Blogger Widgets

pondělí 30. dubna 2012

METALOVÉ ŽÁNRY: Folk metal



Pod pojmem folk metal rozumíme metalové kapely ovlivněné lidovou hudbou různých kultur a zemí. I když původní folk metal byl spojením folk rocku s power metalem a black metalem, tak se takto postupně začaly označovat jakékoliv metalové skupiny, které ve své tvorbě využívají prvky lidové (folkové) hudby včetně hudebních nástrojů a textů.

Pro nikoho asi nebude překvapením, že většina folk metalových kapel pochází ze severských zemí, ale nejsou výjimkou ani kapely třeba německé nebo i české. Za zakladatele tohoto žánru se považuje SKYCLAD se svým debutem The Wayward Sons Of Mother Earth. Pod tento styl spadají i směry jako pagan metal, viking metal, celtic metal a oriental metal.

CHARAKTERISTIKA

Po hudební stránce je folk metal různorodá sbírka kapel, které sledují odlišné odnože heavy metalové muziky. Takže party jako PRIMORDIAL a FINNTROLL dělají black metal, jiné zase, jako například THE LORD WEIRD SLOUGH FEG, hrají své písně více v tradičním nebo power metalovém stylu atd. Pak také existují kapely, které lidovou hudbu kombinují s jinými styly než heavy metalem, za příklad může sloužit punk rock norských GLITTERTIND a neofolkové a post-rockové tendence AGALLOCH.

METSATÖLL, Rock Café 2010
Folkové prvky v tomto žánru často odrážejí etnické pozadí samotných muzikantů, takže skandinávská hudba u FINNTROLL a KORPIKLAANI, baltská u METSATÖLL. Oblíbenou folkovou hudbou je hudba keltská jako u CRUACHAN nebo ELUVEITIE. Taktéž některé kapely hrají veselý a zábavný folk metal (KORPIKLAANI), jiné k žánru mohou přistupovat poněkud pochmurněji jako AGALLOCH. Po hudební stránce je tedy folk metal velice rozmanitý a benevolentnější k přístupům než jiné metalové styly.

Po instrumentální stránce se obecně folk metal vyznačuje zakomponováním lidových nástrojů vedle klasických metalových. Arzenál těchto instrumentů je na úsečce od běžných až po vyloženě exotické. Často také můžeme v sestavách folkových kapel zaznamenat houslist(k)u (SKYCLAD, SCHANDMAUL), u dalších skupin můžeme nalézt flétny a trubky, nejčastěji u těch keltských (CRUACHAN, WAYLANDER). Další kapely zase více zdůrazňují exotiku vlastní země, takže se můžeme setkat lotyšským kokle, estonským torupill, finským katele, kolovrátkem atd.

Různorodosti hudebního projevů a všemožných nástrojů odpovídá i několik možných způsobů vokálního projevu. Některé kapely používají extrémní způsoby zpěvu jako je growling a screaming, jiné si zakládají na „čistém“ vokálu. Často též můžeme narazit na ženský zpěv. Nejvíce je však podle mě těch kapel, které spojují jak drsný, tak čistý způsob zpěvu ať už pouze s mužským hlasem nebo s kombinací hlasu ženského. Některé kapely zapojují i lidový zpěv, ať už formou dialektu, zapojením původních obyvatel nebo v podobě určité role.

Co nám nabízí folk metal po lyrické stránce, napovídá již název stylu. Jak bylo na začátku řečeno, je to nejčastěji pohanství, příroda, fantazie, mytologie a historie. Pohanství je spojováno s folk metalem od chvíle, kdy Martin Walkyier opustil svou kapelu SABBAT a založil SKYCLAD, udělal to zčásti proto, že „se skupina dost nepoložila do pohanstv., Britský způsob bylo přesně to, co jsme chtěli dělat.“ Následně se texty SKYCLAD staly známé díky tomu, že pojednávali o pohanství. CRUACHAN byli taktéž založeni samozvaným pohanem Keithem Fayem. Protože kapel s pohanskou tématikou je vysoké množství, některé se začali nazývat pagan metalovými. Na protější straně od pohanských kapel stojí skupiny jako ORPHANED LAND, které se věnují Abrahamovu náboženství.

KOŘENY A HISTORIE

The Wayward Sons Of Mother Earth
Vůbec prvním folk metalovým albem bylo The Wayward Sons Of Mother Earth od SKYCLAD. „Vždy jsem si od srdce přál vidět energii metalové muziky smíchanou s elementy více tradičních stylů,“ řekl k tomu zakladatel kapely Martin Walkyier. Tato kapela vznikla v roce 1990 poté, co její zakladatel opustil kapelu SABBATH. SKYCLAD sice začínala jako thrash metalová kapela, ale do několika písní debutového alba byly přidány housle hudebníka Mikea Evanse. The Wayward Sons Of Mother Earth bylo Allmusic popisováno jako „ambiciózní“ a „průkopnické“. Skladba The Widdershins Jig jako „zvláště významná“ a „základní v rámci metalu“. S houslistou na plný úvazek v sestavě a druhým albem získali SKYCLAD kredit jako zakladatelé a průkopníci folk metalu. I po odchodu Martina Walkyiera ze skupiny v roce 2001 zůstávají nadále aktivní.

V kontrastu k nim se portugalští MOONSPELL drželi žánru jen krátce. Jejich první EP z roku 1994 Under The Moonspell bylo obohaceno o folk a vlivy středního Východu. Albem Wolfheart vydaném v následujícím roce se ale přiklonili ke gothic metalu a v jeho rámci setrvali a „rychle se změnili mezi nejvýznamnější představitele evropské gothic-metalové scény.“

Dále v prvotní fázi k folk metalu přispěli finští AMORPHIS. Založeni 1990, vydali o dva roky později debutovou desku The Karelian Isthmus. Jejich druhotina Tales Form The Thousand Lakes vyšla v roce 1994 s „s mnoha fascinujícími melodiemi a strukturami písní, které společně vytahovali tradiční lidovou hudbu z jejich domoviny.“ Album bylo příznivě přijato fanoušky a „jeho obsah procházel metalovým undergroundem až na vrchol atmosférického death metalu.“

V letech 1994 a 1995 vznikly dvě odlišné varianty folk metalu, které vzešly z různých oblastí. Těmito variantami je medieval metal (= středověký metal) a celtic metal (= keltský metal). Německá kapela SUBWAY TO SALLY vznikla v roce 1992 jako folk rocková skupina zpívající anglicky a vkládající irské a skotské vlivy do své hudby. S druhým albem MCMXCV z roku 1995 skupina přijala více tradičních přístupů a začala zpívat německy. Přijali vlivy SKYCLAD a stvořili směs hard rocku a heavy metalu „obohacenou o středověké melodie ve skladbách pomocí nástrojů jako dudy, flašinet, loutna, mandolína, housle a flétna“ a kombinovali to s „romantickou německy psanou poezií“ ve svých textech. S úspěchem v hudebním žebříčku domovského Německa, začali být bráni jako kapela, „která spustila vlnu toho, co je známé jako středověký rock.“ V tomto jasně německém fenoménu pokračovali a rozšiřovali pozdější kapely. EXTREMO, berlínská kapela založená 1996, si založila úspěch žebříčku „středověkým oděvem na stage a nestydatým užíváním bizarních, někdy ručně dělaných, nástrojů jako třeba skotské dudy.“ Jinou kapelou, která zakusila v Německu komerční úspěch, je bavorská parta SCHANDMAUL. Sami sebe popisují jako „potulné zpěváky dneška“ a ve svém hudebním arzenálu mají například dudy, flašinet, šalmaj, housle a mandolínu.

Irská kapela CRUACHAN byla založena v roce 1992 kytaristou Keithem Fayem a svou první demo nahrávku udělali o rok později. S inspirací ve SKYCLAD v zádech, Fay kombinoval black metal s irskou lidovou hudbou. V roce 1995 vydala skupina své debutové album Tuatha Na Gael a od té doby je uznávána jako kapela, „která došla dál než kam se kdokoli snažil dostat“ v rámci folk metalového žánru. Kombinace keltské hudby a heavy metalu, jak ji CRUACHAN provozují, je dnes známá jako keltský metal.

Irská kapela CRUACHAN
Izraelská progressive metalová parta ORPHANED LAND vznikla v roce 1991 a o dva roky později vydala své první a jediné demo The Beloved´s Cry. „Okamžitě vyvolala mediální bouři a rychle na sebe upozornila svým neortodoxním stylem.“ Když v roce 1994 vydali debutové album Sahara, členové byli stále teenageři. Hudba ORPHANED LAND „si hodně věcí půjčuje ze Středního Východu“ společně s tradičními prvky pocházejícími z židovské i arabské lidové hudby.

Od poloviny devadesátých let, další kapely postupně spojovali folk s heavy metalovou muzikou. STORM byla krátce existující norská superkapela s Fenrizem, Satirem a Kari Rueslåtten z black metalových skupin DARKTHRONE, SATYRICON a doom metalové kapely THE 3RD, respektive MORTAL. Jejich jediná vydaná deska Nordavind (1995) využila klávesy k imitaci zvuku lidových nástrojů. Němečtí EMPYRIUM se také spoléhali na syntezátory a kytary k docílení „temného folklóru“ black metalové hudby a vydali tak roku 1996 debutovou placku A WINTERSUNSET.

Roku 1996 také vydal debutové album „sólový black metalový projekt multi-instrumentalisty Vratyase Vakyase“ z Německa, známý jako FALKENBACH. Třebaže FALKENBACH byla založena před rokem 1989, kapela nikdy nezískala příliš pozornosti za svůj debut, který zahrnuje epickou hudbu, která je „bohatá na klávesy, vikingská témata a sklon k folkové muzice.“ FALKENBACH splývali mezi viking metalem a folk metalem. V dalších dvou letech se připojili k dalším kapelám spojujících dva žánry, mezi ně patřili WINDIR, MANEGARM a THYRFING.

FINNTROLL a skladba Trollhammeren:

Předstupněm většiny folk metalových kapel, byla španělská skupina MÄGO DE OZ, založená dlouho před rokem 1989, vydala své stejnojmenné debutové album v roce 1994. S devíti členy v sestavě (počítaje v to i housle a flétnu), v průběhu let vyvíjela kombinaci power metalu a keltštinou ochucený folk metal. Zažili veliký úspěch jak v domácím Španělsku, tak v Jižní Americe a Mexiku. THE LORD WEIRD SLOUGH FEG z americké Pensylvánie, svou prvotní sestavu také datuje před rok 1990. Stejnojmennou prvotinu vydali v roce 1996 a kapela sledovala „unikátní styl kombinování tradičního power metalu s folk metalem.“ Naše česká kapela THE SILENT STREAM OF GODLESS ELEGY vznikla v roce 1995 jako skupina hrající doom metal „oživený o pohanské obrazy a dobrodružství a přídavek houslí a cella po boku arzenálu moderních dnů.“ Se třetím albem Behind The Shadows (1998) začala kapela do své hudby vkládat folklórní vlivy.

Folk metal se dramaticky rozšířil s příchodem nového milénia. V popředí této exploze stojí finská kapela FINNTROLL. Kapela se zformovala v roce 1997 s demo nahrávkou v následujícím roce a debutovým albem Midnattens Widunder z roku 1999. Vytvořili si pověst na „posedlosti vším trolským.“ Jejich texty jsou zpívané výlučně ve švédštině na místo finštiny, „protože tento jazyk lépe vyvolával trolského ducha“, přestože pravý důvod leží ve spojení s původním zpěvákem zastupujícím švédsky hovořící menšinu. Hudba FINNTROLL představuje „skutečnou inovaci“ sňatku black metalové muziky se stylem finské polky, zvaným humppa. Výslovně, kapela vzala z humppy „alternativní basové linky doprovázené úderem bubnu a použitím harmoniky.“ Tato nepravděpodobná směs polky a extrémního metalu vyvolala u kritiků smíšené pocity. Andy Hinds z Allmusic běduje nad vlivem polky jako podkopávající „plánovanou hrozbu death metalové kapely“, zatímco jeho kolega Alex Henderson chválí skupinu za jejich „solidní, konzistentně sympatické úsilí“ hlásající, že FINNTROLL vyňali sami sebe od proudu ostatních, „díky jejich důrazu na finskou humppu“ a „humor s ironií, který vyložili na stůl.“

Druhé album, Jaktens Tid, FINNTROLL vydali v roce 2001 a stali se úspěšnými v žebříčku jejich domoviny. Některé z písní na desce jsou doplněny o vokál Jonneho Järvelä z KORPIKLAANI, další finské skupiny. Zatímco ostatní kapely začali metalovou hudbou a pak přidali folkovou muziku, KORPIKLAANI se vydali přesně opačným směrem. Původ této party můžeme vystopovat až v Samiho folkové partě SHAMAANI DUO, „domácí hospodské bandě“, založené v roce 1993. Folkové album bylo vydané pod tímto jménem předtím, než Jonne Järvelä přesídlil a založil kapelu SHAMAN. Folk metalový aktéři SHAMAN byli založeni na lidové hudbě SHAMAANI DUO. Stihli vydat dvě desky (1999 a 2001) než se přejmenovali na KORPIKLAANI. Změna jména byla doprovázena změnou hudebního stylu. Tradiční yoik vokál a použití jazyka Sámi bylo změněno a syntetizátor byl nahrazen skutečnými lidovými nástroji. Spolupráce Jonneho Järvelä s FINNTROLL byla jako katalyzátor, který způsobil větší důraz na metal místo folku.

KORPIKLAANI
Zatímco KORPIKLAANI používali sortu lidových nástrojů, aby podpořili svůj folk metal, FINNTROLL spoléhali na klávesy pro finské lidové melodie v humppa stylu. Klávesy ve FINNTROLL ovládá Henri Sorvali, které měl také na starost u MOONSORROW, jiné finské folk metalové kapely, kterou v roce 1995 založil se svým bratrancem Villem Sorvalim. Ti vydali dvě dema, první v roce 1997 a druhé 1999, a v roce 2001 debutovou desku Suden Uni. MOONSORROW míchá folk metal s Viking metalem začleňováním „tradičních finských forem lidové hudby do propracovaných symfonických uspořádání typických pro viking metalové party jako BATHORY a ENSLAVED.“ Přijetí lidových prvků se v tomto bodě „stalo šílenstvím“ a po roce 2000 se začalo ve Finsku rodit množství dalších folk metalových kapel, např. CADACROSS, ENSIFERUM a později také TURISAS a WINTERSUN. V roce 2007 ENSIFERUM pocítili sami sebe na vrcholu finských hudebních žebříčků se singlem One More Magic Potion. FINNTROLL, KORPIKLAANI, MOONSORROW a TURISAS pociťovali podobné úspěchy v domácích žebříčcích. Folk metalové kapely nejsou neobvyklé ve skandinávských zemích. Švédské skupiny zahrnují již zmíněné THYRFING a MANEGARM společně s dalšími umělci jako OTYG a VINTERSORG. Norsko vyprodukovalo výše zmíněné STORM a WINDIR, stejně jako mladší kapely KAMPFAR, LUMSK, ÁSMEGIN a TROLLFEST. Mezi Dánské folkmetalisty patří WUTHERING HEIGHTS, SVARTSOT a TÝR z Farských ostrovů.

Mimo Skandinávii do tohoto žánru přispěly i jiné evropské národy. Ze států Estonsko, Lotyšsko a Litva vzešly kapely METSATÖLL, RAUD-ANTS a SKYFORGE, zatímco Rusko přispělo skupinami ALKONOST, ARKONA a BUTTERFLY TEMPLE. Mezi více izolované evropské příklady patří DIVLJE JAGODE (divoká jahoda) z Bosny, BALKANDJI z Bulharska, DALRIADA z Maďarska, ELVENKING z Itálie a ELUVEITIE ze Švýcarska. FOLKEARTH je mezinárodní folk metalový projekt se členy z několika odlišných evropských zemí. Na jeho počátku se projekt skládal ze 14 hudebníků ze samostatných pozadí lidové a metalové muziky. S jejich druhým albem By The Word Of My Father vydaným v roce 2006, projekt čítal už celých 31 muzikantů(!).

Mimo starý kontinent je folk metal relativně vzácným jevem s několika málo známými aktéry zahrnující dříve zmíněné THE LORD WEIRD SLOUGH FED a jejich americké kolegy AGALLOCH. Pozdější hudba „vytvořená navzdory své geografické anomálii, se svou eklektickým, avantgardním pojetí folk metalu patří do kategorie, z které by člověk soudil, že pochází ze Skandinávie – ne z Portlandu v Oregonu.“ TUATHA DE DANANN je další geografickou zvláštností, díky jejich celtic metalu z Brazílie.

Ruská folk metalová parta ARKONA a píseň Slav´sia Rus´:

3 komentáře: