Blogger Widgets

sobota 7. července 2012

RECENZE: Gideon - Milestone


Gideon - Milestone

Vydavatel: Facedown Records
Země: Tuscaloose (Alabama), USA
Žánr: Hardcore
Datum vydání: 2. červenec, 2012
Producent: Nigel Godrich
Počet skladeb: 11
Celkový čas: 36:10

Tracklist:
1. Gutter  (3:50)
2. Bad Blood  (2:44)
3. No Acceptance  (2:51)
4. Overthrow  (2:43)
5. Prodigal Son  (2:52)
6. Mask  (2:35)
7. Still Alive  (3:04)
8. Milestone  (3:02)
9. Maternity  (2:56)
10. Coward  (2:33)
11. Faceless  (4:00)


Současní členové kapely: 
Daniel McWhorter - zpěv 
Daniel McCartney - kytara 
Blake Hardman kytara 
Timmy Nauger - basová kytara 
Jake Smelleybicí 

Studiová Alba
Costs (Facedown Records, 2011)
Milestone (Facedown Records, 2012)

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Bohužel ne o všech kapelách se dá sehnat dostatečný počet informace. Samozřejmě čím mladší kapela, tím je shánění informací horší. GIDEON je právě jednou z nich. Alespoň to nejzákladnější o kapele.

GIDEON je americká melodic hardcore (pro někoho i metalcore) kapela fungující od roku 2008. Parta pocházející z Tuscaloosi v Alabamě má toto složení: Tomky Naugher – baskytara, Daniel McWorther – zpěv, Daniel McCartney – kytara, Jake Smelley – bicí, a služebně nejmladší člen Blake Hardman s další kytarou. V roce 2011 vydali debutové album Costs, které mě osobně uchvátilo svou agresí, úderností, nekompromisností, ale i melodickými refrény. Na tento počin se snaží navázat letošním kouskem Milestone, jestli bude pomyslným milníkem, se dočtete níže. Kromě těchto dvou desek natočili pánové ke každému albu jeden videoklip (Virtue a No Acceptance).



Předtím než se vrhneme na novinku, nutno ještě podotknout, že GIDEON patří díky vyznání členů do kategorie „christian metalu“. Je to jen důkazem, že „křesťanská klika“ začíná zahlcovat metalovou scénu ve vcelku velkém měřítku, ale nemyslím, že by to někomu vadilo. Důležitá je kvalita muziky=o) Mimochodem, při snaze najít nějaké informace o této partě, jsem zjistil, že Gideon je soudce Izraelitů. Jeho příběh je zaznamenán v 6.-8. kapitole Starého Zákona. V 11. kapitole Listech Židům je pak označen za muže víry. Byl synem Joase a Aniezrite z klanu pokolení Manassesova. V římsko-katolické církvi spadá jeho svátek na 9. října. V neděli před Vánocemi je také připomínán spolu s ostatními spravedlivými postavami Starého Zákona. Nejspíš to byl dobrej kluk. Ale to jen tak na okraj.

Deska Milestone začíná „klasickými“ utlumenými kytarami songu Gutter, které pak přejdou do agresivnější podoby a připojením Danielova zpěvu vám je jasné, že tohle nebude mírumilovná záležitost. Atmosférická kytarová linka, která provádí refrénem, posouvá GIDEON opět do melodičtější polohy. Takhle nějak vypadá i většina ostatních skladeb. Tvrdé přerušované kytary reagující na výrazné bicí Jakea. Nekompromisní zvuk plný agrese společně s Danielovým řevem tvoří skvělou záležitost pro každého milovníka čistého hardcoru. Žádné „chemické“ nesmysly navíc zde neuslyšíte. Song No Acceptance má ke všemu ještě velmi výraznou baskytaru a „gang vocal“ vás vtáhne ani nevíte jak.

Jsou tu ale tři písně, které jsou trochu odlišné. Still Alive a Maternity mají v refrénu čistý vokál, který se jako by vrací k předchozí desce. V ostatních písních Milestone se melodické hlasy objevují jen sporadicky. Což je podle mě trochu škoda, i když to projevu kapely nijak neublížilo. No a tím třetím odlišným kouskem je Milestone, což je instrumentální záležitost, která vám dá trochu oddychu na jinak nadupaném albu.

Novinka GIDEON mě v první chvíli trochu zklamala díky své absenci čistých vokálů, pak mi ale došlo, že to takový problém není. Tahle pětka má za sebou sice jen druhou desku, ale našlápnuto má velice slušně. Dlouho jsem neslyšel takhle čirou formu nějakého stylu. A i když Milestone sice podle mě milníkem kapely není, pokud máte rádi čistý hardcore střihu HATEBREED, pak vás tahle věc určitě nadchne.  

HODNOCENÍ: 8/10

Celý album stream si můžete poslechnout ZDE

2 komentáře:

  1. Hatebreed mám rád,ale tihle chlapíci me dostali,sice ne napoprvé(nevím kolikrát poslouchas každé recenzované album),ale po desátém poslechnuti už to bylo lepší a po dvacátém úplně nejlepší...

    OdpovědětVymazat
  2. každý album poslouchám třikrát a víc...záleží jak moc dobře tu kapelu "znám" a jak moc mi dělá potíže do toho alba proniknout...tohle je mladá kapela, takže není moc co s čím srovnávat (v rámci jejich tvorby), ale opravdu mě chytli a jak řikáš, tak s každým dalším poslechem je to lepší=o)

    OdpovědětVymazat