Blogger Widgets

čtvrtek 20. září 2012

LABELY: Peaceville Records


Pokud někdo poslouchá, minimálně, doom či gothic, pak by mu název tohoto vydavatelství rozhodně neměl být cizí. Bohužel se mi jako v několika jiných případech nepodařilo sehnat kvantum informací dle mých představ. Takže to neberte tak, že bych tuto (nebo jinou) podle mě důležitou značku úmyslně zanedbal=o)

Halmshaw v mládí
Peaceville Records je britský label. Byl založen Paulem „Hammy“ Halmshawem (z kapel INSTIGATORS a CIVILISED SOCIETY?, a také jednou bubnoval u SORE THROAT) v roce 1987. Konkrétně v anglickém městě Dewsbury. Původně kazetový label vydával anarcho punk, který ho přesměroval k metalu skrze crust a podobné formy metalem ovlivněného anglického hardcore punku. Halmshaw společnost naplno odstartoval v roce 1988, ačkoli původní kazetová etapa labelu začala v roce 1981 jako prostředník pro vydávání demo kazet INSTIGATORS. Značka je proto známá díky spojení s doom metalem a anglické crust punkové scény 80. let. Sesterské labely Deaf a Dreamtime se více soustřeďovaly na thrash (Deaf) a psychedelické elektro (Dreamtime).

Nicméně, kapely AUTOPSY, DARKTHRONE, MY DYING BRIDE, ANATHEMA, OPETH, KATATONIA a PARADISE LOST – známé jako „Peacevillská stáj“ (PARADISE LOST, MY DYING BRIDE a ANATHEMA pak jako „Peacevillská trojka“, viz náš článek o gothic metalu) – byly vlajkovými loděmi labelu během devadesátých let. Peaceville se také stalo známým postojem proti většině a politicky levicovým pohledem.

V listopadu 2006, po 25ti letech u kormidla, Halmshaw oznámil, že by on a jeho co-manažerka Lisa Halmshawová měli opustit label, aby se soustředili na nové projekty. A tak bývalý asistent, Paul Groundwell, převzal povinnosti generálního ředitele. Poté následoval prodej labelu zpět specialistům na starší tvorbu Snapper Music, kteří Peaceville distribuovali od roku 2001.

SUB-LABELY

Tyrant Syndicate Productions

Byl sub-labelem, který v norském městě Trysil založili členové norského black metalového dua DARKTHRONE, Gylve Fenris Nagell (Fenriz) a Ted Skjellum (Nocturno Culto). Nepodařila se mi zjistit doba existence labelu, ale patrně to budou roky 2004-2010. Nálepku nesou alba uskupení AURA NOIR, OLD, OBLITERATION a ABSCESS.

Dreamtime Records

Vznikl v roce 1990 v Anglii a zanikl patrně v roce 1994. Založil jej Deaf. Kapely AT THE GATES, MORTA SKULD či BANISHED vydali některé své věci právě zde. Může se velmi dobře plést s Dreamtime Software (Rakousko), Dreamtime Tapet Sounds (Belgie) a Dreamtime Records (USA; ten jsme si představili v článku o Relativity Records).

Žádné komentáře:

Okomentovat