Blogger Widgets

pondělí 18. června 2012

RECENZE: The Night Flight Orchestra - Internal Affairs


Vydavatel: Coroner Records
Země: Švédsko
Datum vydání: 18. červen 2012 
Žánr: Classic rock
Počet skladeb: 11
Celkový čas: 61:06

Tracklist:
01. Siberian Queen (6:03)
02. California Morning (5:37)
03. Glowing City Madness (3:57)
04. West Ruth Ave (6:42)
05. Transatlantic Blues (8:21)
06. Miami 5:02
07. Internal Affairs (4:48)
08. 1998 (4:57)
09. Stella Ain´t No Dove (4:27)
10. Montreal Midnight Supply (4:41)
11. Green Hills Of Grumslöv (4:08)
12. American High (Digipack bonus)(3:36) 

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Současní členové:
Björn Strid – zpěv
 David Andersson – kytara
Sharlee D' Angelo – baskytara
Jonas Källsbäck – bicí
Richard Larsson – klávesy

Diskografie:
 Internal Affairs (2012)
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

THE NIGHT FLIGHT ORCHESTRA je nový projekt, jehož složení a příslib klasického rocku mě naplnilo velkým očekáváním. Hned nutno dodat, že ho naprosto překonalo! Ale popořadě. Složení je následující: Björn „Speed“ Strid (SOILWORK) – vokály, David Anderson (MEAN STREAK) – kytara, Sharlee D´Angelo (ARCH ENEMY) – baskytara, Richard Larsson (VON BENZO) – klávesy, Jonas Källsbäck (MEAN STREAK) – bicí.

A jak kapela vznikla a proč? Nápad vznikl na turné v roce 2007, když se Björn s Davidem ve volné chvíli napili. A stejně jako u každé jiné kapely, která vzniká, snažili se vymyslet něco, co zní jinak než zbytek a cokoli na co jste zvyklí. Classic rock s nádechem 70. a 80. let se jim zdál jako nejlepší řešení. No a výsledek, který činí 12 skladeb a vyšel pod Coroner Records vám tu představím.

Sex, drogy a rock´n´roll. Tak by se dalo jednoduše zcela nové album shrnout. Pokud si někdo z vás myslel, že 70. léta jsou nenávratně pryč, tak má možnost nechat se vyvést z omylu. Energie, kterou deska na mě lila po litrech a litrech, mě neopouští a nutí téměř tančit. Zaslechnete zde kousek KISS, kousek THE DOORS i AC/DC. Björn zpívá s lehkostí a naprostou upřímností. Když zpívá o tom, jak byl na párty s přáteli, vzpomenete si na vlastní zážitky.

A protože Internal Affairs mají v konceptu 70. léta, nesmí chybět to základní. A to jsou kytarová sóla. Společně s „ječákem“ Björna hned v prvním songu Siberian Queen skutečná lahůdka. Styl bubnů v podání Jonase oplývá parádní rytmikou, která vás skutečně nenechá v klidu a méně zdatné v tanci (jako jsem i já) donutí alespoň houpat hlavou a klepat nohama (nene, žádný headbang=o)). Poslední dobou jsem začal nabývat dojmu, že už jsem slyšel téměř vše, co se dá kde slyšet. Není tomu tak. Housle jsou stará klasika, čistý klavír (který je na desce snad všude a rozhodně to nevadí) bych ještě dal a nečekaný saxofon bylo příjemné překvapení. Ale co mě odrovnalo, bylo zakomponování zvuků zvířat. Opeřené dravce a opice v hudbě asi jen tak někde neuslyšíte.



Největším hitem na desce je dle mého názoru West Ruth Ave. Nebál bych se tvrdit, že je to vážný kandidát na hit roku. Silně mě vtáhla atmosféra discoklubů 70. let tohoto singlu. California Morning zase člověku v kostce představí, co se skrývá na zbytku alba. Skladba Transatlantic Blues zas vypovídá o nebezpečenstvích alkoholu=o) a má v sobě něco z THE DOORS. Miami 5:02 vás zase posune do rocku let osmdesátých. Píseň Internal Affairs zase zpátky do tanečních klubů. Ne, tahle věc prostě nudit nemůže.

Internal Affairs je deska, kterou MUSÍTE slyšet. V 70. letech by tato nahrávka klasického rocku patřila mezi průměr nebo lepší průměr. Ale v dnešní době mezi metalovými posluchači a především od lidí, kteří jsou členy THE NIGHT FLIGHT ORCHESTRA je to bezpochyby masterpiece. Parádní retro kousek bez žádných kudrlinek a elektroniky, která dnes ovládá úplně vše. Nadšení z novinky mě zbavilo jakéhokoli kritického pohledu na věc, ale za nejvyšší možné hodnocení se nestydím.

HODNOCENÍ: 10/10




1 komentář: