Blogger Widgets

úterý 2. dubna 2013

ROZHOVOR: Milan z Bad Victim

Ex-sestava: Milan - zpěv, Eda - kytara, Laca - baskytara, Ploťa - kytara, Martin  - bicí
Včera jste si na našem blogu mohli přečíst malou reportáž o akci, která během pátečního večera proběhla v třebíčském klubu Peklo. Rozhodl jsem se zpěvákovi Milanovi z velkomeziříčské party BAD VICTIM položit pár otázek hned z několika důvodů. O těch se rozepisovat nebudu, protože dotazy za sebe hovoří dost jasně. Tak směle do čtení.

Na třebíčském koncertě nebyl Ploťa (ani v publiku), což je pokud vím zakládající člen. Má jeho absence déletrvající charakter? 

Ploťa byl zakládajícím členem a kapelníkem BAD VICTIM 10let, z tohoto pohledu je jasné, že sis všimnul. Na kapelu to dopad určitě mělo. Dnes mohu říci, že po dlouhodobějších peripetiích skupinu asi definitivně (ale nikdy neříkej nikdy) opustil. Proč nebyl v publiku ani v Třebíči, ani před pár týdny ve Vel.Mezu je otázka spíše pro něj, ale podle řečí je teď už i hudebně asi někde jinde. Nerad bych mu ale vkládal něco do úst. Takže v kostce asi tak.

Jak je na tom vlastně kapela v současnosti? Podle stránky na Bandzone jsem dospěl k závěru, že v poslední době byly nějaké problémy. Podařilo se je vyřešit?

Problémy BAD VICTIM se de facto rekrutovaly z toho, že kapela bez kapelníka netvořila a čekala (což zpětně považuji i za svoji chybu - mělo se to řešit dříve a asi radikálněji). Ztráceli jsme drahocenný čas, o nových skladbách si mohli nechat jenom zdát a kapela skomírala. A co bylo asi nejhorší, koncertní činnost, na které banda jako BAD VICTIM stojí, se konala jen sporadicky. Problémy se tedy nakonec vyřešily osekáním sestavy...ale vše špatné je k něčemu dobré. Zbylé členy to hodně nakoplo....tak už to chodí.

Jak vnímáš ty i kapela nastalé změny poslední doby po hudební i lidské stránce?

Pro někoho se to může jevit jako z nouze ctnost, ale pro mě (jako vcelku ortodoxního zastánce deathové linie - co se kapelky týče) je to posun dobrým směrem. Sound je hrubší, špinavější, divočejší a to je ono. Ale byl bych nerad, kdyby si to někdo vyložil tak, že to dříve stálo za ho..., to určitě ne, ale je to jinde. Po lidské stránce jsme si to zbylá čtyřka vše ujasnili a není problém. S Ploťou to bude chtít toho času asi více, bylo kolem toho hodně informačních šumů a také dost nešťastných výroků...

V setlistu se objevilo několik nových songů. Když k tomu připočteme tři starší – konkrétně Connecticut, Voskové muzeum a Pod hrozbou deště, dostaneme se skoro na standardní tracklist desky. Jak to vypadá po téhle stránce?

Letos určitě chceme s BAD VICTIM nahrát (pravděpodobně ve studiu Šopa pod dohledem Mistra Valáška) nové cd. Vím, to předešlé, to už je někde v pravěku. A i když je trh s nosiči (polo)mrtvý, tak pro každou kapelu, která chce hrát dobré akce, je album nezbytné a je vesměs od promotérů všude vyžadováno. S mp3 se málokdo z "větších" pořadatelů spokojí. A to mluvíme o aktuálním nosiči a ne 6 let staré věci. Ve zkušebně u bubeníka Martina se teď snažíme ještě pořídit nějaké nezbytnosti, abychom mohli (sami pro sebe) pořizovat různé předprodukce. To nám v nahrávacím studiu potom bude určo k dobru a snad i ušetří nějaký čas.


Můžeš nám říct něco bližšího o těch nových skladbách z vystoupení? Text, instrumentální stránka…

Co se týče nových songů...zazněly vlastně 3. První v podobě intra (ten bude dodatečně otextován) a během následujícího hraní 15.5. v Pelhřimově už bude v plné polní... Ale vzhledem k časovému presu jsme pro Třebíč volili ještě instrumentální variantu. Další novinkou byla Pochod zesnulých pojednávající o tom, že je spousta bitev a sporů, kde ti lidé vlastně ani nevědí za co, za koho a proč bojují. Jinak bych ty texty nechtěl 2x rozpitvávat, protože to potom může zbytečně zúžit pohledy jiných lidí. Třetím aktuálním válem byla K severu a, jak už název napovídá, je inspirován tamní scénou. Hodně do blackmetalova. Ten song mám rád.

Na internetu jsem četl několik recenzí na alba Blindness a Střepina, které nezněly zrovna chvályhodně. Jak vnímáte negativní reakce?

Recenze na první alba BAD VICTIM byly samosebou i negativní, ale pro kapelu nezbytně nutná cesta. Zkušenosti jsme téměř neměli, ale byli jsme do toho nadšení. Něco stálo dost za ho... Projevilo se tam samozřejmě logicky i to, že většina tehdejší sestavy jela dost (v tehdy populárním) nu-metalu. Následující příchody a odchody tu tlupu dál přirozeně formovaly až do dnešní - troufám si tvrdit - nejhrubší podoby. Nic bych neměnil, tak to mělo být a tak to také bylo. Se záporným hodnocením problém nemám. Jsou to stejní lidé, jako jsme my...fanoušci hudby. Mně se také některé kapelky nelíbí a pro jiného je to bomba. To je v pořádku...tedy pokud slepě nenásleduješ trendy. Já tomu, co teď děláme, věřím a stojím si za tím. Jestli s tím má někdo problém - melodiku a speedové vokály najde bez námahy u jiných.

Stalo se někdy na živém vystoupení, že i publikum nepřijalo tvorbu zrovna nadšeně? (doufám, že nepadne moje město)

A víš co...jednou jsme odehráli s BAD VICTIM krátký set na svatbě, a tam už to pro ty lidi bylo asi opravdu za hranou. To už bych asi znovu dost zvažoval. Čekali gregoriánské chorály a přišel bordel. Jinak třeba ani na kultovním meziříčském FAJTFESTu není ta startovní pozice pro BAD VICTIM nejsnadnější. Je to hlavně neometalový podnik a určitě se ti snáz získávají fanoušci na tvoji stranu na nějaké deathové nebo blackové akci...ale zase jsme za každé kvalitní hraní vděčni a boj o příznivce rádi podstoupíme.

Jaký koncert považuješ za nejlepší či největší?

Největší pódium bylo asi na ROCK FOR PEOPLE na hlaváku, další BARROCKO FEST, motosrazy obecně.. Nejlepší koncík bych asi těžko označil. Těch povedených bylo za ta leta dost, ale ten poslední třebíčský patřil určitě k těm hodně povedeným s výbornou atmosférou. Doufám, že se v Pekle s BAD VICTIM ještě někdy objevíme.


Jak na tebe i zbytek sestavy působila akce v třebíčském Pekle, kde jste hráli s partami D.O.P a BALAMUTA?

Tahle akce..pro mě naprosto v pohodě. S D.O.P.ama i BALAMUTou jsme už hráli, takže tam jsme věděli do čeho jdeme. Obě bandy pro mě znamenají jistotu a oddanost metalu. Klub Peklo v Třebíči je dobře řešený a patří k těm, kam se kapely budou vracet rády.

Standardní otázka na konec. Jaké plány mají BAD VICTIM do nejbližší budoucnosti?

Plány máme s BAD VICTIM zhruba následující: Pravidelně zkoušet, aby si nové složení kapely sedlo a minimalizovaly se tím chyby a nedostatky. K tomu nám královsky poslouží pravidelné hraní (v rámci možností). Dotáhnout do konce pidistudio ve zkušebně a následně letos nahrát konečně nové album. A příští rok si zahrát na nějakém dobrém festu (pokud se naskytne možnost). Toť vše. 

Díky za odpovědi a přeji hodně štěstí tobě i klukům nejen po hudební stránce.

Díky ti za podporu, prostor a pozdrav patří také všem metalheads!!!!!!!!!!! 

4 komentáře: