Blogger Widgets

úterý 24. dubna 2012

METALOVÉ ŽÁNRY: Avant-garde metal

kapela PRIMUS
Avantgardní metal, taktéž nazývaný experimental metal, podobně jako jiné (extrémní, alternative) lze považovat za širokou skupinu různorodých kapel. Některé z nich lze zařadit i do konkrétnějších a vyhraněnějších stylů (někdy i v rámci určité etapy kariéry). Pro zařazení do avant-garde metalu je však důležitý prvek experimentu a to v jakékoli podobě, ale větší míře.

CHARAKTERISTIKA

Avant-gardní metal je subžánr heavy metalové hudby, který můžeme volně definovat jako užití experimentu a charakterizovat použitím inovačních, avant-gardních prvků, experimentováním ve velkém měřítku, a využitím nestandardních a neobvyklých zvuků, nástrojů, struktur písní, způsobu hraní a vokální techniky. Vyvinul se z progresivního rocku, splynutím jazzu a extrémního metalu, především death metalu a black metalu. Mezi oblastní scény žánru patří Norsko a Spojené státy; ještě více je lokálních regionů jako je Los Angeles a San Francisco Bay Area v USA, Oslo v Norsku a Tokyo v Japonsku.

Avantgarde metal bývá označován jako „neklasifikovatelný“ a nejobtížněji popsatelný a určitelný žánr heavy metalu. Můžeme jej ale obecně definovat jako velikou škálu hudby (jako jazz a fusion) přidané k agresivním stylům (jako black metal) + klávesy, které jsou široce užívané k vytvoření atmosféry. Přestože neexistují pravidla nebo kriteria, podle kterých by se dal tento žánr určovat, nějaký experiment v hudbě je obecně hlavním kriteriem, díky kterému můžeme toho či onoho umělce zařadit do tohoto žánru. Obvykle bývají avant-garde metalové (taktéž experimental metalové) kapely zařazeny i do jiných konkrétnějších žánrů. Avantgardní metal souvisí s progresivním metalem. Rozdíl je v tom, že zatímco avantgarde má v sobě často více experimentu, progressive je obvykle více zaměřen na tradiční metalovou instrumentaci a vyšší úroveň technické složitosti. Avant-garde metal také často používá neobvyklé zvuky, rozbíjí obecná pravidla a často zahrnuje nové elementy. Lyrická a vizuální prezentace žánru je taktéž různorodá.

Avant-gardní metal je smetištěm pro blíže nezařaditelné, ale přesto bezpochyby tvrdé kapely. Přestože je tento styl očividně nestejnorodý, tito netradiční umělci sdílejí odpor k pravidlům, což demonstrují používáním netypických zvuků, nástrojů a struktur skladeb. Smícháním těchto nových forem hudebního přístupu a výtažky z jejich mateřských stylů, stojí tyto experimental metalové kapely bokem se svým temným a odvážným smyslem pro hudební tvorbu.

KOŘENY A HISTORIE

americká skupina AGALLOCH
Podle Iana Christeho, avantgarde-metal vznikl z death metalu, když skupina hudebníků „opustila pevně určenou strukturu hudby a experimentovala s různými elementy.“ Taktéž se jako vliv cituje progressive rock. Za dobu vzniku bývají určovány počátky 80. let a experimentální kapely jako CELTIC FROST (s touto kapelou se ale setkáme i ne počátku jiných žánrů), jež bývají považováni za průkopníky tohoto žánru. Online služba Rhapsody následovně hledá stopy původu stylu v umělcích jazzového žánru jako EPHEL DUATH a MR. BUNGLE, noise skupinách jako UNSANE a FANTOMAS, šokujících kapelách jako THE LOCUST a široce experimentálních partičkách jako PELICAN a SLEEPYTIME GORILLA MUSEUM. Mezi jiné pionýry avant-gardy můžeme zařadit kapely BORIS, EARTH, HELMET, MAUDLIN OF THE HELL, NEUROSIS a VOIVOD. Většina těchto kapel byla dříve součástí žánru black metalu nebo progressive metalu, či obou. Mezi některé labely, které podporují experimentální metal patří Holy Records, The End Records, Hydra Head Records, Southern Lord Records a The Flenser. Mezi významné regionální scény patří USA s kapelami jako AGALLOCH, MAUDLIN OF THE HELL, NAKED CITY a PSYOPUS, Norsko s AGE OF SILENCE, ARCTURUS, RAM-ZET a VED BUENS ENDE. Také se ve Spojených státech objevila místní scéna avantgardního metalu; je to v San Francisco Bay Area a zahrnuje např. GIANT SQUID, GRAYCEON a LUDICRA. Podle New York Times se nějaké oblastní scény objevily v polovině devadesátých let v okolí měst Tokio, Los Angeles a Oslo. Je tu tedy jistá spojitost s kapelami vznikajícími v rámci alternative metalu.

Žádné komentáře:

Okomentovat