Blogger Widgets

čtvrtek 27. září 2012

RECENZE: As I Lay Dying - Awakened


Vydavatel: Metal Blade Records
Země: USA, San Diego (Kalifornie)
Datum vydání: 25. září 2012
Žánr: Metalcore
Producent: Bill Stevenson
Počet skladeb: 11 (13)
Celkový čas: 42:46 (50:42)


Tracklist:
01. Cauterize (3:37)
02. A Greater Foundation (3:46)
03. Resilience (4:07)
04. Wasted Words (4:20)
05. Whispering Silence (4:30)
06. Overcome (4:36)
07. No Lungs To Breathe (4:04)
08. Defender (4:04)
09. Washed Away (1:00)
10. My Only Home (4:05)
11. Tear Out My Eyes (4:37)
12. Unwound (B Side Demo) (3:58)
13. A Greater Foundation (Extended Demo Version) (3:58)

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Současní členové:
Tim Lambesis – hlavní zpěv
Jordan Mancino – bicí
Phil Sgrosso – rytmická kytara
Nick Hipa – kytara
Josh Gilbert – baskytara, čistý zpěv

Diskografie:
Beneath The Encasing Of Ashes (2001)
As I Lay Dying/American Tragedy (Split)(2002)
Frail Words Collapse (2003)
Shadows Are Security (2005)
A Long March (kompilace)(2006)
An Ocean Between Us (2007)
The Powerless Rise (2010)
Decas (kompilace)(2011)
Awakened (2012)
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Od roku 2000, kdy tahle parta ze San Diega vznikla, si AS I LAY DYING vydobyli pozici jedněch z hlavních žánrových tahounů. A ono se není ani čemu divit. Ve své tvorbě mají perfektně postavené songy, ve kterých se výborným způsobem prolíná drsný Timův scream (přecházející i do growlu) s hodně chytlavým vokálem Joshe, breakdowny, hutné kytarové riffy, hluboká basová linka a nekompromisní bicman Jordan. A to vše bez zbytečných nadstaveb jako je elektronika nebo samply.

Za své fungování kapela vydala pět alb, jednu split desku a dvě kompilační fošny. Především díky albu An Ocean Between Us (což je i mé nejoblíbenější album, ale proto ho nejmenuji) z roku 2007 se kluci dostali do „klubu nejlepších“, kteréžto výsady si užívají až dodnes. K hudebním úspěchům AILD (kromě kvality samotných členů) jistě napomáhá i to, že jsou dlouholetým pokladem Metal Blade Records. Každý tedy počítal s tím, že nejnovější zářez nazvaný Awakened nebude zklamáním ani pro fanoušky kapely, ani pro milovníky metalcoru. Pojďme se tedy podívat na to, jak nejnovější deska zní.

V úvodním songu Cauterize uslyšíte nádech a nervózní výlev Tima, díky čemuž nabudete dojmu, že tahle věc si nebude brát servítky. Zběsilou rychlost, kterou bicman předvádí, by mu mohl závidět i Usain Bolt. Ale protože posloucháme metalcore, přichází uvolnění situace v podobě Joshe Gilberta a melodických partů, které jsou jeho pracovní náplní. Nějaký ten breakdown, sólo a začíná druhý song, aniž byste se vzpamatovali z úvodní pecky.  

A Greater Foundation se pyšní snad ještě větší rychlostí a agresí než song předchozí. Jestli bubeník při nahrávání nezničil alespoň dvě sady rytmičáků, pak používá velmi kvalitní značku. No a gang vokál? Pokud jste našimi pravidelnějšími čtenáři, pak víte, že to já velice rád. Nechci ale album Awakened rozebírat skladbu po skladbě. Druhá píseň desky mě ale zaujala ještě jednou věcí. Tím je vokál basáka. Na rozdíl od předchozích alb zní jeho hlas trochu jinak. Podobné je to i u skladeb jako No Lungs To Breathe nebo My Only Home. Na netu jsem sice našel, že se zpěvem na pozadí pomáhal Joey Bradford, ale netroufám si hádat, kde přesně zní a jaká byla jeho úloha (už jen proto, že Joeyho neznám).



Z alba na míle daleko sálá obrovská agrese, důraznost a určitá bojovnost (což by od křesťanů málokdo čekal=o)). Pánové se do toho tentokrát skutečně s vervou opřeli. Kromě tohoto posluchačům své nástroje demonstrují kytaristé Phil Sgroso a Nick Hipa v podobě sól. Ty najdete v písních jako A Greater Foundation, Overcome, Whispering Silence a dalších.

AS I LAY DYING svým menu o jedenácti (v Deluxe verzi třinácti) chodech naservírovali posluchačům vážně chutnou záležitost. Chlapci se ve svém vaření nesnažili nijak experimentovat. Pouze stačilo, aby již osvědčené ingredience použili v trochu jiném poměru, a hned máte jinou zábavu. Pokud patříte mezi milovníky metalcorových pokrmů, nebo jen toužíte ochutnat něco jiného, pak tahle americká pětice šéfkuchařů bez pochyb uspokojí vaše chuťové buňky. Každému chutná něco jiného, ale za sebe bych mohl doporučit pokrmy Overcome, My Only Home nebo Tear Out My Eyes. Jako kalorickou bombu doporučuji Whispering Silence a Defender. Chutnat vám ale bude určitě vše!

HODNOCENÍ: 8/10

Níže k poslechu oficiální lyric video k songu Cauterize, online stream alba naleznete ZDE



5 komentářů:

  1. No konečně na ně došlo...:-)

    OdpovědětVymazat
  2. Pravda, že tohle chvilku trvalo=o)...předtím jsem psal tři čtyři recenze, abych dodržel časovou posloupnost a hlavně sem si chtěl Awakened nechat na konec=o)...snad je recenze aspon trochu smysluplná a najdou se lidi, kteří budou souhlasit....snad mě ale zase někdo neobviní z hudebního nevkusu, když AILD chválím a Dymytry sem "shodil"=o)

    OdpovědětVymazat
  3. Moc pěkná, povedená a smysluplná taky :-)

    OdpovědětVymazat