Blogger Widgets

pátek 12. dubna 2013

RECENZE: Drowning Pool - Resilience


Vydavatel: Eleven Seven Music
Země: USA, Dallas (Texas)
Datum vydání: 9. duben 2013
Producent: Kato Khandwalla, John Feldmann
Žánr: Nu metal/Hard rock
Počet skladeb: 13
Celkový čas: 46:18


Tracklist:
01. Anytime Anyplace (3:36)
02. Die For Nothing (3:12)
03. One Finger And A Fist (3:06)
04. Digging These Holes (3:48)
05. Saturday Night (3:52)
06. Low Crawl (3:39)
07. Life Of Misery (3:50)
08. Broken Again (3:19)
09. Understand (3:41)
10. Bleed With You (3:30)
11. Skip To The End (3:38)
12. In Memory Of… (3:56)
13. Blindfold (3:11)

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Současní členové:
Jasen Moreno – zpěv
C. J. Pierce – kytara
Stevie Benton – baskytara
Mike Luce – bicí

Diskografie:
Drowning Pool (Demo)(1999)
Sinner (2001)
Desensitized (2004)
Full Circle (2007)
Loudest Common Denominator (Live)(2009)
Drowning Pool (2010)
Resilience (2013)
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

DROWNING POOL je poměrně dost známou kapelou, a to nejen z hudebního hlediska. Za svou existenci už má v sestavě čtvrtého zpěváka. První z nich, David Williams, nás tragicky a předčasně opustil v roce 2002. Druhým vokalistou byl Jason Jones, kterého jste mohli slyšet na desce Desensitized. Dalším mužem, který útočil na náš sluch, byl Ryan McCombs, který je znám ze skupiny SOIL a kam se také nedávno vrátil. Aktuálním mužem za mikrofonem je pak Jason Moreno, který je pro mě osobně neznámou persónou. Je jisté, že tak časté změny zpěváků vedou i ke změnám v projevu kapely a ani nejčerstvější zářez do diskografie s názvem Resilience jistě nezůstal ušetřen. Dovolte mi, abych vám tedy nabídnul svůj pohled na novinku.

DROWNING POOL po instrumentální stránce v podstatě vzali všechno, co kdy natočili, vybrali z toho to nejlepší a postavili tak nové skladby. Začátky a sloky odpovídají více metalovému stylu desek Sinner a Desensitized, kdežto refrény zase éře s McCombsem u mikrofonu. Dokonce to pojali takovým způsobem, že počáteční vteřiny Die For Nothing a Broken Again jsou posluchači víc než jen povědomé a v Understand lehce poznáte hit Bodies. Ale nic není černobílé, a tak texaská parta zahrála na ještě více hard rockovou notu v refrénech, čímž je udělala velmi chytlavými a dovedu si představit, jak dovedou rozparádit davy pod podiem. Proč jen v Anytime Anyplace slyším kytaru z poslední nahrávky LACUNA COIL? Překvapením pro mě byla hodně emočně hluboká balada In Memory Of…, v jejímž začátku je slyšet METALLICA na sto honů. Ať už je song věnován konkrétním osobám nebo ne, člověka musí nutně chytit za správná místa. Dobrá, po zvukové stránce je Resilience výletem po diskografii, obsahuje hodně hard rockových melodií a nálad. Jak si ale vede nový vokalista?


Jasen Moreno je pro mě stále záhadou. V mnoha písních dokáže měnit různé polohy i pocity v hlase, přesto se nemohu zbavit dojmu, že do svého chrapláku tlačí až moc, aby se vyrovnal svým předchůdcům a snažil se tak zakrýt, že kapela změnila zpěváka. Na druhou stranu jeho obrovský potenciál je v refrénech. A refrén je na této desce opravdu silnou zbraní. Die For Nothing považuji asi za nejlepší věc vůbec. Slova „Live for something, die for nothing“ mohou znít možná kýčovitě, ale celek se vám dostane silně pod kůži ať už se bráníte jakkoli chcete. To samé platí i pro Life Of Misery, která nemálo připomíná nu metalovou skupinu ADEMA. Poslední dvě položky tracklistu představují Jasena asi nejlépe. Čistým hlasem zazpívanou In Memory Of… už jsem zmínil výše a desku pak uzavírá Blindfold, což je už několikátá hard rocková vypalovačka novinky.

Dlouho jsem nad Resilience přemýšlel a asi ještě nějakou dobu budu. DROWNING POOL se stále více oddalují od svých hudebních počátků, což není úplně na škodu, protože hard rockový projev jim docela svědčí. Pánové složili na desce složili nejednu věc, která se může stát hitem. Bohužel tak, jak se kapela vzdaluje své minulosti, tak se jejich současná tvorba začíná oddalovat mně. Hlavně Jasen plusových bodů příliš nepřidal, což ale není jeho chyba. I na vás bude záležet pokud přijmete směr, kterým se DROWNING POOL ubírají a nebo si raději pustíte věci starší.

HODNOCENÍ: 6,5/10




Žádné komentáře:

Okomentovat