Blogger Widgets

pátek 22. června 2012

RECENZE: SEPARATOR - Demo 2011



Separator - Demo 2011

Vydavatel: SEPARATOR
Země: Česká republika, Milotice

Žánr: Heavy metal
Datum vydání: Prosinec, 2011
Počet skladeb: 3
Celkový čas: 11:48


Tracklist:

01. I Wanna Go (3:48)
02. Kill Your Enemies (4:40)
03. Bleeding Savage (3:20)


V této recenzi se podíváme nejen na tuzemskou scénu, ale vrátíme se trochu v čase a představíme si demo nahrávku z roku 2011 heavy metalové kapely z Milotic, SEPARATOR. Protože většině z vás jistě název nic neříká, dovolte mi menší medailonek.

Skupina vznikla v roce 2008 a měla 6 členů: Dušan Janovský u mikrofonu, Jan Haviernik, Martin Hajný a David Měchura u kytar, Tomáš Gregorovič u baskytary a Martin Bílek řezal do bicích. Stejně jako každá jiná začínající kapela, jejich první songy byly cover verze. V jejich případě se jednalo o věci typu IRON MAIDEN, KISS, JUDAS PRIEST atd.

V prvním pololetí roku 2009 se parta představila v několika klubech v okolí své mateřské obce. V červenci téhož roku z hudebních důvodů sestavu opustili Dušan Janovský a David Měchurka. No a protože bez zpěváka se hraje vcelku špatně, došlo k rozpadu celého projektu. V září 2010 se zpěvu ujal Honza Haviernik a palčivý problém byl vyřešen. Do sestavy se ale nechtěl vrátit Martin Hajný, a tak jeho místo zaujal nový kytarista, Matěj Látal. V této sestavě se SEPARATOR účastnili soutěže „Talent pro Kyjov“, kterou vyhráli. Po tomto úspěchu začali kluci předvádět divočejší show na pódiu a započala práce na vlastním materiálu. Jenže Matějovi se u kytary nějak přestalo líbit a odešel. V květnu roku 2011 přišel nadějný pán šesti strun, Andrej Klimička.

Nynější sestava vypadá tedy následovně: Jan Haviernik – zpěv, rytmická kytara, Andrej Klimička – lead kytara, Tomáš Gregorovič – baskytara a Martin Bílek na bicí. V prosinci 2011 si pánové zahráli s legendárním českým zpěvákem Pavlem Rothem a tentýž měsíc nahráli demo o třech skladbách, o čemž bude řeč níže. V květnu 2012 pak SEPARATOR doprovázeli švédskou kapelu DIRTY PASSION na jejích prvních dvou zastávkách evropského turné.


Na začátku musím přiznat, že tradiční heavy vážně není oblast, ve které se orientuji nebo ji normálně poslouchám. Na druhou stranu mám rád nadějné kapely z naší malé zemičky, kterými SEPARATOR bezesporu jsou! Demo nahrávka obsahuje tři skladby: I Wanna Go, Kill Your Enemies a Bleeding Savage. V tomto případě nebude rozhodně na škodu vzít jednu po druhé.

I Wanna Go. Kytarový start s připojivšími se bicími je stará dobrá klasika. Úvodní ječák mě vyděsil jako v každém podobném případě (někteří to tak mají určitě zase u úvodního growlingu). Honza umí používat vysoké tóny, což je vždycky obdivuhodné a do konceptu to pasuje jako pomyslná prdel na hrnec. Možná by se mi líbilo, kdyby se ostatní pánové do zpěvu zapojovali víc než sporadicky jako v tomto případě. Ale, co chybí ve zpěvu, stejně zastal Andrej s vystřiženým sólem. Na celé skladbě mi trochu vadilo takové pomalejší tempo bicích, chyběl mi tam ten „drajv“ typický pro heavy 70. a 80. let. Tím se ale dostáváme k mému favoritu celého dema.

Kill Your Enemies mě chytla přesně na tom správném místě. Riff hodný Sunset Strip v LA a bicí, které mění rychlost a přitom má pořád tu dravost, která žene skladbu dopředu. Paradisime! Ani mi v tomto songu nevadí na vokálech to, co jinde (k tomu se ještě dostanu). Milujete kytarová sóla? Poslechněte si Andreje! Posledních pár slov ke skladbě číslo 2: kick-ass rock & roll!

Bleeding Savage. Kytarové peklo, v kterém chci shořet. Nemám víc co bych k tomu řek, vážně ne. =o)


Psát recenzi na heavy metal se svou orientaci na mladší styly a tvrdší kalibry jsem se trochu bál. Nakonec mě ale SEPARATOR víc než příjemně překvapili, ačkoli mají v tuto chvíli pouze demo. Koncert jsem zatím neabsolvoval a youtube to nevynahradí. Každopádně ještě posledních pár vět.

Kdybyste poslouchali pouze instrumental verzi, určitě byste nevěřili, že to je parta mladých kluků fungující tři roky a mající za sebou rok trvající rozpad. Andrejova vytříbenost na šesti strunách mě fakt vzala. Přece jen ale má SEPARATOR slabší místo. A tím jsou vokály. Nechci říct, že by Honza špatně zpíval. Má spíš ale „handicap“ většiny českých muzikantů zpívajících anglicky. Je tam cítit ta „česká“ angličtina a kromě toho se mi chvílemi zdálo, že moc tlačí na pilku, což může znít nepřirozeně. Ale kritizujte někoho, když sami nezpíváte a dotyčný jen dva roky=o) Určitě se to časem vypiluje, takže žádný stres. SEPARATOR si zaslouží pozornost a já se těším na debutovou desku!

HODNOCENÍ: 7/10

2 komentáře:

  1. Já na jejich koncertu byl zrovna tehdy, když kncertovali s těmi švédskými Dirty Passion. Tolk energie na jevišti jsem ještě neviděl, písně byly mnohem energičtější, než na těchto nahrávkách, vokály i kytary fakt perfektní. Musím uznat, že kluci umí, a to fakt dobře.

    OdpovědětVymazat
  2. Rád tomu věřím, nahrávka sice zní jako "po domácku" ale je z ní cítit ten potenciál, kterej na živo musí vybouchnout a pohltit celej prostor. Jak sem psal, mám rád tuzemský kapely. A su rád, že sem měl možnost, alespon tímhle způsobem se s klukama seznámit. Držim jim palce a doufám, že o nich začnu slýchat častěji

    OdpovědětVymazat