Blogger Widgets

úterý 26. března 2013

RECENZE: Esdrelon - Dust In Our Eyes


Vydavatel: Casket Music
Země: Brazílie, São Paulo
Datum vydání: 23. únor 2013
Žánr: Thrash/Death metal
Počet skladeb: 10
Celkový čas: 52:03

Tracklist:
01. Agonizing In Faith (6:28)
02. Living In Contradiction (5:00)
03. Voices Of The Exile (7:10)
04. Ideology (5:09)
05. Fuck In The Name Of God (4:20)
06. Labor (5:05)
07. We Are Sick (3:46)
08. Dust In Our Eyes (5:53)
09. Intimate Verses (4:36)
10. Disturbed (4:36)

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Současní členové:
Darcio Aguilar – baskytara, zpěv
Cleber Belardo – kytara, zpěv
Jack Ferrante – bicí

Diskografie:
Your Truth (EP)(2005)
Dust In Our Eyes (2012)
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Pokud se v metalovém světě řekne Brazílie, je téměř jisté, že dostanete jméno legendární grupy SEPULTURA. Alespoň neznám nikoho, kdo by odpověděl jinak. Samozřejmě není jedinou skupinou z této země a sám znám minimálně další tři. Nedávno jsem narazil na kapelu ESDRELON, která funguje od roku 2002. V rámci sestavy už stihli docela slušnou řádu změn než se ustálila na současném trojlístku. Co se hudebních nahrávek týče, na svém kontě mají EP Your Truth z roku 2005, k němuž letos v únoru přibylo debutové album Dust In Our Eyes. A jaká je tato padesátiminutová deska?

Málo která věc mě uzemní hned v prvních vteřinách. ESDRELON mě rovnou vyděsili. Zvuk kvalitou připomínající monomelodie na zesílené Nokii 3310 a kvalita, které nedosáhli ani norské black metalové kapely, vyvolala otázku jestli to nemám okamžitě vypnout. Naštěstí jsem to nestihl udělat a po dvaceti vteřinách vybouchne Agonizing In Faith v thrash death metalovou pecku s rezonující baskytarou a tendencí k black metalovým atmosférám okořeněných heavy metalovými vyhrávkami. Dvojitý vokál v poloze death growlu a blackového skřeku. Zdá se vám to jako složitý koktejl? To jsme teprve začali a ESDRELON mají v rukávu více překvapení.

Viz hned druhá Libiny In Contradiction, kde mě vokál zarazil víc než nápadnou (ale jak jsem zjistil, nejspíš i náhodnou) podobností s Randy Blythem z období desky New American Gospel. Třetí píseň, Voices Of The Exile, mě zaujala zvukovým samplem nějaké hodně staré písně zpívané v portugalštině (v klipu sampl není), ale také death metalovým riffem alá Florida, který volně přechází do maidenovských výpadů a melodií evropského metalu i thrashového rytmu. Skočme k závěru, kde je skladba, která vykukuje oproti ostatním. Dust In Our Eyes je víc než cokoli black metalová záležitost s pomalu se rozvíjejícím začátkem i pomalým refrénem. Mě osobně ale nejvíc vzala Intimate Verses. Zlověstný zvuk kytary, několik riffů, drtící baskytara, Darciův skřek jak od IMMORTAL a opět „Randyho“ vokál (a že na ten si obzvlášť rád potrpím) v podání kytaristy Clebera, který mě zmrazil vyhrávkou střihu BLACK SABBATH.



Pro mě osobně je album ESDRELON nahrávkou o několika vrstvách a ještě dlouho v něm budu nalézat zajímavá místa. I když je kapela ještě nevyzrálá a především potřebuje zapracovat na vokálech, potenciál v jejich hudbě je víc než slibný. Což mě vede k řečnické otázce, proč jsem viděl v jiných recenzích poněkud negativní reakce. No je to na vás. Sami si odpovězte, zda je pro vás dostatečně lákavá představa poslechnout si thrashovou kapelu, která staví na floridském death metalu, podlahu trhající baskytaře a songy obohacuje sóly ze školy NWOBHM, black metalovými pasážemi, groovy kytarou a zpěvem ve třech až čtyřech polohách; nehledě na tendenci k sem tam nějakému vtípku popsaným na začátku.

HODNOCENÍ: 7,5 /10




Žádné komentáře:

Okomentovat