Blogger Widgets

středa 1. srpna 2012

Byron Davis (GOD FORBID): "Proto nechci jet do České republiky"


Jestlipak víte, na co Byron v nadpise naráží? Ano, správně, na mou oblíbenou záležitost...Randy Blythe. David E. Gehlke z Blistering.com si velmi zajímavým způsobem popovídal s frontmanem metalcore kapely GOD FORBID. To nejdůležitější níže.

Jste velmi dobří přátelé s LAMB OF GOD a Doc (Coyle) u nich před několika lety hostoval, takže jaký je tvůj názor na situaci Randyho Blythea?

Upřímně, myslím si, že celá věc je sračka. Mám pocit, že naše americká vláda se do toho nemůže zapojit, když se jedná o jednoho člověka, což je...pro mě šílené. Vím, že jsou věci, které nemohou udělat kvůli nějakým papírům, které on musí podepsat ohledně nějaké amnestie nebo jakému hovnu. Skutečnost, že USA neříká nic mimo metalový žánr, je hodně smutná. Randy je dobrý kluk. A poslední věc, kterou bych u Randyho kdy viděl, by bylo, že chce někomu ublížit. To není on. A způsob, jaký s ním zacházejí, je plně mimo jeho charakter, není to nutné. Kdyby to byl někdo jiný, bylo by to pravděpodobně méně důležité, protože LAMB OF GOD je velká americká kapela. Kdyby to byla velká popová ikona, bylo by po události, lidé by do toho vstoupili. To je důvod, proč nechci jet do České republiky. 

K tomu co říkáš, slyšel jsem lidi říkat, že kdyby to byl Justin Bieber, bylo by to už vyřešené. Máme svou scénu a je opravdu velká, ale mainstreamová média o ní nejeví zájem.

Ne tak úplně. Naše scéna je obrovská, ale tato země se o metal nezajímá tak, jak by měla. Celé je to o hip hopu, R&B, pop music. Máte tohoto týpka, který je se svou fanouškovskou základnou velmi interaktivní a je to velmi rovnocenná osoba...nejúžasnější člověk na této planetě a on sedí v nějaké vězeňské cele v Praze a oni nic nedělají. Opravdu mě dožírá, že se něco takového děje. Nedává to vůbec žádný smysl. Rád bych se dostal k politikům, ale do prdele, to co se děje...nemůžu to pochopit, ať se na to dívám jakkoli. 

Jsme si s LAMB OF GOD velice blízcí. Společně jsme vzešli z garáže, a ty kluci jsou jako naši bratři, jsou pro mě jako rodina. A fakt, že nemůžu udělat nic víc než křičet "Free Randy", podepisovat petice a sem tam něco říct, mě fakt mrzí. Chtěl bych udělat víc. Je k posrání, že to celé pokračuje a on tam jen sedí a nikdo nic nedělá.

Odehráli jste mnoho koncertů s lidmi, kteří dělali stagediving, a já si nemyslím, že by kdokoli z vás zpěváků silně shodil někoho z pódia s úmyslem ublížit dotyčnému.

Stagediving je super, ale musí existovat jisté porozumění. Lidé se na to musí dívat z obou stran. Někdy kapelám vadí, když jsou lidé na pódiu. Pokud se chcete dostat na pódium a skočit, v pohodě. Někdy nemáme rádi, když se na pódiu zdržujete, protože to otevírá možnost, že se někdo zraní, protože jsou tam skutečně lidé, kteří dělají věci, že, když jste na špatném místě...Některé kapely mají kytaristy, kteří lítají po stage. Je skvělé, když se chcete dostat nahoru, povede se vám to a skočíte. Pokud se vám to povede třikrát a security vás má dostat pryč, pak to není chyba kapely. Třikrát, čtyřikrát, to je ohromující. A nemluvě o incidentu s Dimebagem, který některé hudebníky natolik dostal, že když se pak vyděsili, když jste se dostali na stage. Nevěděli, co může přijít.

Jak moc tě to ovlivnilo, abys myslel dvakrát, když jdeš na stage?

Vždycky jsem opatrný. Nesnáším přemýšlení nad věcí, která se stala, protože na pódiu se chceš cítit bezpečně; nechceš přemýšlet nad žádnou negativní věcí, když tam jsi. Pokud jsou příliš blízko, a oni bývají dost blízko, musíš to zvládnout nejlíp, jak dovedeš. Na show to má být o přátelství, takže se snažím nepřemýšlet nad negativním aspektem. Ale pokud se bude na pódiu někdo potulovat příliš dlouho, pak mu budu říkat: "Musíš z mého pódia!"

(pozn. Kozel: pokud jsem text správně pochopil, když Byron mluví o "nicnedělání", měl by mít na mysli americkou vládu. V překladu to totiž může velmi lehce znít, že si stěžuje na to, že se u nás lidi nevyjadřují na podporu Randyho.....na čemž taky něco bude)

Žádné komentáře:

Okomentovat