Blogger Widgets

středa 3. října 2012

RECENZE: AxeWound - Vultures


AxeWound - Vultures

Vydavatel: Search And Destroy Records
Země: Velká Británie
Datum vydání: 1. říjen 2012
Žánr: Metalcore
Počet skladeb: 10
Celkový čas: 41:35


Tracklist:
01. Vultures (feat. Synyster Gates) (3:46)
02. Post Apocalyptic Party (4:47)
03. Victim Of The Systém (2:41)
04. Cold (4:10)
05. Burn Alive (4:32)
06. Exorchrist (3:48)
07. Collide (5:56)
08. Destroy (3:34)
09. Blood Money And Lies (3:35)
10. Church Of Nothing (4:46)

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Současní členové:
Liam Cormier – zpěv
Matt Tuck – kytara, zpěv
Mike Kingswood – kytara
Joe Copcutt – baskytara
Jason Bowld – bicí, perkuse

Diskografie:
Vultures (2012)
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Novou kapelu na scéně snad ani netřeba příliš představovat, neboť název AXEWOUND prošel snad všemi významnějšími metalovými médii. Není se čemu divit, když se frontman BULLET FOR MY VALENTINE rozhodne odhodit nálepku anglického hezouna a na pomoc si přizve kolegy ze skupin CANCER BATS, RISE TO REMAIN a PITCHSHIFTER. Svou první fošnu tahle, bez pochyb zajímavá, sestava pojmenovala Vultures a u labelu Search And Destroy ji vydala 1. října 2012. Před uvolněním vyšly tři singly. Jmenovitě (a popořadě) Post Apocalyptic Party, Cold a Exorchrist. Nezbývá než se na album, které obsahuje 10 skladeb a hosta, podívat našima očima. Tím hostem je Synyster Gates, kytarista AVENGED SEVENFOLD, který u AXEWOUND předvedl své kytarové umění.

Protože mám rád tvorbu BULLET FOR MY VALENTINE, je jasné, že mě tenhle počin nemohl minout. Byl jsem zvědav, co nakonec pánové nahráli, protože vypuštěné singly ve mně zvedly již tak velkou zvědavost. Post Apocalyptic Party mě zaujala především závěrečným (a ne zrovna krátkým) breakdownem, který jakoby pořád a pořád zpomaloval. Song Cold přišel v podobě prvního videoklipu kapely, kde bylo vidět, že si celou záležitost především Matt Tuck a Liam Cormier vyloženě užívají. A myslím, že to je snad to nejdůležitější. A hudební video k Exorchrist jako by vypadlo ze snu kdejakého fanouška, protože hrát ve změti hýbajících se ženských těl…no, co bych vám povídal. Když přijde na hudební stránku věci, oba zpěváci se k sobě hodili. Jenže Matt má velmi typický hlas, takže na první poslech těžko poznat rozdíly mezi AXEWOUND a BFMV. Inu, co tedy zbytek desky?



Velmi barevná věc. Mám dojem, že každý si na desce najde to svoje. Pokud trojice singlů někoho donutila (jako mě) očekávat něco ve stylu těchto songů, pak se ve Vultures zmýlil. Deska nabízí různorodé skladby, takže jsou tu rychlejší věci, ale i pomalejší. Někde je větší důraz na kytarovou hru, onde zase na Jasonovo řádění s paličkami. Synyster se na sólu v titulním songu skutečně vyřádil, takže pohladí po uších i odpůrce AVENGED SEVENFOLD. Album také obsahuje dvě písně, které posluchače hodně překvapí, ale k těm až později.

Co se týče vokálů, musím se přiznat, že jsem měl vždy menší „problém“ s Liamam, protože jeho vokál nemám příliš v oblibě, díky čemuž se vyhýbám CANCER BATS. A kromě zmíněných skladeb (a dalších dvou) se tento „problém“ objevil zas. Tím ale rozhodně nezpochybňuji Liamovi pěvecké kvality! A ani tahle věc nemění můj názor na recenzovanou desku, chce to jen vícero poslechů než obvykle. Pokud se vrátím k těm dvěma skladbám, které mi ještě utkvěly v paměti, jsou to Collide a Blood Money And Lies. Proč vlastně jsou takovým „překvapením“? Pokud po šesti typicky metalcorových skladbách přijde v Collide mírumilovné piáno, ke kterému se přidá atmosférické pozadí a poněkud zoufalstvím naplněný projev Matta, pak je to jako blesk z čistého nebe. Ale tímhle se rád nechám zasáhnout. Do toho Liamův scream a čarovná kytara. Tak tomu říkám majstrštyk. I přesto, že celou dobu přemýšlím nad BLEEDING THROUGH (protože struktura i stavba písně je velmi, velmi podobná), je tahle píseň mou nejoblíbenější ze všech deseti.

Druhým (a též posledním) songem, který se mi zaryl do hlavy, je Blood Money And Lies. Pokud jsem něco říkal o Jasonově řádění paličkami, pak tady máte skvělou ukázku. Nejvíc mě ale dostal zpěv. Protože jestli refrén zpívá skutečně Matt, pak si musel pomoci snad tunou techniky, protože někoho s tak typickým hlasem snad poznám=oD. Právě díky tomu i během skladby Blood Money And Lies myslím na jiné umělce. Tentokrát na Roba Zombieho nebo STRAPPING YOUNG LAD.

Co z toho průjmu slov vlastně vyplývá? Že AXEWOUND díru do světa neudělali. Ale přesto přinesli osvěžující a zajímavou desku, která obsahuje mnoho různých poloh jak instrumentálních, tak vokálních. Matt Tuck si chtěl prostě odpočinout od své mateřské kapely. Stylově se příliš daleko nevydal. Se svou novou partičkou přátel nakonec stvořil hudbu, kde se nemusí ohlížet na žádné mantinely a projevit věci přesně tak, jak je cítí. A pokud známější postava něco takového chystá, nesmí se fanoušek dívat na svá očekávání, ale na to, jestli se ztotožní s muzikantovou vizí=o) Pokud se vám nezdá moje finální hodnocení, pak neváhejte a v komentářích řekněte, jaká je deska Vultures podle vašeho názoru=o)

HODNOCENÍ: 7/10

Na závěr Exorchrist, třetí singl z desky, ke kterému byl natočen i videoklip:



9 komentářů:

  1. Jinou jsem ani nečekal...:-)slyšíme to naprosto stejně...:-)

    OdpovědětVymazat
  2. Za sebe bych % určitě přidal, deska mě mile překvapila a dost mě baví. Přijde mi právě dost originální a jiná než zbytek metalcore scény, což je jedině dobře.

    http://www.itneverends.cz/news/axewound-vultures/

    OdpovědětVymazat
  3. BFMV mám velmi rád.Tuhle bokovku příjmám v pohodě.Jo je to poslouchatelne.Je to síla.Doporučuji!Určitě to není rychlokvaška.. Doma to osol!! V každém případě zajímavé.Borci 5ti kapel :-) ..Jo!
    Deny zb Frenštát p.R

    OdpovědětVymazat