Blogger Widgets

neděle 22. července 2012

5+5 metalových balad dle autorů blogu


S kolegou na blogu jsme se rozhodli, že sepíšeme menší žebříček, do kterého zařadíme naše oblíbené pomalé písně. Vedla nás k tomu právě probíhající okurková sezóna, ale i touha podělit se o zajímavé hudební tipy. Osobně jsem vybíral songy z posledních pár let, které mě zaujaly a rád se k nim vracím. Nejedná se tedy o nějaký ultimátní výběr a určitě bude časem následovat pokračování, jelikož pět písní není moc a tipů je dosti.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
JESSIHO TIPY:

1. SOLUTION .45 - Lethean Tears
První tip představuje song jménem Leathean Tears, jejž naleznete na debutové desce melodic death metalistů Solution .45. Album nese jméno For Aeons Past a vyšlo v roce 2010. Solution .45 jsou švédsko-finskou supergrupou, kterou založil kytarista Jani Stefanovic (Miseration, Divinefire, Essence of Sorrow). Ke spolupráci si přizval řadu slavných kolegů v čele se zpěvákem Christianem Älvestamem (Miseration, The Few Against Many, ex-Scar Symmetry), jehož charakteristický a výrazný vokál naplno zazní v této úžasné písni. Jedna z mých oblíbených.



2. IN FLAMES - The Attic
Představovat jedny z otců melodic death metalu asi nemá smysl. Kdo nezná In Flames, tak ho odkážu např. na wikipedii. Song The Attic (půda) pochází z posledního studiového alba Sounds Of A Playground Fading, to vyšlo loni. Píseň stojí jen na kytarách a Andersově polozpěvu, je to pěkná vybrnkávačka, která vám na první poslech  možná příjde jako nudná záležitost, ale časem se z ní stává velice zajímavý kousek, takže kdo půjde omrknout půdní prostor svého příbytku? :) 



3. SEETHER - Pass Slowly
Další v řadě jsou jihoafričtí Seether a jejich balada Pass Slowly. Song pochází z loni vydané desky Holding Onto Strings Better Left To Fray. Frontman Shaun Morgam dodává postupně svým  podmanivým hlasem písni na síle, opravdu velice podařená záležitost.



4. SULLY ERNA - Until Then
Salvatore Paul „Sully" Erna je skladatel a zpěvák amerických Godsmack. V roce 2010 vydal své první sólové album pojmenovanou Avalon a z něj pochází i kousek pojmenovaný Until Then. Osobně bych chtěl tuto desku doporučit, její klidná atmosféra a tajuplnost, to vše podpořeno Sullyho charismatickým hlasem, jistě vás potěší.



5. TIMES OF GRACE - The Forgotten One
Poslední kouskem je bluesová balada s názvem The Forgotten One. V ní se parádně pěvecky doplňují  Jessi Leach a Adam Dutkiewicz. Osudy obou pánu se točí okolo americké melodic metalcore kapely Killswitch Engage. Tou dobou byl Adam kytaristou KSE a Jessi jejím bývalým zpěvákem. Rozhodli se, že založí svůj vlastní projekt pojmenovaný Times Of Grace. Začátkem roku 2011 vyšla deska The Hymn Of A Broken Man a z ní pochází i píseň The Forgotten One. Pro mne osobně nejlepší deska loňského roku.


--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
KOZLOVI TIPY:

Vybrat pouhých pět balad, který pro mě něco znamenají nebo mě nějak zaujaly, to je stejně náročné jako když jsem vybíral covery. Příště bude lepší asi sepsat 50 nej, abych se dostal k jádru. Každopádně, rozhodl jsem se pro výběr typu "na co a proč si vzpomenu" místo toho, abych je hledal v playlistu a různě po netu a snažil se tak osvěžit paměť. Výsledná pětka jest níže.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

1. SYBREED - Ethernity 
Ethernity sice není nejlepší, co jsem kdy slyšel, ale v rámci indus/cyber metalu patří dle mého názoru mezi to nejlepší, co znám. Ostatně stejně jako švýcarská parta Sybreed.



2. ROBB FLYNN - Die Young
Tento song by mohl klidně patřit i do kategorie cover songů, protože jeho autorem je nesmrtelný Ronni James Dio. Do tohoto žebříčku jsem si ho ale vybral proto, že rok 2010 byl pro metalovou scénu poměrně tragicky a metalový Ježíš Robb Flynn se rozhodl, že dvěma velkým osobnostem (Dio + Debbie Abono) vzdá hold touto formou.



3. IN THIS MOMENT - Dying Star
Každý z nás (alespoň tomu věřím) má několik skladeb spojených s nějakou vzpomínkou. A balady mají vzpomínky nejsilnější. Toto je jedna z těch mých. Kromě toho, Maria Brink, zpěvačka této kalifornské party má ve svém screamingu občas polohy vcelku nepříjemné, ale pokud zpívá jemnějším způsobem, je to naopak uchu lahodící.



4. EPICA - Solitary Ground
Nehledě na fakt, že se EPICA stala v poslední době mou srdcovou záležitostí, tahle věc ve mě vzbuzuje představu muzikálu a především filmů Tima Burtona. Ale i bez toho mám tuto věc hodně rád, a i když má v sobě jistou absenci metalového nádechu, je to moc příjemná záležitost.



5. STONE SOUR - Zzyzx Rd.
Corey Taylor je pro mě Bůh. A ať už udělá cokoli, nevím o tom, že by to dopadlo zle. A tuto skladbu mám zarytou jako nejlepší rock/metalovou baladu, kterou jsem dosud slyšel. Víc snad netřeba dodávat.



3 komentáře:

  1. Ahojda...moc rád sem chodím na ten tvuj blog,hudba je můj velký koníček už pěknou řádku let,vzpomínám,jak jsem začínal poslouchat první české kapely,když mi bylo asi 12 to byl Olympic v Lucerně,Turbo,Katapult,Abraxas,Citron a podobně,ani se mi nechce věřit,že už to je skoro 30 let zpátky.Tenkrát byla jiná doba samozřejmě,nevím jak je to v čechách dnes,pár let tam už neziju,ale třeba tady v UK to je ráj.Prošlo mi toho ušima spousta,sice neznam odbornou terminologii,mám to rozděleny celkem jednoduše...buď se mi to líbi nebo nelíbí...Každopádně se zda,soudě podle tvých názoru,je toho dost co máme rádi oba,tak ti tady do toho budu trochu amatérsky kecat...popřípadě dám tip na něco dobrého nebo se podelim o zážitky z live koncertu,ono na ty koncerty není až tak čas,ale pár jich bylo.Machine Head za posledních pár let 4 krát,letos jsem je musel oželet bohužel...což byla tragedie,protože to je můj úplně top band...tak se zatím opatrujte fandové kvalitní muziky i ty,kdo jsi stvořil tak prima blok...

    OdpovědětVymazat
  2. Zdravím. Předně díky za pochvalu! Nutno však podotknout, že o blog se staráme dva=o)...jinak, co se týče situace v ČR, je to dle mého názoru pořádná tragédie. Zdá se mi, že metalová scéna je pořád hlubokej underground, všichni producenti se bojí něčeho nového a mám dojem, že sou pořád zaseklí někde v normalizaci. UK, tak to je těžká závist, má vysněná země=o). Machine Head počítám taktéž mezi své top kapely, bohužel má koncertová situace je mnohokrát horší. Nicméně, ještě jednou díky za tak potřebnou odezvu a budeme jedině rádi za jakékoli reakce v budoucnu. A co se amaterismu týče, já a kolega jsme taktéž amatéři na plný úvazek=o)...takže zatím metalu zdar!

    OdpovědětVymazat
  3. Jo jo,doslo mi pak,ze jste dva,ale az po tom,co jsem to odeslal,takze to patri vam oboum...moc me mrzi,ze se to v CZ nelepsi,snad se to tam nekdy odsekne,ono problemy jsou vsude stejny,ale metalovy zivot je tu sakra lepsi,kdyby byl cas a potrebne finance,dalo by se jet temer kazdy vikend na nejakou fajn kapelu...))v roce 2007 se mi postestilo stravit 3 dny na Download festivalu a to byl opravdu zazitek...nebylo s kym jet,jeste jsem tu nemel moc znamych a nebo mel,ala ne metalovych,tak jsem vyrazil sam...ja sam a dalsich 70 tisic lidi a desitky kapel,ktery jsem snil videt...3 podia od rana okolo desate do vecera jedenacte jedou temer bez prestavky...no proste narez...myslim,ze se na domovskych strankach toho festivalu da najit nejaka historie,pokud by nekdo chtel nahlednout...jinak jeden z poslednich objevu,ktery jsem nevyndal temer 2 mesice ven ze cd je particka Stick To Your Guns a jejich letosni cd Diamond,moc dobry,treba se vam bude libit...tak zatim Cus Laddy

    OdpovědětVymazat