Blogger Widgets

středa 27. června 2012

RECENZE: GOJIRA - L´Enfant Sauvage


Vydavatel: Roadrunner Records
Země: Francie, Bayonne
Žánr: Technical Death/Groove metal
Datum vydání: 26. červen 2012
Producent: Joe Duplantier, Josh Wilbur
Počet skladeb: 13
Celkový čas: 52:24
Tracklist: 
01. Explosia (6:39)
02. L´Enfant Sauvage (4:17)
03. The Axe (4:34)
04. Liquid Fire (4:17)
05. The Wild Healer (1:48)
06. Planned Obscolescence (4:39)
07. Mouth Of Kala (5:51)
08. The Gift Of Guilt (5:56)
09. Pain Is A Master (5:07)
10. Born In Winter (3:50)
11. The Fall (5:24)
12. This Emptiness (4:08)
13. My Last Creation (3:59)

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Současní členové:
Joe Duplantier  – zpěv, kytara
Christian Andreu – kytara
Jean-Michel Labadie – baskytara
Mario Duplantier – bicí

Diskografie:
Terra Incognita (2001)
The Link (2003)
From Mars to Sirius (2005)
The Way of All Flesh (2008)
L'Enfant Sauvage (2012)
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Mnozí netrpělivě očekávali novou desku této francouzské technical death/groove kapely založené bratry Duplantierovými. Jedná se v pořadí o páté studiové album a předcházející zvěsti předpovídali další kvalitní kousek. Bohužel GOJIRA patří stále a nezaslouženě do kategorie nedostatečně doceněných band (důkazem budiž nedávný koncert METALLICY v ČR), a proto zmíním pár základních informací.

Jak jsem řekl, kapelu založili bratři Joe Duplantier (zpěv a rytmická kytara) s bratrem Mario Duplantierem (bicí). Bylo to v roce 1996 a spolu s Christianem Andreu (kytara) a Jean-Michelem Labadiem (baskytara) funguje GOJIRA v nezměněné sestavě. Za svou kariéru vyměnili tři labely: Listenable, Prosthetic, a Roadrunner, u kterých vyšla i novinka. Kromě pěti studiových alb (Terra Incognita – 2001, The Link – 2003, From Mars To Sírius – 2005, The Way Of Flesh – 2008, a nyní L´Enfant Sauvage) vydali také dvě live DVD (The Link Alive z roku 2004 a letošní The Flesh Alive). V roce 2008 se Joe Duplantier přidal k brazilskému projektu CAVALERA CONSPIRACY.

Vzhledem k míchání velkého množství stylů, lze tyto Francouze pod jednu hlavišku vcelku těžko zařadit. Nejčastěji je potkáte pod škatulkou technical death, thrash metal a progressive metal. Osobně se kloním k technickému deathu a nebo „všeobjímajícímu“ termínu groove. Každopádně GOJIRA patří svou tvorbou do extrémnějších stylů, takže pokud někdo očekává akustické balady a melodický zpěv, asi by měl přejít na jiný článek. Lyricky se GOJIRA hodně věnuje spiritualitě a znepokojení nad stavem životního prostředí.

Na úvod by to snad mohlo stačit a nezbývá než se pustit do sledování toho, proč si tento článek čtete. Celé L´Enfant Sauvage napsala zmíněná bratrská dvojice. Album bylo nahráno v Long Island City v newyorském Queensu. 13 nových skladeb dávající dohromady lehce přes 50 minut podle Joe Duplantiera pojednává o filozofování nad svobodou. L´Enfant Sauvage najdete na internetu překládané jako „Wild Child“, ale v jednom rozhovoru Joe zmínil, že v angličtině to znamená pořád něco jiného. Tudíž jsem z jeho slov pochopil, že v češtině by francouzský název mohl znamenat něco ve významu „vlčího dítěte“ (Mauglího snad znáte všichni ne?). Dost řečí, nechme do sebe napumpovat čiré šílenství.

Vždy se mi líbili jejich vokály, které vycházejí jakoby z pozadí instrumentů a mají tím pádem hloubku skutečné naléhavosti a zoufalství. I tady tomu tak je. Joe opět řve z plných plic to, co potřebuje říct. A přesto, že jsem trotl přes jazyky, emoce songů hovoří za všechna slova. Onehdy jsem si kapelu zamiloval díky skladbě Vacuity. To jsem ale nevěděl, že přijde rok 2012, a Joe mě stáhne s sebou do pekla. Pokud jsem v úvodu mluvil o kombinování stylů, tak musím zmínit tři skladby: Explosia, Liquid Fire a Planned Obsolescence. V otvírací skladbě, Explosia, je totiž možno zaslechnout asi pětivteřinovou vložku ženského zpěvu. Sice nevím, co tam dělá, ale budiž. No a ty další dvě skladby mají v refrénech zpěv industrial metalového střihu, což bych od takovéto kapely nečekal, ale funguje to.

Instrumentální stránka? GOJIRA opět nezklamala a nabízí skutečný zážitek. Blast beat bicí se dali očekávat, ale jejich rozložení na celé desce i jednotlivých skladbách nenudí a dělá dokonalý podklad pro gro kapely. Čímž jsou podle mě kytary, kytary a kytary, podtržené baskytarou (v písni L´Enfant Sauvage je zvlášť dobře slyšet). GOJIRA vždycky hrála v hlubokých akordech a vždycky velice různorodým způsobem. Jsem laik na slovo vzatý a vážně nevím, jak mám popsat jejich hru co nejstručněji. Tahle kapela totiž svoje riffy nehraje podle žádný škatulek. Najdete tu všechno z extrému; death, thrash, black, rychlou hru, pomalou hru, doom, atmospheric. A tím nemyslím, že na celé desce (to taky samozřejmě), ale pánové dokážou z jednoho do druhého přejít během jediné minuty! A pokud máte rádi různorodost a zvuk „parní lokomotivy“, bude se vám tohle rozhodně líbit. A ty slidy, ty slidy…



Tahle deska nabízí skutečně všechno, co mají extrémní styly. Skladby jsou agresivní, prudké, chaotické a přitom mají svou melodiku. Jejich rozložení je také vcelku zvláštní, první čtyři jsou, řekl bych, hodně hrané na zpěv. Další část je pak doslova rozseknutá dvouminutovou instrumentálkou The Wild Healer, která svou stavbou vůbec ke zbytku nepatří a nečekaně vás sejme. Následující songy, jako např. Planned Obsolescence a The Gift Of Guilt, jsou zase stavěny na atmosféře. A pak je tu Born In Winter, doom metalová, chtělo by se říci balada, se vším všudy.

Za všechno ale hovoří song L´Enfant Sauvage, ke kterému byl natočen klip. A právě proto. Tento klip považuji za umělecké audiovizuální dílo, ztvárňující čiré šílenství. Což by vysvětlovalo, proč jsem se při poslechu tohoto alba dokázal několikrát zbláznit. GOJIRA jen potvrdila, že si zaslouží mnohem víc pozornosti, než je jí poskytováno. Kromě toho je jejich nová deska další v řadě skvělých nahrávek letošního roku, který se dle mého názoru nese ve znamení vysoké úrovně. 

HODNOCENÍ: 8/10

Poslechněte si album "L´Enfant Sauvage" online:


Žádné komentáře:

Okomentovat