Blogger Widgets

středa 26. září 2012

RECENZE: Testament - Dark Roots Of Earth

Testament - Dark Roots Of Earth

Vydavatel: Nuclear Blast Records
Země: USA, California
Žánr: Thrash metal
Datum vydání: 27. srpna 2012
Producent: Andy Sneap
Počet skladeb: 9
Celkový čas: 51:58


Tracklist: 
01. Rise Up (4:18) 
02. Native Blood (5:21)
03. Dark Roots Of Earth (5:45)
04. True American Hate (5:26)
05. A Day In Death (5:38)
06. Cold Embrace (7:45)
07. Man Kills Mankind (5:05)
08. Throne Of Thorns (7:04)
09. Last Stand For (4:42)

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Současní členové:
Chuck Billy zpěv
Alex Skolnick – kytara
Eric Peterson – kytara
Greg Christian – baskytara
Gene Hoglan – bicí

Diskografie:
The Legacy (1987)
The New Order (1988)
Practice What You Preach (1989)
Souls of Black (1990)
The Ritual (1992)
Low (1994)
Demonic (1997)
The Gathering (1999)
The Formation of Damnation (2008)
Dark Roots of Earth (2012)
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Tato deska byla, alespoň pro mě, jednou z nejočekávanějších věcí tohoto roku. Od vydání předchozí placky The Formation of Damnation uběhly dlouhé čtyři roky, ale nutno říct, že čekání se vyplatilo. Před natáčením Dark Roots of Earth se uvolnilo místo bubeníka. Paul Bosteph uvedl jako oficiální důvod odchodu vážné zranění, ale proslýchá se, že Paul měl být v době, kdy kapela nastupovala do studia, zcela zdráv a rozhodl se odejít z jiných důvodů (práce na vlastním projektu, působení v kapele Hail!, pořádání workshopů pro bubeníky, atd.). Ať je důvod Paulova odchodu jakýkoliv, Testament museli uvolněné místo zaplnit. První, kdo přicházel v úvahu byl Dave Lombardo (Slayer). Ten prý měl vážný zájem na desce hrát, ale bohužel byl časově vytížen prací na novém materiálu Slayer. Další na řadě byl Chris Adler (Lamb of God), ale jeho závazky k domovské kapele byly větší. Za bicí nakonec usedl Gene Hogland (Dark Angel, Death, Fear Factory, ad.). Gene není v kapele žádným nováčkem, měli jsme možnost ho slyšet na počinu Testament z roku 1997: Demonic. Já osobně nemám k jeho bubnování na Dark Roots of Earth žádné výhrady. Dokázal se dokonale přizpůsobit chemii kapely a například ve skladbě True American Hate je jeho nástroj velice dominantní.
   

Hned, jak jsem desku spustil, jsem byl vtažen do uragánu skvělých riffů a divokých rytmů, které doplňoval nekompromisní a velice sebevědomně znějící vokál Chucka Billyho. Testament se představují jako technicky vyspělí a světem rozzuření muzikanti, kteří se chtějí prát o místo na Thrash metalové trůnu. Album celkově nijak negraduje, hned prvním songem mě Testament dostali do spárů a každou další minutou mě rvali na menší a menší kousky. Nemá cenu vyzdvihovat silnější skladby, dle mého jsou totiž silné všechny a každá jinak, zastavím se proto jen u několika namátkou vybraných.

Skvělý zážitek přináší Native Blood. Nával melodií, které se na vás valí jako tsunami, vás jistě překvapí. Skladba pojednává o utlačování původních obyvatel Ameriky a takřka hrozí americké společnosti vzpourou. Svůj díl určitě hraje i to, že Chuk má své kořeny u kmene Pomo a o útlaku ze strany „bledých tváří“ ví své. Vše vyvrcholí v refrénech, ze kterých doslova tryská hněv. Stejný pocit vyzařuje i z další jedinečné skladby: True American Hate, právě tady podle mě nejvíce vyniká muzikantské umění každého člena Testament nejvíce. Dokonalost této věci dodává naprosto strhující sólo a opět dokonalé refrény, zvlášť vokály jsou velice vydařené. Native Blood a True American Hate jsou výkvětem tentokrát velmi zuřivých Testament. Opačnou stranu mince ukáže na thrashové poměry baladická Cold Embrace. Zde je text inspirován slavnou Twilight ságou. Přesto, že nepatřím mezi fanoušky tohoto pokrouceného příběhu o dívce zamilované tu do upíra, tu do vlkodlaka, musím uznat, že tento téměř osmiminutový počin ve mně vyvolává pocit, který v souvislosti s Testament moc nezaznívá a to soucit. Soucit s dívkou, která už nikdy nepocítí teplo lidské ruky a neuvidí slunce (protože přesně takhle je pojat text a z hudby je cítit podobný vzruch). Přes ta všechna pozitiva, která rozhodně Cold Embrace má, my na ní jedna věc vadí. Sound, který je použit v této skladbě mi velice připomíná Metallicu, samozřejmě není to žádná velká vada, ale já osobně jsem nakloněn typickému a osobitému stylu Testament, který se v této skladbě dle mého soudu trochu ztrácí.


Více skladbám se věnovat nebudu, stačí když řeknu, že jsou velice zdařilé a navnadím čtenáře aby si CD Dark Roots Of Earth v lepším případě koupil nebo alespoň poslechl například na youtube. Sečteno podtrženo, vynikající projev, vynikající zvuk, vynikající deska. Po Worship Music (Anthrax) je Dark roots Of Earth dalším důkazem, že thrash metal rozhodně není žádný sehnutý stařík belhající o holi a žíjící jen minulostí, naopak studna nápadů s názvem THRASH rozhodně není vyčerpána a Testament z ní vytáhli opravdové klenoty. Některé pasáže by snad šly udělat lépe, ale kdoví, jestli by se po zásahu do kompozice alba neztratil duch Testament, který je zde opravdu všudypřítomný.

HODNOCENÍ: 8,5/10

Na závěr k poslechu song True American Hate

Žádné komentáře:

Okomentovat