Blogger Widgets

sobota 5. ledna 2013

Knižní RECENZE: Kory Grow - Heavy Metal. Od hard rocku až po extrémní metal


Vydavatel: Slovart, s.r.o.
Autor: Kory Grow
Překlad: Michael Talián
Rok vydání: 2012
Počet stran: 272
Žánr: Encyklopedie
ISBN: 978-80-7391-662-6



To jsem takhle před Vánoci šel sestře koupit knihu o historii Horácké Slavie (třebíčský hokejový klub, kdyby někdo nevěděl). Jak to u mě bývá zvykem, z knihkupectví nemůžu odejít, aniž bych si něco koupil. Za poslední dva roky se mé knižní preference mírně změnili, a když jsem zahlídnul na horní polici, normálnímu smrtelníkovi téměř neviditelnou, knihu s velkým názvem Heavy Metal, bylo jasno. Doma jsem pak zjistil, že se jedná prakticky o novinku, což je v tomhle směru v naší zemi velkou výjimkou. Nyní bych se s vámi rád podělil o to, co kniha těžká jako samotný metal obsahuje.

Jejím autorem je Kory Grow, jehož jméno by mohlo být headbangerům poměrně známé. Nejčastěji ho totiž můžete znát z redakce amerického časopisu Revolver nebo Guitar World. Pokud je vám přeci jen neznámý, pak autora předmluvy v osobě Kerryho Kinga jistě představovat nemusím. Ale pro jistotu…je to kytarista SLAYER. „Metal je instituce,“ začíná Kerry, což samo o sobě je prohlášení mluvící za vše. Avšak pokračuje: „V heavy metalu se skrývá víc kamarádství a jednoty než ve většině ostatních hudebních žánrů. To, že fanoušci metalu jsou schopni pro svoji hudební lásku uvažovat i o smrti, jej činí jedinečným. A víc než jednou mi lidi říkali, že by se bez naší hudby nikdy nepřenesli přes různé problémy, které je v životě potkaly. Myslím, že hráči mnoha jiných hudebních stylů sotva něco takového od svých fanoušků slýchávají.“ Z toho plyne jediný závěr: „Heavy metal je totiž skutečný, a proto bude vždycky mít svůj význam.“ Dovolím si tvrdit, že větší ikonu na úvod své knihy, nemohl Kory vybrat.

Zbytek knihy pak patří nespočtu fotografií ve vysoké kvalitě na lesklém papíře. Snímky se týkají 52 kapel, které jsou považovány za největší jména v rámci svých žánrů, ale i historie tvrdé hudby jako takové. Nechybí tu JUDAS PRIEST, Ozzy, ALICE COOPER, MAYHEM a další. Ke každé kapele autor připsal krátký profil o průměrném rozsahu jedné stránky. Text je plný nejen hodnotných informací, které pravý headbanger vesměs zná, ale i věci, o kterých nevíte. Hlavně Kory píše humorným způsobem, takže jsem nejednou při čtení čelil podezřívavému pohledu své matky, které jsem mohl akorát s omluvným úsměvem říct: „Tomu bys nerozuměla“. Příklad za všechny z příspěvku o POISON: „Vedl ji hezounký zpěvák Bret Michaels a tématy jejich písní byl téměř výlučně sex, mejdany a zlomená srdce. (Mejdany vedou k sexu a ten vede ke zlomeným srdcím – a nejlepší způsob, jak se přenést přes zlomené srdce, jsou mejdany a sex, že ano?)“.



















Kniha je pak vedle jednotlivých profilů rozdělená do čtyř částí – Hard rock, Heavy metal, Thrash metal a Metalové mutace (black, death, power, alternative). Co se týče faktografické stránky, nemám k pojetí Koryho Growa vlastně žádné výčitky (což se nedá říct o knize Ďáblův hlas). Kniha je napsaná čtivě, jednoduše a nekomplikovaně, tudíž je vhodná i pro ty, kteří o metalu zatím nemají moc vědomostí nebo jsou pouze zvědaví. Přesto se ale ptám, kde je hardcore, symphonic metal (nebo ze širšího pohledu female-fronted kapely) či švédský melodeath? Už dávno to podle mě nejsou tenoučké větvičky, ale silné větve metalového stromu. Ale nevadí, do konceptu knihy by se to stejně asi nehodilo. K čemu mám ale výtku je překlad Michaela Taliána. Sice asi nejsem ten, který má právo kritizovat něčí psaní, ale pokud se jedná o knihu, přeci jen není dobré používat slova „smečka“ a „sekerník“ (rozuměj kytarista) tak často. Přečíst si tato slova v pěti větách po sobě poněkud kazí dojem. Ale přesto jsem vděčný, že knihu přeložil a s ní tak mohl obohatit mou knihovnu.

Suma sumárum. Tržní novinka je plná zajímavých informací a především přímo luxusního grafického provedení. Určitě by kniha Heavy Metal. Od hard rocku až po extrémní metal neměla chybět nikomu, pro koho není metal jen shlukem nesourodých zvuků. Jediné, co by mohlo člověka poněkud odradit ke koupi, je nepochopitelná cena. Je jedno jestli se jedná o novinku nebo ne, ale za dvě stovky stran plných fotografií a sem tam nějakého textu, chtít 700 kč mi nepřijde příliš fér (kupováno v kamenné prodejně, v eshopech se cena pohybuje kolem 500 kč bez poštovného). Za takovou cenu mohl být Kerryho podpis pravý. Důležité ale je, že „Metal jako takový, bez ohledu na subžánry, populární zůstává. A protože jde o tak nestálou hudební formu, asi tomu tak bude i v dalších desetiletích.“ Ne možná, ale určitě!

HODNOCENÍ: 8,5/10


2 komentáře:

  1. Zaujimalo by ma, kolko je venovanemu speedu a poweru a ake kapely sa ta spominaju. Hlavne by som chcel vidiet ten humorny pohlad na historiu Helloween! Hahha

    OdpovědětVymazat
  2. Kniha je postavená především na jednotlivých profilech, takže o power a speed metalu jako takových je tu jen několik zmínek. U speed metalu je to především v závislosti na thrash metalu. Power tu ale má svou "kategorii", kde jsou představeny kapely Savatage, Helloween, Iced Earth a Blind Guardian. O speedu se pak mluví i v profilu Metallicy a zmíněných Helloween. Obecně pak tu je ještě Dio jak sám za sebe tak s Black Sabbath (a že Dia považuju za tvůrce poweru). Také tu mají profil Manowar, ale to je přeci jen True Metal=o) Co se týče vtipných glosů na adresu Helloween, tak především v souvislosti s Hansenem: "...Jelikož měl Hansen natolik rozumu, aby se začal věnovat pouze kytaře, rostla muzikálnost kapely mílovými kroky."=o) Kupodivu ale dostali Helloween mín prostoru, než bych čekal, ale to je asi způsobeno americkou národností Koryho Growa

    OdpovědětVymazat