaforce Records je americký label, který v roce 1982 založili manželé Jon a Marsha Zazulaovi v New Yorku především proto, aby vydali první nahrávky METALLICY. Nyní má kancelář kromě domácího města i ve Philadelphii. V USA jsou nahrávky tohoto vydavatelství distribuovány Sony Music Entertainment/RED Distribution. V letech 1987-1991 mělo distribuci labelu na starost Atlantic Records, zatímco nahrávky kapely ANTHRAX z let 1985-1991 byly prodávány přes Island Records.

Pokud byste chtěli v žebříčku Billboard 200 najít umělce, kteří patří pod toto vydavatelství, hledali byste kapely jako METALLICA, LIVING COLOUR, BLUE OCTOBER, THE BLACK CROWES, ANTHRAX, OVERKILL, TESTAMENT, MUSHROOMHEAD, MINISTRY, BAD BRAINS a MEAT PUPPETS. Megaforce je tudíž dlouholetý label, který si za existenci vydobyl slušné renomé a zasloužil se o objevení populárních metalových kapel jako je právě METALLICA nebo ANTHRAX. Zaměřením labelu je především tedy heavy metal a thrash.

V roce 1987 label vykoupila společnost Atlantic Records, což zavdalo příčinu ke vzniku Megaforce Worldwide, což vedlo trochu k tomu, že kapely Megaforce se začali mírně opírat o mainstreamové vlivy (vzpomeňme na METALLICU=o), pozn. Kozel).

Bohužel, i když je Megaforce významnou kapitolou, nepodařilo se mi sehnat bližší informace, což by vedlo ke článku, který si tento label bez pochyby zaslouží. Představíme si tedy trochu Atlantic a pár sublabelů a snad mi odpustíte dnešní menší dávku informací=o)

Jon a Marsha Zazulaovi
SUBLABELY

Atlantic Records

Atlantic sice není sublabelem Megaforce, ale tvoří jeho významnou součást. Na druhou stranu nemá příliš smysl tuto značku cpát pod speciální kategorii, nebo jí dokonce věnovat vzhledem k zaměření speciální článek.

Atlantic totiž v roce 1947 založil Ahmet Ertegün a Herb Abramson především jako jazzový a R&B label. V roce 1953 (v okamžiku, kdy Abramson narukoval do armády) se Ertegün spojil Jerry Wexlerem a v roce 1955 se svým bratrem Nesuhi Ertegünem, který si vzal na starost jazzové oddělení společnosti. V roce 1960 Atlantic Records podepsali distribuční smlouvu se Stax Records ze státu Tennessee, která skončila po osmi letech.

V roce 1967 totiž Atlantic přešlo pod Warner-Seven Arts Corporation a nyní je významnou součástí Warner Music Group (pozn. Kozel: o Warner přinesu také zvláštní článek, ale vězte, že nic hezkého to nebude…)

Ve stejném roce byla Herbem Abramsonem započata spolupráce se skladateli/producenty Jerry Leiberem a Mikem Stollerem, čímž vzniklo Atco Records. Kromě Atco Rec. pod Atlantic Records patří ještě Big Beat, Cotillion, Cat Records, Downtown Records, EastWest Records, Vice Records; to vše můžete nalézt po označením Atlantic Recording Corporation. Žádný z nich však není primárně metalovým štítkem, a proto se jimi nebudeme blíže zabývat.


Snapdragon Records

Co je však skutečným sublabelem Megaforce a zároveň metalovým labelem, je Snapdragon Records. Ten založil v roce 2002 Kristan Harris v americkém státě Wisconsin. Koncept však vznikl již v roce 1999. Label se zaměřuje hlavně na talenty indie stylu, primárně pak punk, emo, ska, hardcore a experimentální muziku. Většina spadá do pop kategorie (pozn.: což už tak bývá…). Momentálně společnost sídlí ve městě Milwaukee ve Wisconsinu. Stal se domovem několika známějších kapel jako WELTON, A FAREWEEL RESCUE, I VOTED FOR KODOS a GHOST!

První vydanou nahrávkou pod Snapdragon byla The Soundtrack Of Our Lives od WELTON z roku 2003. Společnost pak podepsala v létě roku 2006 smlouvu s kapelami I VOTED OF KOROS a A BILLION ENEMIES, které obě v letech 2005-2007 platily za významná jména v skacore komunitě. V roce 2007 pak přišla smlouvu s jejich dosud nejznámější skupinou, A FAREWELL RESCUE. Jejich klip k songu Pretty Cut & Dry byl hrán na všech stanicích televize MTV. V tomto okamžiku jsou nahrávky Snapdragon distribuovány MRI/Megaforce Records a RED Distribution společnosti Sony.

13th Planet

Znáte MINISTY? Znáte Ala Jourgensena? A víte, že v roce 2005 se svou manželkou rozběhl minilabel 13th Planet? Pokud ne (nebo ano, ale zajímá vás něco bližšího) tak mám pro vás následující řádky.

Jak jsem naznačil, tento label je dítětem producenta/hudebníka Aliena Jourgensena a jeho manželky a manažerského guru Angeliny Jourgensenové. Konceptem je „poskytovat alternativní vesmír proti tomu, který již existuje, v normálním pomezí hudebního průmyslu“. Všichni členové tvůrčího týmu se podle slov Jourgensenových snaží o to, aby stvořili útočiště pro umělce, kteří hledají nezávislost a zaměření na kreativitu.

Nikoho asi nepřekvapí, že první a nejdůležitější důvod, proč byl tento label vytvořen a spuštěn, byly nahrávky Jourgensenovi kapely MINISTRY. Za dobu existence 13th Planet Al a Angie položili základy „jedinečného a atraktivního“ alternative hudebního mini-impéria. Tento fakt přitáhl několik umíněných, ale talentovaných umělců, kteří byli rozčarováni machinacemi mainstreamu a jiného tzv. „indie“.

A na cože se to 13th Planet zaměřuje? Vzhledem ke stylu MINISTRY asi není překvapením, že umělci ve své hudbě obsahují prvky metalu, industrialu, rocku, alternativu, dance, elektroniky, cyberu, symfonie a dalších. Konkrétní kapely můžeme zmínit MINISTRY, REVCO, PRONG, ASCENSION OF THE WATCHERS, FALSE ICONS nebo VAMP.


Žádné komentáře:

Okomentovat