Blogger Widgets

pondělí 14. května 2012

METALOVÉ ŽÁNRY: Pagan metal


Pagan metal (česky pohanský metal) je metalový styl, odvolávající se jak textově, tak vnějšími výrazovými prvky na předkřesťanská období národních mytologií. Často, zejména v případě, že o těchto obdobích neexistují žádné psané záznamy, vyznívají pokusy pagan metalistů vypadat co nejpohanštěji spíše komicky - mimo jiné také proto, že zvláště většina ze začínajících kapel nemá sebemenší představu o tom, jak život v předkřesťanských dobách vypadal, o dobové hudbě nemluvě. Jako takový se pagan metal těžko určuje. Spíše bývá významnou součástí folk metalu či black metalu.



CHARAKTERISTIKA

Jarkko Aaltonen (KORPIKLAANI)
Pagan metal je „víc ideou než žánrem“ a následkem toho mají kapely sklon být „divoce odlišné“ od ostatních. Baskytarista Jarkko Aaltonen z KORPIKLAANI poznamenává, že kapely zpívají o „Vikinzích nebo jiných lidských kmenech, které jsou označovány jako pohanské“ bez ohledu na to, zda používají lidové nástroje. Heri Joensen vyjádřil podobný popis pagan metalu jako skupin, které zpívají o „předkřesťanských evropských tradicích, buď historických nebo mytologických“; a poznamenává, že je „po hudební stránce extrémně různorodý, protože je více založen na textech než hudbě.“ Některé skupiny jsou známé tím, že jsou „veselé a energické“, zatímco jiné jsou „pochmurné a sklíčené“. Pěvecký projev je v rozsahu „od melodických popěvků po nepřirozený growling“ a zatímco některé skupiny zpívají ve svém rodném jazyce, jiné zpívají v angličtině.

Pagan metalové skupiny jsou často spojovány s viking metalem nebo folk metalem. Skupiny jako MOONSORROW a KAMPFAR byly řazeny do všech tří kategorií.

KOŘENY A HISTORIE

LED ZEPPELIN a MANOWAR si pohrávali s pagan tématikou již v 70. a 80. letech, ačkoli pagan metalové kapely sdílejí málo, pokud vůbec nějaké, podobnosti a dávají místo toho přednost ovlivnění skupinami jako BATHORY, ENSLAVED, AMORPHIS a SKYCLAD. BATHORY a ENSLAVED jsou také známy jako viking metalové kapely, zatímco AMORPHIS a SKYCLAD jako folk metalové.

Jarkko Aaltonen si všímá, že BLACK SABBATH „byli docela pohanští“, ale také „současné metalové scéně“ dává body. SKYCLAD podle něj „začali míchat tradiční folk-rockovou hudbu s mytologicky orientovanými texty.“ Chrigel Glanzmann z ELUVEITIE podobně považuje SKYCLAD za první pagan metalovou kapelu s poznámkou, že tato skupina smíchala heavy metal s Keltskou lidovou hudbou „způsobem, který je skutečně inspirativní.“ Autor Ian Christe také identifikoval SKYCLAD jako pionýry pagan metalu. Na rozdíl od nich, Heri Joensen považuje za první pagan metalovou kapely raději BATHORY díky faktu, že byli „znuděni dětinskostí satanistických textů, takže se přiklonili ke kultuře nordické mytologie.“ Alan A. Nemtheanga z PRIMORDIAL poznamenává, že „je znát tvorba pagan metalu“ na albu BATHORY z roku 1988, Blood Fire Death. Také tvrdí, že BATHORY „kopírovali MANOWAR, což spousta lidí nedokázala akceptovat.“ Mathias Nygård z TURISAS považuje za první pagan metalovou skupinu AMORPHIS, protože hráli „obrovskou roli na směru cesty, po které nyní jdeme.“
Heri Joensen (TÝR)

V dubnu 2008, umělci na pagan a folk metalovém festivalu Paganfest, byli obviněni z neo-nacismu a fašismu od Berliner Institut für Fashismus Forschung. Ville Sorvali z MOONSORROW a Heri Joensen z TÝR vydali společné video, ve kterém vyvrátili tato obvinění, s tvrzením, že „jedním z největších problému se zdá být použití skandinávských symbolů v našich ilustracích jako S v logu MOONSORROW a T v logu TÝR, třebaže jak S, tak T runy byly využívány po tisíce let.“ MOONSORROW také vydali písemné prohlášení s odpovědí na tuto polemiku, zatímco TÝR napsali na svých webových stránkách, že „dostali nápad pro toto znamení runy“ z alba BLACK SABBATH stejného názvu. Jiné pagan metalové kapely, jako CRUACHAN a SKYFORGER, vyloučily vlastní spojitost s nacismem, fašismem nebo rasismem. SKYFORGER ještě na své obaly desek přidali slova „No Nazi Stuff Here!“.

Od roku 2009 se žánr stal něčím jako fenoménem. Mikael Karlbom z FINNTROLL cítí, že z pagan metalu se stalo něco jako trend. Jarkko Aaltonen (KORPIKLAANI) vyjadřuje podobný názor a běduje, že množství lidí „skáče po módních tendencích.“ Johan Hegg z AMON AMARTH distancoval svou kapelu z trendu, řka: „Opravdu sami sebe nepovažujeme za jednu z těch kapel, které dělají pohanskou folklórní hudbu.“

Moravská kapela SILENT STREAM OF GODLESS ELEGY s videoklipem k songu Skryj Hlavu Do Dlaní z desky Návaz(2011):

2 komentáře: