Blogger Widgets

úterý 28. srpna 2012

LABELY: Napalm Records


Napalm Records je rakouský nezávislý label, který se zaměřuje na metalovou a hardrockovou muziku. Původně se Napalm Rec. zaměřoval hlavně na black metalové umělce jako ABIGOR a SUMMONING a folk metalové kapely jako FALKENBACH a VINTERSORG. Později svůj seznam vydavatelství rozšířilo o gothic metal, symphonic metal, power metal a doom metal. Napalm Records také distribuuje stoner rocková alba, jakými jsou práce např. MONSTER MAGNET, KARMA TO BURN a BRANT BJORK. I když má Napalm Records své vlastní nakladatelství s názvem Avantgarde Publishing, vznikla 7. srpna 2012 distribuční smlouva s kolosem Universal Music.

Podobně jako mnoho dalších, i příběh Napalm Records začal jako mise jediného člověka v jednom obývacím pokoji. Postupně si ale tento label vybudoval pozici jednoho z největších nahrávacích společností nezávislé scény. Tím člověkem, který tento příběh odstartoval, byl Markus Riedler a jeho obývací pokoj se nacházel ve městě Eisenerz v rakouském Štýrsku. Psal se rok 1992. U fanoušků tvrdších žánrů si Napalm Records vydobylo úctu díky deskám, které zde vycházeli a z nichž se některé staly kultovními.

Jak bylo řečeno v úvodu, v počátku byl label zaměřen na black metalovou scénu a kapely jako ABIGOR či SUMMONING. Ačkoli se oběma podařilo stvořit svůj vlastní styl, zvláště SUMMONING byli nejúspěšnějšími v dovedení jejich jedinečného atmosférického stylu za hranice Evropy a dosáhnout tak neskutečně velké proslulosti na mezinárodní úrovni.

Jenže Napalm Rec. se tady nezastavili. Nikdy se nebáli neprozkoumaných cest nových hudebních stylů a žánrů. Díky tomuto přístupu label podporoval umělce, jenž se později proslavili jako průkopníci a tvůrci pagan/folk metalových žánrů, včetně ctěných kapel VINTERSORG a FALKENBACH.

Markus Riedler
V průběhu let Napalm Records hledali nové talenty a rozšiřovali svůj stále rostoucí seznam o doom, power, symphonic a gothic metal. V rámci gothic metalu byli schopni kapelami jako THE SINS OF THY BELOVED, SIRENIA a TRISTANIA vcelku rozbouřit vody a úspěšně je zařadit mezi ty nejlepší. V posledních letech se pak k nim podařilo připojit LEAVE´S EYES, ELIS, MIDNATTSOL, KATRA a EDENBRIDGE. Napalm Records díky těmto nahrávkám rozšířilo své publikum a brzy se cítilo povzbuzováno k tomu, aby expandovalo do různorodosti skupin, které by mohlo podporovat.

To ale neznamená, že by folk metal pod rukama Napalm Records začal strádat. Ba naopak, label pomáhal kapelám jakými jsou KORPIKLAANI, GLITTERTIND, TÝR a ALESTORM, které taktéž dosáhl mezinárodního věhlasu.

Medieval rockeři SALTATIO MORTIS, „rock´n´sad“ iniciátoři LACRIMAS PROFUNDERE, a ikony ATROCITY, GRAVE DIGGER a LEAVE´S EYES pomohli Napalm Records stát se všeobecně známým pojmem mezi mainstreamovým obecenstvem díky opětovného napadání hudebních žebříčků. Se SALTATIO MORTIS dosáhlo Napalm Records doposud nejvyšší příčky. Wer Wind Saet vstoupilo do žebříčku German Media Control na 10. pozici.

Mezi nejčerstvěji upsané kapely rakouskému labelu patří americká formace SEVENTH VOID, která se honosí dvěma bývalými členy legendární kapely TYPE O NEGATIVE, kteří jsou velice horliví udržet její odkaz naživu. Dalšími kapelami jsou pak THE SORROW, LONELY KAMEL, HUNTRESS a doom metalová legenda CANDLEMASS (ta, ale jak jistě víte ukončila kariéru).

Nicméně, Napalm Records se neomezuje pouze na podporu a vývoj nových talentů nebo vydávání nahrávek. Jejich vlastní poštovní služba po mnoho let uspokojuje zákazníky nejrychlejším možným doručením, nepřekonatelnými cenami a prvotřídními službami. To ale bohužel asi v České republice nevyzkoušíme. Přesto ale na jejich online obchodě najdete více jak 15 000 položek.

Pokud si myslíte, že přes velký věhlas Napalm Records zaměstnává celou armádu, musím vás zklamat. Hlavní velitelství Napalm Records Handels GmbH jakožto střed všech operací starající se o celkovou údržbu stále sídlí v rakouském Eisenerzu a zaměstnává 13 lidí. Další kancelář sídlí v Austinu v americkém státě Texas. Tady pracují lidé 3. V Kanadě pak pro label pracuje jediný zaměstnanec. Napalm Records se ale také těší z blízké spolupráce s rozsáhlou celosvětovou sítí A&R konzultantů a lokálních promotérů.¨

Jak bylo naznačeno, Napalm Records má své nakladatelství Iron Avantgarde Publishing, které v průběhu let disponovalo právy na nespočet prací nejrůznorodějších autorů. Nepodařilo se mi však zjistit jak velký dopad na toto nakladatelství (a vlastně celý label) bude mít nová distribuční smlouva, která byla 7. srpna 2012 podepsána s (pro mě strašákem všeho dobrého) Universal Music.


SUBLABELY

Black Rose Productions

Tento, vlastně malý, sublabel mateřského Napalm Records se zaměřuje na darkwave a gothic rock. Svou základnu má ve městě Eisenerz. Black Rose vzniklo patrně v druhé polovině 90. let. Podařilo se mi zjistit, že jeho nálepku nesou desky A Legay Of Love (1998) a Perfume (2001) od ANTICHRISIS a Das Schachtbrett Des Trommelbuben Zacharias (1999) kapely ANGIZIA.

S tímto malým vydavatelstvím je poměrně nemalý problém v tom, že se může plést s: Black Rose Records z Německa, Black Rose Recordings z Velké Británie a Black Rose Records z USA.

Draenor Productions

Je to odkaz na původní black metalové zaměření Napalm Records. Draenor se zaměřuje hlavně na dark wave, gothic, medieval, militantní industrial a neoklasickou hudbu. Pokud jste fanoušku Warcraftu, pak by vám tento název měl být povědomý. Draenor je ve světě Warcraftu domovem orců a ogrů. Draenor sídlí v tomtéž místě a dokonce na téže adrese jako Napalm a Black Rose.

S pravděpodobným založením kolem roku 1997 má na kontě alba kapel PENITENT, DARGAARD nebo DOMINION III.

1 komentář: