Blogger Widgets

pátek 14. září 2012

LABELY: Nuclear Blast Records - IV. díl


2011

Nebylo by to Nuclear Blast, kdyby nějaký rok začal potichu. Rakouští milovníci ďábla BELPHEGOR ohlásili návrat s death black metalovým monstrem Blood Magick Necromance, která udeřila na německé i rakouské hudební charts. Norská SIRENIA přijala velmi jemný přístup s The Enigma Of Life: nejjemnější gothic metalová kapela s ženskou frontmankou. A i v novém roce se objevila nová kapela: legendární oživená NWOBHM ikona HELL.

Druhý měsíc roku vypadal taktéž velmi rozmanitý a různorodý: Finové KORPIKLAANI doručili ultimátní pohanský manifest Ukon Wacka a vzniklo Nuclear Blast Vol. 1, masivní DVD/Blu-ray kompilace videoklipů. A mohlo být něco více překvapující než znovu sjednocení CONDEMNED? – jejichž Humanoid Or Biomechanoid bylo v roce 1987 druhým vydáním Nuclear Blast? – začali znovu společně dělat hudbu: jejich comeback Condemned 2 Death bylo jako útok old school punku/HC.

Zpátky u Nuclear byli thrasheři DESTRUCTION, a to s kladivem pojmenovaným Day Of Reckoning. Nová tvář NB z USA, FLOTSAM & JETSAM, se svým The Cold skočila do německého žebříčku desek. DIE APOKALYPTISCHEN REITER doručili brilantní album Moral & Wahnsinn, které s nadšením přijali fanoušci i tisk. A ve Finsku? BEFORE THE DAWN vyhráli veškeré žánrové soutěže s dark metalovým masterpiece Deathstar Rising.

Dosti chladný začátek březen zahřáli legendy NYHC AGNOSTIC FRONT s My Life My Way, zpěvem nacpaný majstrštyk s velkou věrohodností ulice. Britské hvězdy SYLOSIS přijali modernější a metalovější přístup k věci: Edge Of The Earth se stalo favoritem mezi fanoušky moderního melodického thrashe a nadchlo mnoho lidí i mimo jejich britskou domovinu.

Další krasavici měsíce dodala AVANTASIA, hvězdná metalová opera Tobiase Sammeta, která dokumentovala jejich turné 2008 i s dvaceti denní přestávkou na dvou monumentálních DVD The Flying Orchestra. Na konci března švédští GRAVEYARD získali srdce každého fanouška klasického rocku, vydali první věc u Nuclear Blast, Hisingen Blues, a právem ve své domovině dosáhli první pozice v žebříčku.

Sólový debut bývalého kytaristy IMMORTAL, Demonaze, se oděl do názvu Marche Of The Norse. Bylo to poprvé, kdy po odchodu z IMMORTAL kvůli zdravotním důvodům hrál na nástroje, k čemuž je ještě aktivní textař.Během následujících týdnů, melodic death metalová parta SCAR SYMMETRY otevřeli oči s The Unseen Empire, mozek WHILE HEAVEN WEPT Tom Philips nám ukázal svůj Fear Of Infinity a švýcarští archandělé SAMAEL rozsvítili svět pomocí Lux Mundi.

V květnu se chystal norský kvintet CHROME DIVISION dostat s 3rd Round Knockout. Nostalgie se probudila se znovu vydaným debutem TAROT The Spell Of Iron z roku 1986 pod programovým názvem The Spell Of Iron MMXI, stejně jako s další velmi speciální delikatesou: HELL, ikonická kapela NWOBHM, kteří nedosáhli průlomu během dekády svého založení, vydali Humain Remains téměř o čtyřicet let později a album obsahovalo znovu nahrané staré demo nahrávky zahrané generačně rozdílnou sestavou složenou ze zakládajících členů i nových tváří. Nahrávka se stala skutečnou bombou a donutila mezinárodní tisk, aby se střemhlavě pustil do chvalořečení a fantastických recenzí – Humain Remains bylo několikrát označované jako „album roku“. Před koncem měsíce vypukla morová epidemie šířící se extrémní rychlostí po Evropě i mimo ni. Předtím než někdo věděl, co se děje, každý byl Infekted – pouze nadměrné mlácení hlavou mohlo přinést jistou úlevu. Vinu nesli HAMMERFALL a jejich poslední deska, která vstoupí na druhou pozici ve švědských hudebních žebříčcích. MAYAN, hvězdný sextet okolo zakladatele a kytaristy EPICY Marka Jansena, mohl vydat svou symphonic technical death metalové debutové CD Quarterpast poté, co podepsali nahrávací smlouvu s Nuclear Blast, protože je přesvědčili svými demonstračními demo nahrávkami. AMORPHIS předvedli desku číslo deset ve své víc jak dvacet let trvající kariéře. S The Beginning Of Times, mistři melancholických melodií byli schopni vstoupit do finského charts na prvním místě.

Starý truismus „žiješ jen jednou“ dostal úpravy a na začátku června všestranným talentem Peterem Tägtgrenem a jeho industrial metalovým combem PAIN. Další nahrávka plná taneční, ale zároveň rockové tvrdých kompozic přesvědčila každého milovníka elektronikou ochuceného metalu, aby odteď tvrdil, že You Only Live Twice.

Rok 2011 nepřinesl americké death metalové partě ORIGIN jen nového frontmana, ale i dohodu s Nuclear Blast. Následně, Entity, páté album z Topeky v Kansasu vyšlo 10. června. S From Chaos To Eternity RHAPSODY OF FIRE, nesporní metaloví bohové Itálie, dali brilantní závěr svému Emerald Sword Saga, která začala před 15ti lety. SYMPHONY X vykreslili hrozivou budoucnost lidstva na Iconoclast a brazilská thrash kapela SEPULTURA vydala vysoce energické nové album s názvem Kairos.

Z meteorologického hlediska byl rok 2011 spíše zklamání, ale některá nová vydání utišila nízké teploty a přinejmenším přinesla naším uším značnou vlnu veder. Death gring banda LOCK UP, sestávající z proslulých hudebníků žánrů, vystřelila se svým albem Necropolis Transparent 1. července startovní výstřel pro měsíc nových nahrávek. DECAPITATED si odbyli svůj debut s Nuclear Blast v podobě Carnival Is Forever, zatímco norské progresivní trio COMMUNIC se mohli odvolávat na již čtyři publikace přes metalový gigant založený v Donzdorfu. Další hvězdný projekt vydal svůj dlouho očekávaný debut: Tactical WORLD UNDER BLOOD nabídl ten nejlepší sofistikovaný melodický death metal. Na konci měsíce kalifornská extrémně metalová skupina ALL SHALL PERISH ukázala, že This Is Where It Ends.

VADER, patřící ke špičce polské death metalové scény od 80. let, nabídl své Welcome To The Morbid Reich v srpnu. Brzy poté, švédští epic power metaloví SABATON slavili světovou premiéru s prvním live albem World War Live Battle Of The Baltic Sea. Po velkém úspěchu jejich druhé desky, se klasičtí rockeři GRAVEYARD rozhodli společně s Nucelar Blast s reedicí jejich vyhledávaného debutu.

Ve stejné době byl v Nuclear Blast přivítán další nováček. FLESHGOD APOCALYPSE z Itálie byli schopni okouzlit mezinárodní tisk s jejich vzrušující kombinací death metalu a klasických elementů dokonce před vydáním Agony. Euforie je téměř jistá, když se Tobias Sammet a jeho EDGUY chystají odhalit další mistrovské dílo. Není překvapením, že Age Of The Joker se svým kompozičním důvtipem a Sammetovým charakteristickým humorem bylo vysoce uznáváno jak kritiky, tak fanoušky.

Dualism, čtvrté album holandský progresivních metalistů TEXTURES je poznamenáno jako debut u Nuclear Blast, zatímco švédští CIPHER SYSTEM přivedl zpět k životu klasický gothenburgský zvuk na Communicate The Storm.

Oblíbený měsíc říjen vzkřísil kanadské thrash metalisty THREAT SIGNAL s jejich stejnojmenným třetím albem a společně s novou sestavou posunuli hranice extrémnosti a oženili se s agresí! Strašidelný měsíc také obeslal americkou kancelář s CD+DVD, Evermore Darkly…britských CRADLE OF FILTH.

Konec roku k nám přináší arktické klima, takže koho lepšího pozvat k sobě domů, než finskou SONATA ARCTICA a všechnu jejich ledovou slávu. Nicméně, veškerý led musí časem roztát, když vidí jak do toho buší za intenzivní pyrotechniky na 2DVD+2CD, Live In Finland. Jak se říká, všechno má svůj opačný efekt, a tak s extrémní zimou přichází extrémní horko. Co lépe by to mohlo dokazovat, než Hell Over Sofia: 20 Years Of Chaos And Confusion (CD+DVD) Švédů HYPOCRISY, podávající vám velkou reportáž probírající se kariérou HYPOCRISY. Pokud jste to viděli, pak už není co dodávat, ani na co se ptát.

Září se zapsalo jako měsíc debutantů Nuclear Blast. Česká sestava SEVEN se svým Freedom Call s vlivy RAGE a BRAINSTORM rychle získala oblibu. Švédští melodeath metalisté CIPHER SYSTEM se chystali velmi pilně a byli schopni unést srovnání se svými žánrovými kolegy a krajany SOILWORK na nové desce Communicate The Storm v očích mnoha novinářů. V duchu času, moderní metal, respektive metalcore, by ještě neměl patři do starého železa, a tak bylo spravedlnosti učiněno zadost trojnásobně: WE CAME AS ROMANS, TASTERS a TEXTURES byli kadety na vzepření se konkurenci se svou rozsáhlou směsí holé brutality a chytlavých melodií! Ale také ostřílení válečníci ohlásili návrat do společnosti: legendární američtí thrasheři ANTHRAX vzdali hold heavy metalu s albem plným brilantních high-end kompozicí, takže Worship Music bude navěky připomínáno jako skutečný hudební manifest. GOTTHARD nejen, že neskončili, ale dokonce uzavřeli velkou kapitolu v historii kapely s vydáním jejich živého alba Homegrown – Alive In Lugano. Po tragedii, kdy Steve Lee v roce říjnu 2010 po nehodě zemřel, vydání tohoto posledního koncertu kapely v červenci 2010 reprezentovalo výjimečný odkaz zpěváka, který chtěla kapela zvýraznit než se začala dívat do budoucnosti a začala hledat nového zpěváka.

Směřování předchozích měsíců k více moderním zvukům pokračovalo v říjnu THREAT SIGNAL a TEXAS IN JULY, ačkoli obě kapely ochutily svá alba (Threat Signal a One Reality) s ještě větším množstvím tvrdosti než jejich přátelé z labelu předtím. Švédští death metaloví experti HYPOCRISY slavili 20. výročí formou velkého packu DVD a 2 CD, obsahující video záznam z bulharského města Sofia, a stejně tak rozsáhlý dokumentární film, který opravdu dostál svému názvu 20 Years Of Chaos And Confusion. Nikdy předtím neměli fanoušci příležitost nahlédnout tak daleko za oponu jako právě teď. Následně italští dark metaloví tvůrci GRAVEWORM nechali NB i fanoušky sdílet jejich obrácení k hudebním kořenům skrz Fragments Of Death a HARDCORE SUPERSTAR – vynálezci street metalu – doručili celkový pohled na klasická díla své diskografie plus ideální zvukový doprovod pro každou opilou rock´n´roll party s názvem The Party Ain´t Over Til We Say So.

Listopad začal best-of nahrávkou DEATHSTARS, kteří doprovázeli RAMMSTEIN na jejich současném turné. Švédští chlapci každou noc přesvědčovali více jak 10 000 lidí a hráli na turné svého života. Také DIE APOKALYPTISCHEN REITER přišli s best-of kompilací. Old school fanoušci zešíleli z 2 CD ABOMINATION obsahující obě studiová alba a skvělý bonusový materiál. SONATA ARCTICA dodala nové live DVD zaznamenávající neuvěřitelnou show v jejich domácí zemi. Konečně NIGHTWISH vydali třetí singl Storytime ze svém nové studiové desky Imaginaerum. To vyšlo 2. prosince a dosáhlo ohromných úspěchů po celé Evropě. Překvapivě dostalo album první zlatou desku v Řecku ve stejný měsíc. Skvělý konec metalového roku s několika zlatými hřeby na závěr.

2012

Rok 2012 není jen rokem předpovídané katastrofy, ale jak bylo řečeno, je to také rok 25. výročí založení Nuclear Blast. Začal tím, že Imaginaerum NIGHTWISH získalo další zlaté ocenění – Německo, Švýcarsko a Slovensko obdařilo nahrávku svými cenami.

Jako první nahrávkou vydanou roku, byla legendární americká hardcore parta BIOHAZARD se svým dlouho očekávaným prvním albem v originální sestavě po asi dvou a půl dekádách. Vyšlo 20. ledna a získalo vysoké ocenění mezinárodního hudebního tisku za hudební parní stroj nazvaný Reborn In Defiance. Stejně můžeme mluvit o finském nově příchozím sextetu BATTLE BEAST: po jejich skvělém vítězství ve W:O:A Metal Battle v roce 2010, heavy metalové mladíci se vytasili s trumfem v podobě nahrávky na nejlepší NWOBHM způsob, s kterou se dostali do optimální startovní polohy před blížícím se evropským turné jako doprovod kolegů z labelu, NIGHTWISH.

Únor odstartovali ELUVEITIE novou vlnou švýcarského folk metalu na albu Helvetios. Bezchybná nahrávka právem dostala mezinárodní tisk do vytržení a spojilo všechny styl definující elementy oktetu do podoby sedmnácti nesrovnatelně energických a emočně silných folkových písní pod jednu střechu. Navíc ve stejný den, tedy 10. února, tasmánští čerti PSYCROPTIC potvrdili svůj dech beroucí groove technical death metal, který pátou studiovou deskou znovu povýšili do statusu brutální perly v rámci žánru. „Překvapivě kruté“ je také správná definice pro album číslo 21 – trefně pojmenované 21 – tradicionalistického tria RAGE. Leader kapely Peavy a jeho muži vytvořili zdaleka nejtvrdší a nejvíce brutální album celé své kariéry, aniž by popřeli v jediném bodě jejich přímo legendární smysl pro chytlavé refrény a dlouhé melodie. Senzace skrz naskrz!

Druhý singl, The Crow, The Owl And The Dove, vzatý z alba Imaginaerum kapely NIGHTWISH, otevřel téměř letní březen. Následovala holandská symphonic metalová ikona EPICA, jejichž Requiem For The Indiferent nepochybně nabídlo nezapomenutelný zážitek, jak kytarista Marka Jansen předem sliboval. Uprostřed měsíce, 8. část matka všech kolekcí hudebních videoklipů poslala všechny milovníky metalových hudebních klipů do extáze – nadutý balíček 2DVD+BlueRay, Monsters Of Metal 8, nabídl asi sedm hodin nejlepší audiovizuální potravy ze všech subžánrů metalu, které si lze představit. V souladu s názvem desky, švédští tech-thrash tvůrci MESHUGGAH nám naservírovali pravdu s albem Koloss plným lstivých high-end smrtících kompozicí. Krátce na to prohlásili zarytí tradicionalističtí thrash metalisté OVERKILL Electric Age a tím dodali energii celé scéně.

Když germánské metalové legendy ACCEPT dodávají novou práci, radost je empiricky intenzivní. Zvedla se obloha, když na začátku dubna prorazilo světlo a album posledního roku a masterpiece Blood Of Nations získal rovnocenného následníka. Vysoce oceňovaný střela genia, Stalingrad, dokonce svého předchůdce po několika stránkách překonala a sama pro sebe zabezpečila pozici „alba roku 2012“ mrknutím oka! Ikoničtí punk thrasheři MUNICIPAL WASTE by mohli být jistě slyšet ve vesmíru…bylo až ohromně zábavné uličnictví, které s lidmi sdíleli přes jejich novou věc The Fatal Feast (Waste In Space). Ve stejnou chvíli vyšel velký opus NIGHTWISH, Imaginaerum, jako tour edice v průběhu jejich aktuálního světového turné. Jedenácté album švédských death metalistů UNLEASHED zvedlo mnoho temnoty – na Odalheim, prvotřídní post-apokalyptický obraz založený na norské mytologii byl namalován černým štětcem doomu. Krátce před koncem měsíce nabídl sektor melodického death metalu první album BEFORE THE DAWN po odchodu Larse Eikinda a Atteho Palokangase. Dokonce i bez typických čistých vokálů Larse, Rise Of The Phoenix bylo schopno upoutat kritiky všeobecně a shrábnout milující recenze díky hymnické a ponuré brutalitě!

Radostný měsíc květen přinesl nejen první letní dny roku 2012, ale také sluneční svit z reproduktorů našich stereo systémů s trojnásobným balíčkem ze Skandinávie ve své typické kvalitě. Finská SONATA ARCTICA zkombinovala jen to nejlepší ze svých dřívějších prací typické přitažlivostí a experimentálními přístupy mladších věcí, což vyústilo v jejich dosud nejvíce elektronickou práci nazvanou Stones Grow Her Name. O zhruba týden později, Švédi udeřili dvojitým hitem: Na Carolus Rex, epic power metaloví SABATON rozdmýchali švédské impérium v bombastickém ohňostroji hitů a mohli být po právu korunováni jako čistokrevní králové svého žánru přinejmenším od této chvíle. S menší bombastičností, ale o to více založené na typických heavy metalových riffech, GRAND MAGUS oslavili svůj vysoce uznávaný debut u Nuclear Blast a znovu prokázali svou působivost vycházející z kompozičních schopností na The Hunt.

Červen se ukázal jako velmi pekelný měsíc – nejen meteorologicky k radosti festivalových návštěvníků, ale k také díky hudebním novinkám. Ihned na začátku měsíce, nekompromisní švýcarští hard rockeři GOTTHARD ohlásili návrat s první nahrávkou po tragické smrti jejich zakládajícího frontmana Steve Lee v roce 2010. Na Firebirth si nový zpěvák Nic Maeder odbyl svůj debut a rockeři se vrátili ke svým hudebním kořenům, což přineslo bouřlivý potlesk od kritiků i fanoušků. Ve stejný den thrashová ikona KREATOR odhalila svého Phantom Antichrist – opravdu ohromné album plné budoucích klasik! Dánové MNEMIC nám dali ráznou moderně metalovou ránu mezi oči ve formě Mnemesis, zatímco Luca Turilli vzal své fanoušky na nebeskou kinematickou cestu přes třpytivou zvukovou paletu film score metalu na první nahrávce Ascending To Infinity své nové sestavy LUCA TURILLI´S RHAPSODY, která vznikla následkem rozpadnutí RHAPSODY OF FIRE. Měsíc přibližoval pořádnou death metalovou dávku kladivem. At The Gate Of Sethu v USA vzniklých NILE muselo dostat každého milovníka extrému a morbidity!

V polovině července, slibná britská metalcore sestava BURY TOMMOROW udělala brilantní debut u Nuclear Blast – The Union Of Crowns stanovilo nové standardy pokud jde o scream a breakdowny. O dva týdny později všichni milovníci thrashe a deathu mohli oslavovat šťastný den: kanadští KATAKLYSM se podívali zpět na dvě dekády své historie ve formě nabušeného 2DVD+2CD svazku Iron Will – 20 Years Determined. Mezitím němečtí alcoholic thrash metalisté TESTAMENT jednou provždy dokázali, že Big 4 by měla být přejmenována na Big 5, když vydali svůj nový masterpiece Dark Roots Of Earth, které bylo v mnoha časopisech právem označeno jako „album měsíce“. Netrvalo dlouho než veřejný entuziasmus také našel výraz na německých žebříčcích: fenomenální 4. pozici pro TESTAMENT a zasloužené 32. místo pro TANKARD.

Tady naše dlouhé vyprávění o historii Nuclear Blast končí, avšak ne činnost labelu. Doufám, že vyčerpávající článek vás alespoň místy zaujal a že vám přinesl informace zajímavé, nové a k něčemu prospěšné=o) Zbývá jen, abychom se zběžně podívali na sub-labely.

SUBLABELY

O labelech patřících pod Nuclear Blast se shánění informací rovná hledání jehly v pěti kupách sena. Možná přesto někde jsou, a nedostatek je výsledkem mé neschopnosti nebo rezignace. Takže snad jen téměř suché názvy, abychom věděli, které menší labely nejsou tak úplně nezávislé.

Arctic Serenades Records

Fungoval od března 1994 do 31. prosince 1997 v norském Oslu. Založen byl Torrodem Fuglestegem.

Cannibalised Seriál Killer

Založen v Eislingenu v německé oblasti Baden-Württemberg. Funguje dodnes, jeho zaměřením je metal obecně.

Gore Records

Založen Sladko Dolicem v německém Salachu. Zaměřuje se na death metal.

Grind Syndicate

Andy Siry jej založil v roce 1997 v Dittelsheimu. Zaměření není snad nutno vysvětlovat.

Deathwish Records

Vznikl v Donzdorfu a jeho otcem je Gunnar Eysel. Specialitou labelu je gothic rock. Může se plést s Deathwish Inc., což je americká značka.

Pod Nuclear Blast patří ještě Epica Records a Radiation Records. Ani o jednom se mi však nepodařilo zjistit nic bližšího. U Epica Records je ale jasné, že nemá nic společného s holandskou kapelou EPICA.

Žádné komentáře:

Okomentovat