Blogger Widgets

úterý 29. května 2012

METALOVÉ ŽÁNRY: Power metal



Power metal je styl slučující charakteristické rysy tradičního metalu se speed metalem, často v symfonickém kontextu. Obecně je power metal charakterizován povznášejícím zvukem, na rozdíl od tíhy a nesouzvuku převládajících ve stylech jako doom a death metal. Termín pak odkazuje na dva odlišné, ale související styly: první vznikl a velkou měrou byl praktikován v Severní Americe za pomoci těžšího zvuku podobného speed metalu a druhým je více rozšířený a populární styl založený v Evropě (zvláště Německo, Finsko, Itálie, Skandinávie), Argentině, Brazílii a Japonsku s lehčím, více melodickým zvukem a častým využitím kláves.


CHARAKTERISTIKA

Power metal je dnes spojován s rychlou kadencí a melodickou harmonií, zvukem zmírněným charakteristikou speed metalu, hudebním předchůdcem power metalu.

Power metal je vysoce zaměřený na vokalistu, „čistý“ vokál je mnohem více převládající způsob než growling typický pro extrémnější styly. Inspirováni Ronnie James Diem, Brucem Dickinsonem, Robem Halfordem, Geoffem Tatem a dalšími heavy metalovými zpěváky, power metalové vokály jsou často ve vysokých polohách. Většina žánrových zpěváků zpívá v rozsahu tenoru a jsou schopni přejít do velice vysokých tónů. Nicméně existuje mnoho výjimek, které zpívají buď v barytonu nebo basovém rozsahu, nebo dokonce pouze growlují. Mnoho power metalových zpěváků nahrává několik vrstev připomínající QUEEN a tím dosahují chorálového efektu.
Kai Jansen (GAMMA RAY)

Lyrická témata power metalu, ačkoli rozmanitá jako metal sám, se často zaměřují na fantazii a mytologii, kamarádství a naději, osobní boje a emoce, válku a smrt, nebo kombinaci jmenovaných témat. Mnoho power metalových kapel zakládá své koncepční desky na fantasy knihách a národních eposech, stejně jako na jejich vlastních imaginárních příbězích. Mnoho dalších typických metalových témat, jako náboženství a politika, jsou využívány poměrně vzácně a nebo rovnou vůbec.

Power metaloví kytaristé a baskytaristé obecně hrají rychlé proudy not, ale akordy mění poměrně pomalu, s harmonickou kadencí po každém taktu nebo pomaleji. Rychlá a náročná sóla, více nebo méně, jsou většinou garantována. Pomalé změny akordů jsou signifikantní pro power metal právě tak jako velmi rychlé změny akordů často definují tradiční thrash metal. Power také často užívá postupů durového akordu stejně jako krouživého postupu. Mezi nejvlivnější a nejnapodobovanější power metalové kytaristy patří Kai Hansen z GAMMA RAY, Michael Weikath z HELLOWEEN a Timo Tolkki dříve ze STRATOVARIUS, dnes v SYMFONIA. Běžnou zvláštností pro baskytaru v power metalu je, aby byla, tak říkajíc, vzadu; často jednoduše poskytuje základní akordové linky a je přehlušena převládající rytmickou kytarou. Nicméně některé kapely začleňují baskytaru více slyšitelnou s barevnými vzory odlišnými od rytmické kytary; např. HELLOWEEN, HIBRIA a SYMPHONY X.

Mnoho power metalových bubeníků hraje dvojšlapkou nebo dvěma basovými bubny, což jim umožňuje hrát stálý proud šestnáctin s malým bubínkem přizvukujícím na tempu. Způsob, který není omezený na power metal, ale často s ním spojovaný. Styl využíval bubeník Ingo Schwichtenberg z HELLOWEEN, čímž vytvořil stanovy, které další bubeníci následovali. Jiné, jako bubenící BLIND GUARDIAN a ICED EARTH, využívají více thrash metalový styl bubnování s rychlými výbuchy double bassu, který zahrnuje tří až šest temp s dvojitým kopnutím. Ještě více neobvyklý, ale ne nepoužívaný, je blast beat.

Power metalové kapely často do hudebního uspořádání začleňují i klávesy, věc zpopularizovaná Jensem Johanssonem ze STRATOVARIUS. Užití kláves se různí od subtilních přízvuků k plně rozkvetlé melodické lince. Některé kapely také nahrávají se symfonickými elementy, a někdy využívají i kompletního orchestru, který plní roli jinak vytčenou klávesám.

KOŘENY A HISTORIE

Jens Johansson (STRATOVARIUS)
Americká větev power metalu se objevila na začátku 80. let a své vlivy čerpá především z power metalu a NWOBHM. Ačkoli má ke svým kořenům velice blízko, americký power metal (často zkracovaný na USPM) je často rychlejší než standardní heavy metal, s více riffy hnaným přístupem než jeho pozdější evropský protějšek, ale je více melodický a často s vyšším důrazem na kytarové vedení než thrash. Dalším důležitým rozdílem je relativní nedostatek kláves, což je naprostý protiklad proti starému kontinentu. USPM je také pozoruhodný svým širokým (ale ne univerzálním) využitím vysoko položených operních hlasů, trendem, jež pokračoval se vzestupem evropského power metalu přelomu 80. a 90. let. KAMELOT, MANILLA ROAD, MANOWAR, HELSTAR, VIRGIN STEELE a JAGD PANZER jsou příklady amerického power metalu. Navíc americké progresivní metalové kapely FATES WARNING, CRIMSON GLORY, SAVATAGE a SYMPHONY X a epic doom metalová skupina CIRITH UNGOL mají ve své hudbě zakomponovány prvky power metalu. USPM zažil pokles popularity na začátku 90. let, ačkoli se styl sem tam objevil v minulé dekádě.

Často označovaný jako melodic power metal (ale také happy metal), vznikl evropský power metal z NWOBHM, když se objevil v druhé polovině 80. let s německými HELLOWEEN, BLIND GUARDIAN a finskými STRATOVARIUS se silným zaměřením se na melodii a povznášejícími, pozitivními tématy. HELLOWEEN míchali silné riffy speed metalu s pronikavými čistými vokály. Jejich alba Keeper of the Seven Keys Part 1 (1987) a Keeper of the Seven Keys Part 2 (1988) jsou zařazovány jako milníky tohoto žánru. STRATOVARIUS podporovali tento melodický směr vývoje těžkým využíváním kláves. Jak žánr putoval Evropou, často zařazoval další vlivy klasické a folkové hudby. Styl se stal jedním z nejpopulárnějších metalových subžánrů a mnoho kapel vzniklo i mimo starý kontinent.

KAMELOT - Necropolis:

3 komentáře:

  1. este by som dodal, ak by niekto patral po korenoch - skupina Riot by takisto mohla byt nazvana priekopnikom (odporucam album Thundersteel)
    a to ze power metal cerpal aj z queenu sa da dokonca podlozit
    som si isty, ze poznate piesen Don't stop me now, aj ked to nie je heavy metal je citit power nadych
    a ked uz sme pri tom power, existuje aj power pop - viac komercny, menej heavy

    OdpovědětVymazat