Blogger Widgets

úterý 22. května 2012

10 uměleckých jmen. Jak a kdy vznikla?




Umělci obecně rádi používají pseudonymy. Co se metalu (a rocku) týče, velmi oblíbené je to u black metalu. Tomu se ale v tomto příspěvku věnovat nebudeme (na tolik umělců vážně nemáme místo). Nicméně představíme si desítku velice známých osobností a osvětlíme si pozadí jmen, pod kterými tyto muzikanty známe.




01. Slash

Pravé jméno: Saul Hudson

Slash své umělecké jméno získal jako teenager od rodinného přítele a herce Seymoura Cassela, který řekl, že kytarista "měl vždy na spěch, energicky běhával od jedné věci k dalším."

02. Nikki Sixx

Pravé jméno: Frank Carlton Serafino Feranna, Jr.

Baskytarista kapely MÖTLEY CRÜE si vzal své umělecké jméno od jiného losangeleského muzikanta. Ten se jmenoval Jeff Nicholson a používal toto jméno pod jiným pravopisem, Niki Syxx, a byl členem kapely SQUEZZE na konci 70. let. Nicholsonovi tato věc nevadí a v rozhovoru prohlásil, že "veřejně potvrzuje, že on je opravdu skutečný Nikki Sixx, ve všech ohledech i záměrech. Je víc "Nikki Sixx" než jsem kdy byl já sám!"

03. Lemmy

Pravé jméno: Ian Fraser Kilmister

Bylo napsáno, že přezdívka frontmana MOTORHEAD vznikla z fráze "lemmy a quid till Friday" (= lumíkovy zlaťáky až do pátku) kvůli jeho zvyku během mladých let půjčovat si peníze od lidí a pak se spoléhat na hrací automaty.

04. Geddy Lee

Pravé jméno: Gary Lee Weinrib

Kdykoli matka zpěváka RUSH volala svým těžkým akcentem (narodila se v Polsku), znělo to jako "Geddy" místo Gary. Nové jméno mu přátelé přiřadili právě na základě špatné výslovnosti jeho matky.

05. Meat Loaf

Pravé jméno: Marvin Lee Aday

Existují různé varianty příběhu vzniku uměleckého jména Adaye. Ta nejoblíbenější pochází z jeho mládí v Texasu. Flákal se na hřišti, když na něj jednou jeho středoškolský trenér zaječel: "Get off my football team, you hunk of meatloaf!" (= Vypadni z mého fotbalového týmu, ty skývo sekané!) a zbytek je jen rock´n´rollová historie.

06. Marilyn Manson

Pravé jméno: Brian Hugh Warner

Jeho příběh známe asi všichni. Na konci 80. let chtěl zpěvák jméno, které by spojovalo pompéznost a kouzlo starého Hollywoodu s ohavností někoho jako je Charles Manson. Nemohl si vybrat lepší hvězdičku, která by splňovala první část jeho konceptu, než byla Marilyn Monroe.

07. Gene Simmons

Pravé jméno: Chaim Weitz

Legenda KISS změnila své jméno z CHaim Weitz na Eugene Klein, když ve věku 8 let emigroval z Izraele do USA. POzději přijal své umělecké jméno jako hold málo známému rockabilly zpěvákovi 50. a 60. let Jumpin´ Gene Simmons.

08. Alice Cooper

Pravé jméno: Vincent Damon Furnier

Je několik příběhů o původu přezdívky Alice Coopera, ale pouze jednu podporuje kapela, i zpěvák. Rockové legendy říkají, že vybraly toto jméno, protože vyčarovalo obraz nevinné školačky, což je naprostý protiklad k jejich horory ovlivněnému psaní.

09. Axl Rose

Pravé jméno: William Bruce Rose, Jr.; William Bruce Bailey

Když mu byly 2 roky, jeho otec opustil rodinu. Jeho matka se nakonec znovu vdalaza muže jménem Stephen L. Bailey, a Roseovo jméno se změnilo na William Bruce Bailey. Nakonec se zpěvák dozvěděl o svém biologickém otci a začal používat své původní jméno. V 21 letech, když následoval své rock´n´rollové sny do Los Angeles, Rose přijal své slavné křestní jméno Axl od kapely, pro kterou zpíval na začátku 80. let.

10. Ramones

Všichni čtyři členové průkopnické punkové kapely z Queensu přijali příjmení Ramone. Inspirací jim byl Paul McCartney, který užíval pseudonym Paul Ramon během jednoho turné BEATLES předtím, než se stali slavnými.

2 komentáře: