Blogger Widgets

úterý 13. března 2012

RECENZE: Soulfly - Enslaved



Uplynuly téměř dva roky od vydaní posledního alba nazvané Omen, které mě osobně utkvělo v paměti pouze díky singlu Kingdom. A k dnešnímu dni, 13. března, nám brazilská šelma Max Cavalera atakuje ušní bubínky náloží třinácti nových písní a jedné, již tradiční, instrumentální skladby na závěr. Desku produkoval Chris „Zeuss“ Harris (Shadows Fall, Hatebreed) a vydána byla pomocí Roadrunner Records.

Již přes časem nás trash metaloví Soulfly nalákali ochutnávkou v podobě World Scum, kde Maxe hlasově doprovází Travis Ryan (Cattle Decapitate). Dalo by se očekávat, že blížící se placka pojede na podobně důrazných vokálech, vysokých sólech, kulometné palbě bubnů a hluboce položených kytarách. Dovolím si tvrdit, že očekávání splněno více méně na půl.

Od vzniku projektu Cavalera Conspiracy se mi obě kapely poněkud smíchávají dohromady a nebojím se to přiznat. Max si totiž drží stále svou polohu a úroveň (která byla vždy vysoko) bez nějakých radikálnějších odchylek či experimentů, což je na jednu stranu dobře, na druhou by se mohlo stát, že po čase začne nudit a být předvídatelný.

Při prvním poslechu desky mi šla jedním uchem tam a druhým ven, ale přičítal jsem to přílišné nesoustředěnosti. Při druhém pokusu už mě začaly chytat určité momenty a nejvíc mě vytrhli z apatie ty, kde Max nepůsobí sám a hlasově vybočují s koncepce. Jedná se o Redemption Of Man By God (pro mě jedna z nejlepších), kde hostuje Dez Fafara z DevilDriver a ryze rodinná záležitost Revengeance, kde vedle trashového guru stojí jeho bratři Richie, Zyon a Igor Jr. Maxovi šli vždycky songy, kde měl hosta, vzpomeňme např. Jumdfuckup s Corey Taylorem nebo Bleed s Fredem Durstem.

Po hudební stránce je deska některými věci přece jen oproti předešlým zvláštní. Kytary si zahrávají s deathovými riffy a chvílemi člověk cítí i vliv kapely Behemoth, což z mého pohledu vypadá trochu kontroverzně, zvlášť když se tyto části střídají s méně zběsilými, ale o to melodičtějšími party. Sóla předvedená v Legions nebo Treachery patří mezi skutečně vydařené lahůdky, které musí zachutnat hodně mlsnému jazyku.

 Velmi oceňuji skladbu Plata O Plomo, která nazpívaná ve španělštině a vyzařujíc brazilskou povahu, toto album osvěžuje. Jinak totiž až na vyjmenované části (které oslovili mne) vykazuje vcelku silnou jednolitost a nejste-li dostatečně pozorní, můžete se v něm lehce ztratit. Rozhodně to nebude deska, kterou si pustíte od začátku do konce třikrát za den. A ani nevykazuje kvality alba 3, které mám nejraději.

 Nová deska Soulfly je pro mě plná protikladů a v hlavě mi dělá zmatek. Přijde mi lepší než počin Omen, ale přesto ve mně dřímá určitá skepse. Maxe Cavaleru považuji za jednoho z největších metalistů nejen této generace a nerad bych, abych postupem času cítil jeho práci stejnou jak tady, tak u Cavalera Conspiracy. Mám raději, když pociťuji změny v tvorbě interpreta a cítím tak jeho posun. 6-6,5/10

11 komentářů:

  1. V plata o plomo nespieva spanielsky ale portugalsky.Nakolko on je Brazilcan a tam sa hovori po portugalsky.(ktory je dost podobny spanielcine)

    OdpovědětVymazat
  2. Máš pravdu, díky za upozornění...když sem recenzi psal, vubec sem si týhle záměny nevšim...moje chyba=o)

    OdpovědětVymazat
  3. Hеey there just wanhtеd to givе yoou a quick heads up.
    The text іn your post seem to be running offf the screеn іn Firefox.

    I'm nnot sսrе if this is a formatting issue or something to do witҺ browser compatibility but I figured I'd
    post to let you know. Thee design and stүle look great
    though! Hope yoou get the prooblem resolvɗd soon. Kuԁos

    OdpovědětVymazat
  4. This excellent website definitely has all of the information I needed concerning this subject and didn't know who to ask.



    My web blog; webcam porno

    OdpovědětVymazat