Blogger Widgets

pátek 27. dubna 2012

GOJIRA = stream prvního songu + info o desce



L´Enfant Sauvage, titulní skladba nadcházejícího pátého alba francouzské progressive metalové kapely GOJIRA je možno streamovat na webu Pitchfork.com. Deska obsahuje 11 skladeb nabušeného metalu a vyjde 26. června pod nálepkou Roadrunner Records.


Během natáčení alba L´Enfant Sauvage v New Yorku natočila GOJIRA čtyři krátká videa zachycující jejich tvůrčí proces. Nyní jsou spojena do jednoho sedmiminutového minifilmu, který můžete shlédnout na konci tohoto článku.

"Když se stanete hudebníkem, nemáte nad sebou šéfa, který vám říká co a jak máte dělat, takže musíte být velice zodpovědní," řekl zpěvák/kytarista/skladatel Joe Duplantier a vnáší trochu světla do názvu a jeho významu. "Se svobodou přichází odpovědnost, tak se sám sebe ptám: ´Co je Svoboda? Co to pro mě znamená?´ L´Enfant Sauvage to reflektuje. Není na to ale odpověď. Je to jen život a otázky."

Speciální sběratelská edice alba bude obsahovat dvě bonusové písně a dvou barevnou vinylovou verzi nahrávky + exkluzivní tričko.


Tracklist L´Enfant Sauvage:

01. Explosia
02. L’Enfant Sauvage
03. The Axe
04. Liquid Fire
05. The Wild Healer
06. Planned Obsolescence
07. Mouth Of Kala
08. The Gift Of Guilt
09. Pain Is A Master
10. Born In Winter
11. The Fall






GOJIRA novou desku nahrála ve Spin Recording Studios v Long Island City, New York v koprodukci s Joshem Wilburem (LAMB OF GOD).

Na otázku ohledně dohody s Roadrunner Records, Joseph Duplantier pro MetalSucks.net odpověděl: "Vážně jsme potřebovali platformu, s kterou bychom kapelu správně podporovali a distribuovali. Byli jsme v kontaktu s mnoha labely, protože  před nedávnem skončil náš kontrakt s Listenable (label, který vydal poslední tři alba skupiny). Pokračovat s Listenable nepřicházelo v úvahu, i když jsme s nimi měli dobré vztahy. Potřebovali jsme větší platformu a Roadrunner nám nabídli vskutku úžasný obchod. Měli nás v merku roky a roky. Oni....neřekl bych, že ´nás naháněli´, ale...no, můžu říct, že ´nás naháněli´, ale oni by řekli, že ´měli zájem´. Znali jsme chlápky (z Roadrunner) mnoho let - prve jako metaloví fanoušci, když jsme poslouchaly kapely SEPULTURA a DEATH a všechny tyhle skupiny. Vzpomínám si na nákup CD, protože na nich bylo logo Roadrunner. To byla známka kvality. Znali jsme ty kluky několik let. Znali jsme Monte Connera (A&R) a Marka Palmera (generální ředitel britské pobočky). Velmi inteligentním způsobem vyjádřili jak moc jsou nadšení naší hudbou. Dali přesně to, o co jsme se snažili. A tak jsme podepsali."

Pokud jde o hudební směr nového materiálu, k tomu frontman GOJIRY řekl: "Je to zralejší...méně blbí (smích). Je v tom větší intenzita a jednoduchost zároveň. Moudrost bicí, například, Mario (Duplantier) podal s většími zkušenostmi v bubnování a rozvážností v práci. Jeho party budou jednodušší, ale více technické. Pro skutečného bubeníka, který to uslyší to bude něco jako ´Kurva drát. Co jsi to udělal?´ Pro někoho, kdo nebubnuje, projde písní a řekne si ´Wow, super´. Je v tom víc techniky a víc zkušeností." Pak pokračoval: "Osobně jsem měl vizi tohoto alba takovou, že jsem chtěl vidět, co se děje. Představoval jsem si něco velmi organického a velmi hlubokého, s více přírodními zvuky. Moudrost hudby, to je něco jako sem a bouře...je to kouzelné. V hlavě jsem měl tuto vizi barev, zvuků a tvarů. Málem se mi o tom i zdálo.  ´Wow, cítím, že by to album mohlo být zrovna takovéhle´. Ale nevěděl jsem to."

Na téma o spolupráci GOJIRY as Wilburem, Joseph odpověděl: "Byli jsme v kontaktu s několika producenty v Los Angeles. Ještě jsme nevěděli, jestli využijeme producenta nebo ne. Většinou jsme chtěli radu jen ohledně zvuku. Všechno si děláme sami. Poslední album jsem produkoval já. Sledoval jsem celý proces: mix ování a ujištění se, že vize kapely byla ve studiu respektována. Tentokrát jsme chtěli požádat o větší pomoc od někoho s více zkušenostma v produkci. To se ale nemohlo stát s nikým z Los Angeles ani jiných míst. Nikdo nebyl k dispozici. Byla spousta lidí, kteří říkali, že to chtějí udělat, ale nevyšlo to. V jednu chvíli jsem řekl: ´Seru na to. Udělám to sám´. Mario na to: ´Jo, tenhle nápad se mi líbí. Jsem rád, že budeme mít možnost udělat, co budeme chtít´. Ne, že by to s někým z venku bylo jinak. Existuje tuna způsobů, jak pracovat s producentem. Mohlo by to být jen o někom, kdo přijde s úžasnou radou, kdo se na vás dívá jak hrajete a říká: ´Možná byste mohli zkusit zesilovač. Možná do toho dát víc jammingu, protože pak ten riff bude silnější´. Řekl jsem, že nechci jet do Los Angeles, ale do New Yorku, protože jsem to město miloval od svého dětství...Tak jsem se rozhodl, že najdu studio a technika nebo koproducenta/mixera nebo cokoli, co dá věci dohromady. To bylo to, co jsem dělal měsíc a půl, když jsem sem přijel. První studio, které jsem navštívil, bylo Spin Studios. Ty kluci jsou fajn. Jsem sám a říkám ´Hej, hledám studio´ ´Kdo jsi?´ ´Jsem z francouzské kapely GOJIRA´ Byl jsem v tomhle prvním místě a Josh mixoval nový LAMB OF GOD (Resolution). Říkám: ´Hej, co je?´ A on: ´Čau, mé jméno je Josh.´ Neznal jsem ho, nikdy předtím jsem o něm neslyšel. Hrál nějaké písničky od LAMB OF GOD, protože je zrovna míchal, a pak jsem se ho zeptal jestli si můžu vyzkoušet na sucho bicí bez reverbu nebo tak něco, abych poznal jak tady zní bicí místnost - protože to je ta nejdůležitější věc na nahrávce. A znělo to úžasně. Naučil mě pár triků, jako který mikrofon použít a to a tamto. On je mladý a plný energie. Skákal na židli, když hrál songy. Povídám: ´Wow´. Poslouchal jsem to na sluchátkách i reprácích a znělo to přesně tak, jak jsem si představoval novou GOJIRU. Nejsme tak daleko od LAMB OF GOD, ale dost na to, abychom byli v odlišných žánrech. Takže jsem cítil potenciál studia i Joshe. Zavolal jsem Mariovi a řekl: ´Potkal jsem tohohle mladýho kluka a dělá na LAMB OF GOD´. A on na to: ´Kurva jo, jdeme na to!´ No a tak jsme společně produkovali novou desku - josh a já."

Kapela GOJIRA se skládá ze zpěváka/kytaristy Joea Duplantiera, který má předchozí zkušenosti s Roadrunner, když hrál na baskytaru na debutu Inflikted  sestavy CAVCALERA CONSPIRACY. Dále do kapely patří kytarista Christian Andreu, baskytarista Jean-Michel Labadie a bubeník Mario Duplantier, který je také bratrem Joea.


Žádné komentáře:

Okomentovat