Blogger Widgets

sobota 21. července 2012

Nová kniha dokumentuje newyorskou hudební scénu


Warner Music Group nedávno představilo Single Notes, novou řadu krátkých, výlučně digitálních knih o hudbě a pop kultuře. Série byla zahájena 12. června pěti tituly, včetně My Life In The Ghost Of Planets: The Story Of A CBGB od Binky Philipse.


Kniha líčí Phlipsovy dny divoké zábavy a zuřivých heartbreaků jakožto kytaristy/textaře THE PLANET, jedné z legendárních kapel CBGB.

Knihy vykresluje obrázek špatného načasování a promarněných příležitostí newyorské rockové scény 70. let očima předního muže z nejvíce ctěných umělců CBGB, o kterých jste nikdy neslyšeli.

To, co začala jako série poutavých blogových článků a řady e-mailů, nakonec vyústilo do divoce zábavné knihy, která přenese čtenáře zpět v čase do úrodného pole newyorského undergroundu, které vyprodukovalo THE NEW YORK DOLLS, KISS, THE RAMONES a Binkyho kapelu, THE PLANETS.

Binkyho pestré vyprávění je protkáno řadou anekdot, příběhů a brutálně upřímných zpovědí, které vás vezmou přímo tam - Coventry, Kenny´s Castaway, Mercer Arts Center, Max´s Kansas City, CBGB - kde punková revoluce začala na přelomu 70. let pomalu zapouštět své kořeny.

"Když jsem se potkal s RAMONES, nebylo v nich nic z toho, co se uvádí v revoluci," řekl Binky pro Noisecreep. "Byla to jen podivínská kapela, která se snaží získat nahrávací smlouvu. Rýpal jsem do nich. Dokonce ani neměli hlavní kytaru! Prostě jsem se do nich zamiloval."

Philips miloval další kapely, jiné zase nesnášel, ale jeho vkus dejme stranou. Má neskutečný talent zachytit okamžik takovým způsobem, že téměř cítit pach vylitého piva a cigaret po vystoupení JOHNNY THUNDERS a HEARTBREAKERS v Max´s ve 4 hodiny ráno.

THE PLANET, jedna z mála multi-rasových kapel, které se kdy vynořily z newyorské punkové scény, vyvolalo onehdy mnoho hluku okolo New York City. A pak Philips vzpomíná, jak za ním přišel Paul Stanley v roce 73 a řekl mu, že KISS dostali smlouvu.

Vzpomíná: "Jak bylo super, že Paul podepsal jako první! Měli jsme za sebou tři měsíce." Pak dostali smlouvu THE RAMONES. BLONDIE. TELEVISION. TALKING HEADS. PATTI SMITH. A mnoho dalších. Ale THE PLANETS, kteří se mohli pochlubit skutečným nepředvídatelným, zjednodušujícím stylem mnoha jiných kapel, byli pozadu - možná se stali obětí své vlastní odbornosti a kreativity.

Ve Philipsově hlase ale není stopy po zahořklosti, nýbrž zachází s realitou stylem newyorského drsného humoru a otevřenosti. Philipsovo vyprávění také zahrnuje, doslova hubu otvírající, příběhy Iggyho Popa, Van Halena a mnoha dalších ikonických hudebníků; všech, se kterými se v životě setkal a vložil je do své ostré prózy, s kterou vybrousil příběh, který jak je historický, tak je zábavný.


Článek přinesl server Noisecreep. Bohužel jak to tak bývá, v češtině kniha dostupná není a pochybuji, že bude. Nicméně, pokud z vás má kdokoli větší zájem, je možné knihu pořídit na itunes.

Žádné komentáře:

Okomentovat