Blogger Widgets

čtvrtek 12. července 2012

RECENZE: P.O.D. - Murdered Love


P.O.D. - Murdered Love

Vydavatel: Razor & Tie
Země: San Diego, California, USA
Žánr: Alternative Rock, Nu-Metal
Datum vydání: 10. Červenec, 2012
Producent: Howard Benson
Počet skladeb: 11
Celkový čas: 40:45 


Tracklist:
1. Eyez (featuring Jamey Jasta z Hatebreed) (2:47)
2. Murdered Love (featuring Sick Jacken z Psycho Realm) (3:45)
3. Higher (3:22)
4. Lost In Forever (4:06)
5. West Coast Rock Steady (featuring Sen Dog ze Cypress Hill) (3:05)
6. Beautiful (3:53)
7. Babylon The Murderer (4:19)
8. On Fire (3:44)
9. Bad Boy (3:18)
10. Panic & Run (3:16)
11. I Am (5:10)


Současní členové kapely: 
Sonny Sandoval - zpěv (1992 - současnost)
Marcos Curiel - kytara, programming, podp. vokál (1992 - 2003, 2006 - současnost)
Traa Daniels - basová kytara, podp. vokál (1994 - současnost)
Wuv Bernardo - bicí, perkuse, rytmická kytara, podp. vokál (1992 - současnost)

Studiová Alba
Snuff the Punk (Rescue, 1994)
Brown (Rescue, 1996)
The Fundamental Elements of Southtown (Atlantic, 1999)
Satellite (Atlantic, 2001)
Payable on Death (Atlantic, 2003)
Testify (Atlantic, 2006)
When Angels & Serpents Dance (INO/Columbia, 2008)
Murdered Love (Razor & Tie, 2012)

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Píše se rok 2001 a Nu-metal právě dosáhl svého vrcholu, tedy pokud jde o komerční úspěch. Byly to časy volných kalhot, skateboardů a podladěných sedmistrunných kytar. Jednou z významných kapel té doby jsou kalifornští P.O.D. (Payable on Death). Toho roku vydávají své čtvrté řadové album Satellite, které získává trojnásobnou platinovou desku, ale hlavně boduje singly Alive a Youth of the Nations, ty se rázem zapisují do análů nu-metalu. V roce 2003 spatřuje světlo světa self-titulované album a dle mého názoru má od této doby tvorba P.O.D. sestupnou tendenci, která kulminuje v roce 2008 deskou When Angels & Serpents Dance. Dokonce ani návrat zakládajícího člena, kytaristy Marcose Curiela v roce 2006, se nezdál být oživením kapely, jak mnozí jistě doufali. Úspěch skupiny vždy závisel především na jednom muži, frontmanu Sonnym Sandovalovi. Vzhledem k tomu, že P.O.D. jsou křesťanskou kapelou, jejich texty měly vždy tendenci pohybovat se na hranici oddělující dramatičnost a lacinost. Je to velmi tenký předěl a bohužel se naskytlo mnoho situací, kdy Sonnyho texty spadaly do druhé kategorie.

Ještě přihodím jednu perličku, kterou si nemohu odpustit, ta se týká singlu Goodbye for Now z alba Testify (rok 2006). Na závěr tohoto songu zazní ženský vokál, jenž má na svědomí Katy Perry. Ano, ta Katy Perry. Bystřejší oko jí může zahlédnout ke konci videoklipu.  

Čtyři roky uběhly a P.O.D. hlásí dlouho očekávaný návrat na scénu. Nová deska nese jméno Murdered Love a datum její oficiální premiéry byl naplánován na 10. července. Kapela změnila vydavatelství a velice mě potěšilo, že kluci opět spojili síly se svým dlouholetým přítelem a producentem Howardem Bensonem. Ten má na svědomí předešlá a velice úspěšná alba Satellite, Payable on Death a  The Fundamental Elements of Southtown. Další pozitivní zprávou, i když ne tak důležitou, je to, že vizuální stránku desky navrhl Ryan Clark, umělec a frontman metalcorových Demon Hunter v jedné osobě. S kapelou na desce spolupracovala také řada hostů, v čele s frontmanem Haterbreed Jamie Jastou, Sen Doggem ze Cypress Hill nebo Sick Jackenem, členem hip-hopové supergrupy Psycho Realm.

P.O.D. se vracejí v původní sestavě ke svým kořenům a dělají to, co umí nejlépe. Na tomto albu mixují rap, rock, reagee nebo dokonce punk rock, což je poprvé od self-titulovaného alba z roku 2003. Ctí minulost, ale zároveň kráčí dále kupředu. Album otevírá kus jménem Eyez, krátký a úderný song, ve kterém hostuje Jamie Jasta z Haterbreed. Společně s původním demosnímkem On Fire, nám obě písně ukazují v plné kráse prvky punku a rapcoru. Nechají nás lehce zavzpomínat. Oba kusy hodnotím velice pozitivně.



Druhý a zároveň i titulní song alba představuje Murdered Love. Píseň obsahuje otřesný úvodní riff, který však brzy kompenzuje Sonny svým hlasem. Jeho zpěv však vyznívá  podivně kouskovaně, jako by se snažil o nějaký reggae-rap, či co. Následuje otravný vokál Sick Jackena, který zní jako by ho prohnali přes syntezátor řeči. Pro mne osobně velice nepříjemná píseň.



Jak jsem pokračoval dále v poslechu zbytku alba, vypozoroval jsem jeden vzor, který už nakously první dvě skladby. Na každou dobrou píseň připadala jedna špatná, což je škoda, protože album obsahuje stopy materiálu, který se řadí k tomu nejlepšímu, co kdy kapela stvořila. Naprosto famózně zní synt-heavy singl Lost In Forever či Babylon The Murderer, ten řadím k vrcholku tvorby P.O.D. Jenomže pak tu máme neskutečně stupidní, ba přímo lyrické hovno jménem Bad Boy, to se snaží navodit atmosféru funk-rap- metalu. Následuje sentimentální kousek jménem Beautiful, jenž vůbec nezní jako tvorba P.O.D., připomíná spíše 3 Doors Down nebo Sugar Ray.



Dalším problémem desky je konzistentní zvuk. Jeho valná většina zní příliš těžce a to jak hudebně, tak lyricky. Téměř všechny písně mají co do činění s bohem, rozjímají o vaší existenci, konci světa, pádu Babylonu apod. Zajímavý rozpor tvoří poslední píseň  I Am, v té se objevuje pro křesťany neobvyklé slovo fuck, takže další edice alba v USA bez tohoto songu, rovná se jistotě. Čas od času si kapela sama nahraje na smeč, ale místo toho, aby příjemně překvapila, všechna snaha končí v autu. To je příklad výše zmíněné písně Bad Boy nebo reggae experimentu West Coast Rock Steady, v němž se představí také Sen Dog ze Cypress Hill. On to není špatný song, vlastně obsahuje plno chytlavých melodií, ale problémem je skutečnost, že vystupuje na albu, které se nese na vážnější vlně, a tudíž působí jako pěst na oko. 

Samotná produkce nahrávky je na špičkové úrovni. Howard Benson věnoval každé skladbě nebývalou lásku a péči, kterou si zaslouží (v případě Bad Boy nezaslouží). Některé skladby zní čistě a uhlazeně, zatímco jiné syrově a plné energie. Některé obsahují syntezátory a zvukové efekty (Babylon The Murderer obsahuje zvuk hromu a výstřelů bouchačky), jiné jsou bez jakýchkoli efektů. Můžu říct, že do produkce každé písně bylo investováno mnoho času a úsilí, to vše dělá desku o tolik lepší, než by tomu bylo naopak.

P.O.D. se na hudební scénu vrátili s albem, které vyvolává smíšené pocity. Na jedné straně obsahuje výborné písničky, ale na té druhé, některé opravdu špatné. K tomu musíme připočíst konzistentní tón nahrávky. Nechápejte mě špatně, Murdered Love není zlým albem, není důvod na něj zanevřít. Jen si myslím, že mělo potenciál k tomu, aby vystoupalo mnohem, ale mnohem výše. 


HODNOCENÍ: 6,5/10 

Celé album k poslechu online ZDE


6 komentářů:

  1. Četl jsem tvou první a taky poslední recenzi. Chápu, že každý máme svůj názor, ale u tebe tahle recenze postrádá veškerou logiku. Zřejmě hudební barbar. Nejlepší song označíš za nejhorší a ten nejhorší za nejlepší? Sorry, ale tohle fakt ne. Jsi prostě stupidní hovno a žádný rádoby recenzér.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Fakticky jsi mně to natřel, ale přesto ti děkuji za velmi podnětný příspěvek. Podobnou reakci jsem čekal, byl to i trochu záměr, takže si nepřekvapil. Opravdu se jedná o můj osobní názor, který nemusí být každému po chuti. Song Babylon The Murdered je povedenej, ale věřím, že každému se líbit nemusí. Bad Boy má prostě stupidní a lacinej text, však si ho přelož, hudební stránku písničky jsem nehodnotil, ta špatná není. Anebo víš co, napiš vlastní recenzi nebo hodnocení, milerád ti jí zveřejním jako protinázor. Kontakt: Heavy.Metal.Hell.Info@gmail.com

      Vymazat
  2. Zrovna předevčírem jsem toto album poslouchal,podle me není spatne,jen to chtělo trochu víc energie do těch songu...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně jak píšeš, není to zlé album, ale mohlo být daleko lepší.

      Vymazat