Blogger Widgets

čtvrtek 5. dubna 2012

R.I.P Jim Marshall


Ve věku nedožitých 89. narozenin zemřel zakladatel firmy na výrobu hudebních zesilovačů, Jim Marshall.


Firma Marshall Amps uveřejnila na svých internetových stránkách toto prohlášení:

"S hlubokým zármutkem oznamujeme odchod našeho zakladatele a vůdce posledních 50 let, Jima Marshalla. Přes náš zármutek vzdáváme hold legendárnímu muži, který vedl plnohodnotný a pozoruhodný život.

Jimův vstoupil do učebnic dějepisu jako ´otec hlasitosti´ a jako člověk zodpovědný za ´zvuk rocku´ a je to skutečný příběh člověka, který z ničeho získal bohatství. Krutě okraden o mládí díky tuberkulóze kostí, se Jim zvedl se země a stal se jedním ze čtyř mužů zodpovědných za vznik nástrojů, které dnes známe jako rockové kytary. Ke čtveřici, která prolomila ledy, patřilo i trio, které se skládalo z Leo Fendera, Les Paula a Setha Lovera - společně s Jimem jsou skutečně základními kameny všeho co se týká rocku.

Kromě tvůrce zesilovačů, volených mnoha kytarovými hrdiny, a hry měnící kapely, byl Jim také neuvěřitelně skromný a velkorysý muž, který v průběhu několika desetiletí věnoval v tichosti mnoho milionů liber významným věcem.

Zatímco celá Marshall Amplification rodina truchlí nad Jimovým odchodem a bude jí neuvěřitelně chybět, jsme všichni velice hrdi na to, že jsme ho znali a spokojíme se s vědomím, že je nyní na mnohem lepším místě, které bude mnohem hlasitější!

Odpočívej v pokoji a děkujeme Ti, Jime.

Tvá památka; hudbu a radost zní přinesly tvé zesilovače v minulých pěti dekádách mnoha milionům posluchačů; a toto světově proslulé, všudepřítomné logo hrdě nesoucí Tvé jméno, bude žít věčně."

Jim Marshall se narodil 29. července 1923 v Kensingtonu. Jim Marshall založil britskou firmu Marshal Amplification. V první chvíli však neměl v plánu věnovat se vývoji a prodeji zesilovačů, ale chtěl vyučovat hru na bicí. První zesilovač v této firmě vznikl v roce 1962 poté, co za ním přišel Pete Townshend z kapely THE WHO a zeptal se ho, proč nevyrábí vlastní kytarovou aparaturu. Do této doby se věnoval dovozu značky Fender.


Žádné komentáře:

Okomentovat