Blogger Widgets

sobota 12. května 2012

METALOVÉ ŽÁNRY: Nu-metal



Nu-metal (také známý jako nü-metal, aggro-metal, neo-metal nebo new metal) je subžánrem alternativního metalu, který kombinuje prvky alt metalu s jinými žánry (jako třeba groove metal, hard rock, rap metal a rap rock).


CHARAKTERISTIKA

Rockové kapely 80. a 90. let, včetně FAITH NO MORE, RED HOT CHILLI PEPPERS, JANE´S ADDICTION, NIRVANA, TOOL a RAGE AGAINST THE MACHINE, byli identifikovány jako pokládající živnou půdu pro vývoj nu-metalu popularizováním prvků tohoto žánru, jako kombinování agresivních riffů s popovými strukturami a čerpání vlivů z různých stylů uvnitř i vně metalu.

Skupiny spojené s nu metalem získávají vlivy z různorodosti odlišných žánrů, včetně elektronické hudby, funku, glam metalu, gothic rocku, grunge, hardcore punku, hip hopu, indus metalu, jazzu, post-punku a synthpopu. Nu-metal také bere inspiraci z rozmanitých subžánrů heavy metalu jako rap metalu, funk metalu, alternative metalu a thrash metalu.

Nu metalová hudba je většinou omezena a založena na riffech. Breakdowny uprostřed skladeb a nedostatek sól kontrastuje s ostatními metalovým podžánry. Dalším kontrastem oproti ostatním je nu-metalový důraz na rytmiku, inklinující k více prvkům groove metalové rytmiky, a baskytary na úkor kytary. Podobnosti s ostatními styly najdeme v celých taktech, zkreslených kytarách a silných akordech.
Španělská kapela ILL NINO

Mnoho kapel taktéž používá sedmi-strunné kytary (na rozdíl od tradičních šesti-strunek). Tyto kytary, někdy podladěné k dosažení větší těžkosti, v důsledku dovedlo baskytaristy k používání pěti- i šesti-strunných baskytar. DJové bývají taktéž (občas) využíváni k dodatečné rytmické instrumentalitě, jako sampling, scratching a elektronického pozadí.

Pěvecký projev nu-metalu je v rozmezí melodického zpěvu, rapu, screamingu a death growlingu; někdy se využívá více způsobů najednou v jedné skladbě. Texty mnoha skupin se zaměřují na bolest a osobní šílenství víc než na témata ostatních metalových stylů. Nu metal ve písních používá tradiční popové struktury ve verších, refrénech a přechodech, což opět v kontrastu s ostatními metalovými styly (jako thrash a death metal).

Nu-metalová móda může zahrnout volné košile, kapsáče, tepláky, piercing, tetování a v některých případech kombinézy a teplákové soupravy (ne od těch buzerantů z najtvork, ale např. Jonatána Dejvisů, pozn. Kozel)

KOŘENY A HISTORIE

Počátky termínu jsou často připisovány práci producenta Rosse Robinsona, někdy přezdívaného „Kmotr nu-metalu“. Mnoho prvních nu-metalových kapel přišlo z Kalifornie, jako KORN, kteří zpropagovali nu-metalový zvuk s vydáním svého demo alba v roce 1993, a DEFTONES. Dalšími důležitými kapelami jsou STAIND z Massachusetts, LIMP BIZKIT z Floridy. Agresivní riff KORN, rap rock LIMP BIZKIT a akustické balady STAIND vytvořili zvukovou šablonu nu-metalu. Mainstreamový úspěch získal žánr díky MTV a představení na Ozzfestu v roce 1995, které vedlo média k tomu, aby mluvila o obrodě heavy metalu.

V druhé polovině devadesátých let hráli nu-metalové kapely kombinaci thrash metalu, hip hopu, industrialu, hardcore punku a grunge. Tradiční kapely jako SEPULTURA, SLAYER, VANILLA ICE a MACHINE HEAD vydaly alba, která čerpala z tohoto stylu. Někteří fanoušci tradičního heavy metalu nu-metal žánr úplně nepřijali. 30. výročí Woodstocku (Woodstock 99) uvedlo nu-metalové kapely, zejména KORN a LIMP BIZKIT.
"Kmotr nu-metalu" Ross Robinson

Album LIMP BIZKIT Significant Other z roku 1999 dosáhlo první pozice v Billboard 200 za prodej 643 874 kopií za první týden od vydání. V druhém týdnu ze prodalo 335 000 kusů. Následující album Chocolate Starfish And The Hot Dog Flavoured Water (2000) se stalo nejprodávanějším rockovým albem týdne s milionem prodaných kopií v USA (1. týden) a 400 000 kopiemi za první den prodeje, čímž se stalo nejrychleji prodávanou deskou všech dob a porazili sedm let starý rekord PEARL JAM. Ve stejném roce se debut PAPA ROACH, Infest, stal platinovým hitem.

V roce 2002 začali kritici prohlašovat, že mainstreamová popularita nu-metalu začala klesat díky faktu, že dlouho očekávané album Untouchables od KORN a třetí deska PAPA ROACH Lovehatetragedy se neprodávali tak dobře jako předchozí věci a nu-metalové skupiny se hrály méně často v radiu a na MTV, které začalo sledovat pop punk a emo. V polovině prvního desetiletí 21. století se staly metalcore a New Wave Of American Heavy Metal dominantními subžánry jak v mainstreamu, tak mezi metalovými posluchači.

Navzdory malé hře v rádiích a popularitě, některé kapely stále dosahují komerčních úspěchů. Devátého alba KORN, Korn III: Remember Who You Are, se za první týden v USA prodalo 63 000 kopií a přistálo na druhém místě v žebříčku Billboard 200. Od 6. prosince 2011 se prodalo 185 000 kusů (ve Spojených státech) a deska získala pozitivní ohlas kritiků. V roce 2011 taktéž vyšlo dlouho očekávané šesté album LIMP BIZKIT, Cold Cobra, a stalo se obchodním úspěchem s počtem 63 000 prodaných kusů v USA a dosáhlo 16 příčky ve zmiňovaném žebříčku stejně jako pozitivních recenzí (nejsem si jist, jestli se dá s kladným přijetím Cold Cobra souhlasit. Za mě určitě ne. Pozn.: Kozel). Ve stejném roce STAIND debutovali se stejnojmennou deskou na 5. pozici Billboard 200 s 47 000 prodanými kusy během prvního týdne a je pátým albem top-five desek kapely. K 19. listopadu 2011 se prodalo 100 000 kopií a na účet nahrávky přistálo několik pozitivních recenzí, které jsou nejkladnější, které kdy kapela získala.

Nu-metal je každopádně jedním z komerčních stylů metalu, což silně odporuje „zákonu“ o metalovém hnutí. To je jeden (a snad i největší) důvod, proč se metaloví fanoušci k němu staví dosti skepticky. LIMP BIZKIT nemá mezi metalisty příliš dobrou pověst, zvlášť díky Fredu Durstovi. Navíc tato kapela patří do kategorie: Když náctiletí poslouchají LB, jsou to největší drsňáci. Taktéž KORN si dost pošramotili pověst už před pár lety deskou See You On The Other Side a pomyslný hřebíček do rakve si dle mého názoru zatloukli (ani nevím jak to nazvat) The Path Of Totality. I přesto ale mezi nu-metalovými kapelami najdeme dost sestav, které stojí za to. Za sebe mohu jmenovat např. ILL NINO, MUSHROOMHEAD, DISTURBED, DEFTONES nebo SEVENDUST.  

MUSHROOMHEAD - Soul Is Mine, k filmu SAW VI:

4 komentáře: