Blogger Widgets

úterý 3. dubna 2012

Serj Tankian dokončuje své třetí sólové album


Zpěvák, skladatel, multi-instrumentalista, básník, politický aktivista a v neposlední řadě také frontman System of a Down, ano, tím vším je Serj Tankian, který momentálně finišuje s prací na svém třetím sólovém albu, které ponese jméno HARAKIRI. Album bude navazovat na svého předchůdce "Imperfect Harmonies" z roku 2010 a vyjít by mělo v létě tohoto roku pod hlavičkou Serjical Strike / Reprise Records.

Mnoho materiálu, který se objeví na nové desce, bylo napsáno v loňském roce. Rok 2011 představoval pro mnoho talentovaných umělců zlom a Serj ho popisuje jako "doposud nejrušnější a nejvíce produktivní rok svého života." V únoru se nám představil rockový hudební muzikál "Prometheus Bound," pro který Serj složil všechnu hudbu, nadšené kritiky posvětili jeho účinkování v divadle Oberon na Harvardu (Boston). Následně Serj vydal svou druhou knihu poezie jménem "Glaring Through Oblivion." Se SOAD cestoval napříč třemi kontinenty, účinkoval společně s operním orchestrem v Jerevanu, který leží v Arménii, zde se také účastnil politických schůzek s hlavami státu. Odehrál svůj vůbec první koncert v Libanonu, což je místo jeho narození a to rovnou s podporou libanonského národního symfonického orchestru. Po návratu do USA dokončil čtyři nahrávky: jazzovou, elektronickou, kterou napsal společně se svým známým Jimmem Urinem z MINDLESS SELF INDULGENCE, pokračoval klasickou symfonií s názvem "Orca" a vše zakončil novou sólovou deskou, která v tuto dobu prochází masteringem.


"Rok 2011 začal pro Serje v plamenech. Nějaká děcka v Piha (Nový Zéland) odpálila ohňostroj, který přistával na můj a sousedův pozemek, celý kopec skončil v plamenech. Už tehdy jsem věděl, že to bude zapeklitý rok a zajisté také byl" říká Tankian. "Během pěti dnů od této události přišly zprávy o masivních celo-globálních úhynech ptáků a ryb. Těmito událostmi, ale pro mě nebylo nic ztraceno. Po celém světě se různorodá stvoření dopustila masivního harakiri (japonský termín označující rituální sebevraždu). Vědí něco, co my ne o nadcházejících časech, či udržitelnosti životního prostředí? V tento den jsem začal psát materiál pro novou desku. 

Ta symbolika vymýcení celých druhů ve velkém měřítku, zasáhla Serje citově a toto je základní téma pro novou desku. Posbíral všechny své myšlenky a šel je sepsat, zahrnul veškeré své zkušenosti posbírané během chaotického roku k tomu, aby dosáhl různorodého materiálu. "Materiál je jiný oproti tomu, co jsem stvořil jako sólový umělec," říká. "Je mnohem říznější a orientovaný do punku, s vlivy od gothu k osmdesátkové elektro atmosféře, dynamickému heavy rocku až epické melodické písni. Lyricky v sobě proplétá témata z osobního, politického, duchovního nebo filozofického směru, ale také humor či lásku. Serj se tentokrát  snažil použít jiný přístup ke psaní. "Použil jsem Apple iPad jako nástroj ke skládání hudby. Z něj se objeví na nové desce hned tři písně" říká. "Musíme přimět sami sebe k použití vícero způsobů pro psaní hudby, jen tak můžeme docílit nečekaných výsledků."

Nové album, jak již je uvedeno na začátku článku, přijde v létě tohoto roku. Serj celé album nazpíval, navrhl, napsal i produkoval. Finálního masteringu se ujal  Vlado Meller (Metallica,Red Hot Chili Peppers, Kanye West, Beastie Boys). Deska bude podpořena turné, které pojede Serj ve společnosti své kapely F.C.C. (kytara Dan Monti, basa Mario Pagliarulo, bicí Troy Zeigler)

1 komentář: