Blogger Widgets

sobota 28. dubna 2012

METALOVÉ ŽÁNRY: Deathcore



Deathcore si často fanoušci (i nefanoušci) zaměňují buď s death metalem nebo metalcorem. Je to svým způsobem i pochopitelné. Pokusíme se vám alespoň trochu osvětlit rozdíly, které z deathcoru dělají samostatný subžánr.

Deathcore v metalové hudbě je mladá, tvrdší odnož metalcore. Je v něm slyšet vliv death metalu. Zpěváci obvykle používají zároveň growling, screaming a mnohdy i pig squeal, čistého zpěvu se nevyužívá téměř nikdy. Skladby jsou často chaotické, bez pevné struktury.

CHARAKTERISTIKA

Deathcore je fúzí metalu, které kombinuje prvky deathu metalu (z něhož má původ) s elementy metalcoru či hardcore punku nebo obojího. Je typický „nadměrným“ používáním death metalových riffů, blast beat bicích a užitím breakdownu z hardcore punku. Deathcore je vázán nejvíce na Spojené státy, zvláště Arizonu a střed jižní Kalifornie (hlavně Coachella Valley), což je domov pro mnoho významných kapel a různých festivalů.

Americká symphonic deathcore kapela WINDS OF PLAGUE
Z metalcoru si deathcore bere ty prvky zvuku, kompozice a produkce, které odmítají více konzervativní metalovou kulturu (např. death, black, thrash, sludge metal). Od metalcoru se pak liší v tom smyslu, že je obecně rychlejší, tvrdší a více inklinuje k temným tématům jaké jsou přítomny v death metalu. Do oka bijícím znakem je dříve zmíněný breakdown, kterým se v tomto stylu skutečně nešetří. Deathcore má i svůj způsob tance. Ten spočívá v tom, že fanoušci máchají svými pažemi a nohama velmi divoce do rytmu. Možná to na první pohled nezní nijak zvláštně, ale opravdu to bolí. Tento tanec se ale mezi fanoušky deathcoru stal obrovsky populárním a je to poznávací znak živých vystoupení.

Co se týče rozdílu mezi deathcorem a death metalem, ty jsou následující. Hudební stránka struktury skladeb je mnohem více formulovaná, skladby mají jeden nebo dva samostatné kytarové riffy, několik breakdownů a možný je i refrén. Deathcorová kompozice je však méně komplexní, mnoho písní se vyznačuje dvojitými kytarovými party nebo jednoduchými kytarovými melodiemi, od baskytary téměř nerozeznatelné. Možná největší rozdíl mezi těmito dvěma žánry leží v samotné produkci. Deathcore je podobně jako metalcore vyráběn několik způsoby. Čisté kytarové party, extrémně vyvážené kytary a hlasové stopy, stejně jako skvělé provedení…

Stejně jako metalcore nebo nu-metal, schytaly deathcorové kapely silnou kritiku za domnělou módnost, neobratnost a/nebo za rozdílnost od „skutečných“ metalových skupin/žánrů. Tato kritika vedla i k tomu, že se některé kapely rozhodly pro čistě death metalový sound (JOB FOR A COWBOY, ANNOTATIONS OF AN AUTOPSY) nebo čistý metalcore (BRING ME THE HORIZON).

Termín pochází z roku 1996, kdy Nick Terry z časopisu Terrorizer napsal: „Nejspíš musíme vymezit termín Deathcore připisovaný věcem jako EARTH CRISIS (je jako newyorský hardcore, ale přesto stále jako DEATHLY MARAUDER).“

OCEANO
Jsou běžné klasický growling i screaming, zatímco čisté vokály jsou velmi vzácné (nebo žádné) a slouží jako „bonus“ v určitých momentech vybraných skladeb. Jak bylo řečeno výše, typické jsou death metalové riffy, blast beat bicí a breakdown. Kapely taktéž přidávají kytarová sóla a melodické riffy podobné těm z metalcoru. Tak jako v jiných extrémních metalových žánrech, i tady kytaristé podlaďují své kytary, aby dosáhly tvrdšího zvuku, často hrají podladěné B nebo snížené A.

Magazín Decibel o newyorské death metalové kapele SUFFOCATION řekl: „Jedna z poznávacích značek SUFFOCATION, breakdown, má v sobě zárodek zcela nového subžánru: deathcore.“

Vzhledem k tomu, že tento styl je poměrně mladý, nedá se jeho historie příliš postihnout. Důležitým faktem ale je, že deathcore nabývá na rozmachu především posledním desetiletí a to jak na oblibě, tak na počtu nových kapel.

The Lost Meridian, skladba ruské deathcore kapely MY AUTUMN:

2 komentáře: