Blogger Widgets

neděle 12. srpna 2012

LABELY: Earache Records


HISTORIE

Earache Records založil v roce 1986 Digby „Dig“ Pearson v anglickém Nottinghamu. V roce 1985, předtím než byl přijat název „Earache Records“, Pearson vydal Anglican Scrape Attic, kompilaci ranných hardcore punkových a crossoverových umělců (HIRAX, LIPCREAM, CONRETE SOX atd.). Originální logo tohoto labelu vytvořil Jeffrey Walker, zpěvák a basák britské kapely CARCASS. První oficiální věc s nálepkou Earache Records vyšla v roce 87 na vinylu a s katalogovým označením MOSH 1 a jednalo se o Return Of Martha Splatterhead od THE ACCÜSED. Prvním významnějším výstupem Earache bylo tak nebo tak Scum od NAPALM DEATH. Pak v roce 1989 Earache vydali LP „hardcore miniatur“ nazvané Torture Garden, jehož autorem byla parta NAKED CITY. Další ranné nahrávky zahrnují alba některých extrémních metalových kapel s velkým jménem, které jsou považovány za žánr definující klasiku.

Mezi pozdější nahrávky vydané Earache Records zahrnují DEICIDE a kalifornské rockery ADEMA, kteří se v dubnu 2005 dostali do amerického žebříčku Billboard 200.

Earache Records je v první řadě spojováno s death metalovou scénou, ale také vydalo velšské ragga-metalové umělce DUB WAR, hardcore techno partu ULTRAVIOLENCE z Nottinghamu, a industral experimentální SCORN Micka Hartuse, vždy se snažili rozšiřovat hranice extrémní hudby a otevírali cesty, na které je další labely následovaly a někdy slavily velký úspěch. Earache podepsali v posledních letech s více hudebně odvážnými skupinami jako EWIGKEIT, ale death metal a grindcore, díky kterému si udělalo Earache své jméno, jsou stále dominantními žánry.
Digby Pearson
Na začátku roku 2007 podepsalo Earache Records distribuční smlouvu s EMI. Dohoda zahrnuje jak digitální, tak maloobchodní distribuci nahrávek labelu. V roce 2009 Earache dolisovalo pro evropský trh album World Extermination texaské grindcore bandy INSECT WARFARE, protože předtím bylo vydáno velmi malým nezávislým vydavatelstvím v Americe. Později téhož roku, i když byla kapela měsíc po rozpadu, Earache je přemluvilo na „rozlučkové turné“ po Velké Británii a zahrání četných vystoupení pouze po Spojeném Království a Irsku.

V první polovině roku 2010 bylo oznámeno, že Earache podepsalo nově smlouvu se singapurskou grindcore kapelou WORMROT a že label znovu vydá oblíbené debutové album skupiny (předtím bylo vydáno kapelou na vlastní náklady) spolu s druhým CD obsahujícím víc jak třicet bonusových skladeb.

SUBLABELY

Elitist Records

Tento label byl založen Lee Barrettem v Anglii po předchozí dohodě s Digbym, zakladatelem Earache Records. Nepodařil se mi zjistit přesný rok, ale měl by to být rok 2001. Značka ale nevydržela dlouho a byla uzavřena 7. prosince 2005. Specialitou tohoto malého labelu byl avantgarde metal jako EPHEL DUATH, WITHOUT FACE, LUNARIS.

Necrosis Records

Tento krátce fungující štítek byl dílem Jeffa Walkera a Billa Steera z CARCASS. Jeho specialitou byl stejně jako u Earache death metal, grindcore, punk rock. Činnost labelu ale nebyla nikdy oficiálně uzavřena, prostě jen skončila. Nejpravděpodobnějším důvodem je stoupající kariéra CARCASS a s tím spojená časová náročnost.

WICKED WORLD RECORDS

WWR vzniklo v roce 1999 taktéž v Nottinghamu. Asi nikoho nepřekvapí, že i jeho specialitou jsou extrémní žánry grind a death. Jako příklad může sloužit HATE ETERNAL, ANATA, DECAPITATED.


Žádné komentáře:

Okomentovat