Blogger Widgets

čtvrtek 21. června 2012

RECENZE: LINKIN PARK - Living Things



Linkin Park - Living Things

Living Things Exclusive EU Bundle
Vydavatel: Warner Bros.
Země: USA, Agoura Hills, Kalifornie
Datum vydání: 26. červen 2012
Žánr: Fusion
Producent: Rick Rubin, Mike Shinoda
Počet skladeb: 12
Celkový čas: 36:44


Tracklist:

01. Lost In Echo (3:25)
02. In My Remains (3:20)
03. Burn It Down (3:51)
04. Lies Greed Misery (2:27)
05. I´ll Be Gone (3:30)
06. Castle Of Glass (3:25)
07. Victimized (1:46)
08. Roads Untraveled (3:49)
09. Skin To Bone (2:48)
10. Until It Breaks (3:43)
11. Tinfoil (1:11)
12. Powerless (3:43)


Chvíli jsem si rozmýšlel, jestli vůbec o nových LINKIN PARK vzhledem k zaměření tohoto blogu psát. K tomu, že si tento příspěvek čtete, mě nakonec přesvědčila jistá zvláštní aura okolo této kapely. Když totiž tahle kalifornská šestice přišla se svým debutem v podobě Hybrid Theory, bylo to jako výbuch C4 na plynovém kotli a spousta lidí (hlavně těch mladších) se zamilovala do fungující kombinace metalu, rapu a elektroniky. S vydáním Minutes To Midnight v roce 2007 se začala původní řada fanoušků proti kapele trochu bouřit, ale na druhé straně přišla nová generace fandů. No a konečnou stanicí předělu LINKIN PARK byla samozřejmě deska A Thousand Suns, která neměla vůbec nic společného s tím, co byla kapela na svém začátku.

Abych se konečně dostal k tomu, co jsem tím vším chtěl říct. Zdá se mi totiž velmi zvláštní, že původní fanoušci vyrůstající na Hybrid Theory (kam patřím i já) pořád nějakým způsobem doufají v návrat LP k původnímu zvuku a přitom je nešetřit hrubou kritikou. A přes tuto víru samotná kapela zabředává stále víc do mainstreamu a elektroniky. Nicméně, letos fanouškům svitla naděje s prohlášením, že Living Things bude tím vysněným návratem. Ten se ale, překvapivě, nekoná. Dáme ale necelých 40 minut trvající nahrávce šanci.


Barikáda tvořená electro hudbou je na Living Things stále velká, ale už tu lze slyšet (náznaky) kytar i bicích. Perkuse ale podezřívám, alespoň na některých místech, že jsou hrány automatem. Piáno, které je obsaženo snad v každé skladbě, je vítaným elementem. Vrátím-li se k elektronice, pro mě je největším kamenem úrazu single Burn It Down. Vyjádření Shinody, že se těší na jeho taneční remixy, mluví za vše. Nová deska je prostě opět a „nečekaně“ orientovaná na masy. Co se instrumentů týče, nemám k albu moc, co říct, protože toto není moje kategorie. Snad jen, že si kladu otázku, proč sestavu LINKIN PARK tvoří stále tolik lidí, když ve skutečnosti uslyšíte jen tři.



Vokály jsou velkým plusem. Chester se opět naučil křičet a Mike Shinoda rapuje skoro jako za mlada. Spolupráce funguje skvěle a kluci se doplňují jako kdysi. Pojetí některých songů je ovšem příliš líbivé řekněme. Příkladem můžou být It My Remains nebo Castle Of Glass. Druhá zmíněná by mohla z fleku sloužit jako soundtrack ke čtvrtému dílu Transformers. Jsou tu ale i „tvrdší“ kousky. Takže například dvě minuty trvající Victimized má sice primitivní text a velmi jednoduchý začátek, ale zbytek skladby na vás Chester křičí něco o „victimized“. Mě na desce vážně zaujali jen dvě písně. První z nich je Lies Greed Misery, protože mi silně připomíná HOLLYWOOD UNDEAD. Druhou je závěrečná balada Powerless, to je zase jiná verze Iridescent z předchozího alba.

Suma sumárum. Living Things je lyricky o zoufalství a zklamání. Myslím si, že to stejné budou zažívat poslední optimisté, kteří věřili v návrat LP ke rock/metalovým kořenům. Po hudební stránce je to totiž zase „diskotéková“ záležitost. A jak se vyjádřil kolega z blogu: „Vydali soundtrack k novým Transformers dřív, než natočili film.“ Nová deska je bez pochyb mnohokrát lepší než věc původní. Na druhou stranu se hodí vážně maximálně na nějaký soundtrack. Pokud máte chuť na něco „oddychového“, pusťte si už jednou zmíněné HOLLYWOOD UNDEAD. Ale především, zapomeňte na LINKIN PARK a kór na ty „staré“.  

HODNOCENÍ: 5/10


Rozhovor s Chesterem pro Freshly Squeezed (CZ titulky, zdroj. www.linkinpark.cz)




ZBYTEK BLOGU HODNOTÍ:

Jak bylo ohlášeno předem, album má krátkou stopáž (něco přes 36 minut) a kloubí v sobě prvky folku, hip-hopu, punk-rocku, metalu a klasického rocku. Prostě takový mix všech vlivů, které LP použili za poslední roky. Člověk by si řekl, že to musí být pěkný guláš, ale překvapivě to funguje. Nová deska Living Things měla být mostem, který spojí dva tábory fanoušků. Jak sám Chester Bennigton prohlásil v rozhovoru pro německou On3: "V tomhle albu jsme opravdu vzali všechny nástroje, se kterými jsme se naučili pracovat v minulých letech a všechny je zakomponovali do téhle desky. Dali jsme do ní energii z minulých počinů a tu experimentálnost a dobrý texty z posledních dvou alb." Nová nahrávka měla být prostě kompromis. Komu se líbila poslední dvě alba, bude spokojen, jelikož Living Things je do značné míry překonává. Ten kdo zaslechl zvěsti o návratu ke kořenům tvorby, musí být zklamán. Ano, LP věděli, co fanoušci požadují, ale přesto se zvukově drží spíše desky A Thousand Suns, nelze jim upřít snahu, je jí však málo. Všudypřítomné elektronické prvky jsou značně dominantní (některé samply jsou fakticky děs) a jak psal kolega výše, kapela by si bohatě vystačila i s méně členy. A co se povedlo? Především vokály, Chester a Mike se opravdu snaží, dále piano a stopáž alba. Deska si zachovává silnou mainstreamovou tvář a zhruba polovina skladeb nese silný punc značky LP, druhá je již takzvaně pouze do počtu. (Jessi)

Oblíbené songy: Powerless, Lost In Echo, Victimized, In My Remains

HODNOCENÍ: 6,5/10

11 komentářů:

  1. Toť názor zatvrzelých metalistů.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mám na tebe otázku. Dokážeš mi napsat, k jakému žánru bys přiřadil Hybrid Theory? (malá nápověda je třeba zde: http://en.wikipedia.org/wiki/Hybrid_Theory) Poté pochopíš, proč je tvůj komentář zde naprosto zbytečný... :-)

      Vymazat
  2. Na metalově orientovaným blogu se to asi dalo čekat=o)...Living Things je docela poslouchatelná mnohokrát lepší než Tisíc Sluncí....ale na prdel si z toho vážně nesednu=o)

    OdpovědětVymazat
  3. chlapec nevie o com hovori

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Za to ty jsi nám tady vytřel všem zrak... :-D

      Vymazat
  4. Ako funašik povodnej tvorby Hybrid Theory a Meteory, som z ATS nadšeny velmi nebol, ale Living Things je hudobne vyber viacmenej zo 4 dosiek. každy fanušik, či už novej alebo starej verzie LP si najde to svoje..Lost in the Echo uplne pripomina IN the End, ma štavu a to je doležite ;)

    OdpovědětVymazat
  5. Plne súhlasím s recenziou

    OdpovědětVymazat
  6. Taky plně souhlasím s recenzenty a jsem za tuto recenzi rád. Rád za to, že se nebojí napsat to, co si většina z nás "starších" fanoušků myslí už dlouhodobě a co jen vygradovalo po vydání A Thousand Suns. Prostě a jednoduše, "nového" Hybrid Theory už se nikdy nedočkáme (i když překonat tohle album se už asi nikdy nikomu nepodaří). Což je ale projevem evoluce a to už bych narážel na trošku jinou kapelu z Bakersfieldu, která si prožívá něco obdobného, jen o něco delší dobu... :-)

    OdpovědětVymazat
  7. Nikdy už nebudou znít stejně, protože u MtM začali dělat skladby úplně jinak. Měl jsem staré LP dost rád a MtM i ATS bylo pro mě trochu zklamání, ale Living Things se mi líbí skoro stejně jak Meteora trochu víc než Hybrid Theory

    OdpovědětVymazat
  8. Taky cekam, kdy nam opet ukazou neco podobnyho jako HT...ale zrejme se uz nedockame, nicmene tohle album se mi libi vic jak predchozi 2 a je celkem i poslouchatelne :)

    OdpovědětVymazat
  9. Starý styl mi torchu chybí. Na druhou stranu ten nový se mi hodně líbí. Linkin Park prostě příjdou vždycky s něčím nečekaným a odlyšným než dřív. Je to změna, která mi příjde lepší než nekonečný revival sebe sama.
    Living Things mě nadchlo a můj názor je takový že by v tehdejší době překonalo i úspěch Hybrid Theory.

    Recenze téhle stránky neprosto nesmyslná, Nelze objektivně hodnotit hudbu kterou pisatel prostě nemá rád.

    OdpovědětVymazat