Blogger Widgets

sobota 11. srpna 2012

LABELY: Century Media Records


Century Media patří bezpochyby mezi největší a nejvlivnější labely metalového pole. Kapely, jejichž desky se honosí nálepkou CM spadají pod nejrůznější žánry, včetně gothic, black, power nebo hardcore. Century Media mají své pobočky po celém světě, jako je Itálie, Velká Británie nebo USA.

HISTORIE

Century Media založil v německém Dortmundu roku 1988 Robert Kampf, zpěvák thrash/crossover kapely DESPAIR. Kampf značku původně využíval pro vydávání věcí své kapely. Od té doby ale CM začalo expandovat jak po, tak mimo Evropu. Vydavatelství bylo místem, díky kterému se death metalové kapely jako GRAVE a ASPHYX staly známými pojmy v metalové komunitě. CM si šlapalo svou cestu, kterou protáhlo až za oceán k pobočce v USA.

Známějším veličinou se Century Media začalo stávat v 90. letech, kdy se jim upsaly skupiny jako ICED EARTH, EYEHATEGOD a NEVERMORE. Tyto kapely pak mohly v klidu pokračovat ve své práci a tzv. zlidověly ve svých konkrétních žánrech. Na druhou stranu díky nim CM pokračovalo v expanzi a otevřelo kanceláře po celé Evropě i v Austrálii. I když je Century Media značka známá se smlouvami s tvrdšími a agresivnějšími kapelami, má úspěchy i na mainstreamovém poli. Alba Karmacode (2006) od LACUNA COIL se po celém světě prodalo téměř půl milionu. V roce 2004 zase dosáhli velkého úspěchu SHADOWS FALL s albem The War Within, které se dostalo do žebříčku Billboard Top 20.


Century Media pomohlo odstartovat kariéru mnohým kapelám. Např. DIVINE HERESY, EYEHATEGOD, NEVERMORE, MOONSPELL, DIECAST, SUICIDE SILENCE, WINDS OF PLAGUE, ICED EARTH, GOD FORBID, LACUNA COIL, IN THIS MOMENT, WARBRINGER nebo SHADOWS FALL. Nedá se říci, že by se CM specializovalo na nějaký konkrétní žánr, což dokazují kapely, které jsem zmínil v předchozí větě. Několik uvedených umělců je licencovaných pro Century Media na americkém trhu, i když mají smlouvu z Evropy. Tato značka je také domovem legendárních kapel jako NAPALM DEATH, CELTIC FROST a TROUBLE. Do rodiny Century Media patří i legendární hardcore kapela SICK OF IT ALL.

V letech 1995 až 2007 byl presidentem společnosti Marc Barbieri. Obecně nejpopulárnější skupinou CM jsou italští LACUNA COIL. SHADOWS FALL pod nálepkou německého labelu zažili své největší úspěchy. LACUNA COIL se stala se svým albem Comalies (2002) prvním umělcem Century Media, který atakoval žebříček alb Billboard 200 a to 178. místem dva roky po vydání desky. Jak bylo řečeno, ještě větším úspěchem se stalo čtvrté studiové album Karmacode (480 000 prodaných kopií) a v americkém Billboard žebříčku dosáhlo 28. příčky. V Top Independent Album Chart dokonce dosáhlo zlatého vrcholu. Pro vydavatelství bylo mezníkem album The War Within amerických SHADOWS FALL, protože se dostalo do první dvacítky v žebříčku Billboard 200 a také debutovalo na prvním místě v Independent Album Chart. Od vydání se ho prodalo 300 000. Dalšími podobně úspěšnými kapelami v táboře Century Media, které zazářily v Billboard 200, jsou IN THIS MOMENT, ARCH ENEMY, STUCK MOJO, NIGHTRAGE, BEHEMOTH, STRAPPING YOUNG LAD, SUICIDE SILENCE a GOD FORBID. Finská kapela SENTENCED získala 14. srpna 2008 platinovou desku za DVD Buried Alive, které neslo nálepku Century Media. V dubnu následujícího roku CM oznámili, že prodlužují existující distribuční smlouvu s EMI, kteří jejich alba distribuují ve Spojených státech od roku 1997 a v Evropě od 2005, což zahrnuje i Austrálii.

KONTROVERZE SE SPOTIFY

V srpnu 2011 se Century Media rozhodlo stáhnout své umělce z online stream služby Spotify s odůvodněním, že „je to pokus ochránit zájmy našich umělců.“ Metalový blog Metal Sudka tento krok Century Media kritizoval a dostal od labelu odpověď v podobě e-mailu. 30. července 2012 Century Media Records udělali svůj hudební katalog opět dostupný přes Spotify po „působivých debatách a zprávách od fanoušků“ a jednání se Spotify.


SUBLABELY

Century Black

Century Media během druhé poloviny 90. let spustilo volnou odnož svého vydavatelství nazvanou Century Black, která se specializovala na vydávání (nebo re-edice) black metalových desek, které tak poprvé prošli ušima většině metalových posluchačů. Century Black tak znovu vydali první dvě alba EMPEROR, In The Nightside Eclipse z roku 1993 a Anthems To The Welkin At Dusk z roku 1997, stejně jako ranná alba sestav KATATONIA, MAYHEM a OPETH. Vzniklo především proto, že v USA bylo téměř nemožné získat tato alba (většinou vycházela pod menšími labely jako Malicious Records nebo Candlelight Records). V roce 2000 ale byla činnost Century Black ukončena, protože hodně kapel buď přešlo k jinému labelu, změnilo svůj hudební směr, nebo se staly součástí aktuální „Century rodiny“.

Abacus Records

Společnost Abacus vznikla na konci roku 2002 ve Spojených státech v kalifornském městě Hawthorne a můžete se setkat i s názvem Anneke Van Giersbergen & Agua de Annique. První dvě kapely, které s tímto vydavatelstvím podepsaly smlouvu, byly NARCISSUS a RADIATION 4 a prvním vydaným albem s nálepkou bylo stejnojmenné album NARCISSUS. Nicméně, vydavatelství bylo přiřazeno pod Century Media. 24. července 2007 bylo oznámeno, že činnost Abacus Records byla s konečnou platností ukončena.

Bloddawn Productions

Toto švédské vydavatelství založil v roce 2000 Morgan Håkansson z kapely MARDUK ve městě Norrköping. Účelem bylo vydávat první alba právě MARDUK a podobně laděné nahrávky. Druhým účelem bylo „vypěstovat svatyni hudby a umění složeného a nahraného s celkovým pohrdáním vším kromě osobní vize. Nové smlouvy budou představeny v blízké budoucnosti.“ Bloddawn Productions přešlo pod Century Media v roce 2011.

Liquor And Poker

Liquor And Poker Music je americký rockový label založený v kalifornském Hawthornu podobně jako Abacus. Kapely pod tímto štítkem jsou především punkové, stoner rockové a metalové. Samostatně existoval pouze v letech 2005-2006.

People Like You Records

Německý label známý také jako I Used To Fuck People Like You In Prison Records byl založen v Dortmundu roku 1999. Založil jej Andre Bahr.

Olympic Recordings

Tento label vznikl v Chicagu v roce 1992 a jeho duchovním otcem byl Martti Payne. V letech 2003-2005 byl pod Century Media, nakonec byl ale v listopadu 2005 uzavřen díky sporům s olympijským výborem o název. Zaměřoval se na extrémní odnože metalu (BEHEMOTH, ABORTED)

3 komentáře:

  1. viem si predstavit, ake muselo byt narocne si vsetko nastudovat
    dakujem za clanok - je skvely
    prajem nech ti vydrzi motivacia

    OdpovědětVymazat
  2. su rád, že se líbí...musim uznat, že zlatý žánry=oD....sehnat dostatek informací a vyznat se v tom je docela mazec, ale baví mě to a věřim, že pokud se bude seriál aspon trochu líbit, tak mi motivace vydrží=o)

    OdpovědětVymazat
  3. minimalne odomna mas vzdy velku vdaku zarucenu

    OdpovědětVymazat