Blogger Widgets

úterý 8. května 2012

METALOVÉ ŽÁNRY: Mathcore


Máme tu další podžánr, který patří mezi ty mladší odnože. Dokážu pochopit, že se publicisti snaží zjednodušit přehled v tom, co kdo a jak hraje, ale někdy je to možná na škodu. I když na druhou stranu, když vidím mathcore, tak vím, že se mi to nebude líbit. Možná to až tak na škodu není, kdo ví.


Mathcore, také známý jako math metal, rytmickým komplexem a nelibozvučnou odnoží metalcoru. Své kořeny má v kapelách jako CONVERGE, BOTCH a DILLINGER ESCAPE PLAN. Termín mathcore je navržený jako analogie k math rocku. Oba styly používají neobvyklé time signatury. Math rockové kapely jako SLINT, DON CABALLERO, SHELLAC a DRIVE LIKE JEHU mají určitý vliv na mathcore, ačkoli ten je víc příbuzný s metalcorem. Významné mathcorové skupiny bývaly spojovány s grindcorem.

CHARAKTERISTIKA

Mathcore používá neortodoxní akordy a time signatury stejně jako polyrytmiku. Kapely často rychle přeskakují z jedné části do druhé, čímž vzniká jistá disharmonie. Ranný mathcore byl velmi atonální a často s disharmonickými částmi. Nicméně skupiny jako DILLINGER ESCAPE PLAN začali do hudby přidávat elektroniku a čisté pasáže. Tapping je mezi mathcorovými kapelami oblíbenou technikou kvůli jejímu neortodoxnímu zvuku.

KOŘENY A HISTORIE

Prvotní mathcore byl praktikován hardcore kapelou BLACK FLAG albem My War (1984): „Jeho sedmi minutové metalové rekviem a time signatury ve fusion stylu bylo pro mnoho fanoušků až příliš.“ Mnoho mathcorové scény vzdalo hold BLACK FLAG za jejich album Black On Black.

V 90. letech byly skupiny, dnes často označované jako mathcore, popisovány jako „noisecore“. Kevin-Stewart Panko z časopisu Terrorizer uvedl ke skupinám jako NEUROSIS, DEADGUY, CAVE IN, TODAY IS THE DAY, THE DILLINGER ESCAPE PLAN, CONVERGE, CANDIRIA a BOTCH právě toto označení. Stewart-Panko popsal zvuk těchto kapel jako „dynamický, násilný, nesladěný, technický, brutální, chaotický, směs metalu, hardcoru, progresivu, math rocku, grindu a jazzu bez jakýchkoli pravidel.“ Tak nebo tak, tento termín také popisuje dřívější, více disharmonickou variantu grindcoru, taktéž známou jako „noisegrind“, což je méně komplexní a dynamický styl než skupiny následně označované jako mathcore.

Termín mathcore zdůrazňuje vlivy vzaté z math rocku: math rock s hardcorem. První známé kapely, které nahráli tento styl zahrnují RORSCHACH, STARKWEATHER, BOTH a CONVERGE. Během devadesátých let se objevily další skupiny: CAVE IN z Massachusetts, CABLE z Connecticutu, COALESCE z Kansas City, a KNUT ze Švýcarska. Termín mathcore začal platit s vydáním debutovým albem Calculating Infinity kapely THE DILLINGER ESCAPE PLAN z roku 1999. Tato skupina bývá také často považována za „průkopníky“ mathcoru. Předtím byl označován, jak bylo řečeno výše, „noisecore“, kterým byl také označován styl hardcore techno a prvotní produkty grindcore, což vedlo ke zmatkům.

Jacob Bannon (CONVERGE)
Na začátku nového tisíciletí se objevilo několik nových mathcore skupin. Tyto bandy byly tímto termínem popisovány jen zřídka, ale obvykle byly spřízněny s průkopníky mathcoru nebo označovaly hlavní kapely stylu jako svou inspiraci. První nahrávky NORMA JEAN jsou často srovnávány s CONVERGE a BOTCH. Další nové skupiny, které za své vzory považují první mathcore kapely nebo jsou s nimi srovnáváni, zahrnují CAR BOMB, THE LOCUST, DAUGHTERS, SOME GIRL, LOOK WHAT I DID a THE NUMBER TWELVE LOOKS LIKE YOU.

Termín je ale spíše využíván žurnalisty než samotnými muzikanty. Jacob Bannon z CONVERGE uvedl: „Vážně netuším, co je to mathcore. CONVERGE je agresivní kapela. Máme prvky hardcoru, punku a metalu, to je jisté. Ale myslím si, že snažit se definovat naši tvorbu, a další skupiny, všeobecným názvem sub-žánru je kontraproduktivní. Všichni nabízíme něco unikátního a měli bychom být oslavováni za tyto vlastnosti než být někým zobecňováni pro snadný odbyt.“ 


Britská kapela ARCHITECTS a skladba Learn To Live:

Žádné komentáře:

Okomentovat