Blogger Widgets

úterý 18. září 2012

CENTURY MEDIA žaluje přes 7 tisíc lidí za ilegální distribuci hudby


Dle NorthJersey.com podal právník z New Jersey, který zastupuje CENTURY MEDIA RECORDS, žaloby na více než 7 tisíc lidí, a to proto, jelikož údajně používali peer-to-peer sítě k neoprávněné distribuci novinkových alb italské kapely LACUNA COIL a amerických ICED EARTH.

V typickém případu nelegálního stahování to funguje tak, že si právník najme firmu, která vysleduje IP adresy, jež jsou konkrétně spojovány s používáním softwaru pro nelegální stahování a sdílení souborů, např. BitTorrent. Jakmile jsou IP adresy nashromážděny, podá právníkův klient žalobu na fiktivní osobu (v USA standardně John Doe). Poté jsou masovými zásilkami bombardováni poskytovatelé internetových služeb, ti jsou nuceni k tomu, aby vydali jméno a adresu majitele konkrétní IP adresy, jež byla vysledována. Po identifikaci majitele IP adresy se obvykle věc řeší mimosoudně (dohodou s několikatisícovou "pokutou") nebo se obviněný obrátí na svého advokáta a bojuje proti žalobě. Není však těžké odhadnout to, že většina obvinění se vyřeší mimosoudně. 

"Je to obtížné. Pokud dostanete jeden z těchto dopisů, který vás staví do obtížné a nespravedlivé situace." říká Rebecca Jeschke, mluvčí Electronic Frontier Foundation (sdružení občanského svobody ze San Francisca) s odkazem na to, že byl dotyčný identifikován. "V mnoha těchto případech se nezdá, že by dotyčný něco porušil, ale raději přistoupí na dohodu a tak se neoprávněně vydělávají peníze."

NUCLEAR BLAST RECORDS plnil titulky medií počátkem roku, kdy podal žalobu na 80 uživatelů BittTorrent sítě kvůli nelegálnímu stahovaní hudby kalifornských extrémních metalistů ALL SHALL PERISH. Soud proběhl bez vědomí a svolení kapely. Její členové dali později jasně najevo, že se nehodlají zúčastnit soudního řízení. Nuclear Blast byl tudíž nucen žalobu stáhnout aniž by byl někdo z obviněných dotčen. 

Většina obžalovaných raději urovná spor tím, že zaplatí několik tisíc dolarů, než riskovat pokutu, která sahá dle autorského zákona v USA až do výše 150 tisíc dolarů za jednu odcizenou píseň.

Century Media Ltd v Does 1 944 No 12 Cv 3868 (DNJ)

Žádné komentáře:

Okomentovat