Blogger Widgets

středa 9. května 2012

METALOVÉ ŽÁNRY: Melodic death metal


Melodic death metal (označovaný i jako melodeath nebo MDM) je styl kombinující elementy New Wave Of British Heavy Metal (NWOBHM) a death metalu. Styl se vyvinul během první poloviny devadesátých let, v první řadě v Anglii a Skandinávii. Zvlášť Skandinávie zpopularizovala tento žánr, který se brzy začal centralizovat do okolí švédského Gothenburgu a zplodil místní scénu nazývanou „gothenburský metal“. Tento „gothenburský“ styl následně inspiroval mnoho kapel ve Spojených státech, což v této zemi vedlo ke vzkvétajícímu hnutí.


CHARAKTERISTIKA

Melodeath využívá složky NWOBHM, zvláště pak rychlé riffy a linky harmonické kytary, ale je také ovlivněn charakteristickými rysy death metalu jako jsou silně zkreslené kytary, rychlé double bass bicí a občasný blast beat. Hlasový projev stylu je kombinace harsh screamingu, čistých vokálů a death growlingu.

KOŘENY A HISTORIE

Zásluhy za popularitu žánru mohou být přisouzeny nahrávkám z poloviny 90. let kapelám IN FLAMES, AT THE GATES a DARK TRANQUILLITY, kteří položili základ Gothenburgské metalové scéně.


Další klíčovou kapelou definující melodic death metal byla britská skupina CARCASS, kteří začali jako grindcore parta, ale přešli na melodeath cestu a pomohli propagovat tento styl s albem Heartwork (1993) a definovat melodeath jako originální žánr.

V pozdější 90. letech začaly melodic death metalové kapely přidávat více melodických refrénů a používaly klávesy znatelněji než ostatní death metalové skupiny; jejich texty, na rozdíl od death metalových, se primárně nezaměřovaly na smrt, násilí, hrůzu nebo krev. Melodeath měl vliv na rozrůzněnost moderního metalcoru, především na stoupající důležitost melodic metalcoru po roce 2000, zvláště ve Spojených státech.

Mnoho kapel, které byly považovány za melodic death metal jsou součástí hnutí švédského death metalu nazvaného „gothenburský metal“, jež vznikl ve švédském městě Gothenburg. Toto hnutí se narodilo uprostřed skandinávské death metalové scény, založené primárně ve Stockholmu a Gothenburgu. Švédské a finské sestavy scény používaly grindcorové riffy a začaly do své hudby zařazovat závany progresivního rocku. V polovině 90. let se švédská scéna přesunula ze Stockholmu do Gothenburgu, kde hráli skupiny jako AT THE GATES, DARK TRANQUILLITY a IN FLAMES přidávající elementy NWOBHM a popularizující gothenburský styl.Stewart Mason z Allmusic uvádí, že tento „čím dál melodičtější“ styl švédského death metalu kombinuje post-hardcore agresi a hrdelní vokály black metalu s technicky dokonalými kytarovými linkami. Stewart Mason tvrdí, že se tento styl stal velice populárním v USA, kde se začal používat termín „Swedecore“ k označení skandinávsky znějícímu metalu, který hrají neseverské kapely.
DARK TRANQUILLITY

Videoklip ke skladbě Morphogenesis od švédské kapely SCAR SYMMETRY:

Žádné komentáře:

Okomentovat